Alergijske reakcije slične su kao i na aeroalergene, što uključuje kihanje, začepljenost nosa, svrbež ili suzenje očiju.
 Foto: Istock
I koju pasminu izabrati

Alergija na kućne ljubimce - što učiniti?

Kada kažemo da smo alergični na dlaku, zapravo nismo u pravu. Alergije uzrokuju bjelančevine iz životinjske kože te sline.

Piše: Ivana Krnić

Ljubitelji ste dlakavih ljubimaca. Vaš troje i četveronožna looptica činite obitelj, ali odlučili ste se i za dijete. Što napraviti jer poznato je da oko 10 posto osoba imaju reakcije na životinjsku dlaku ili barem tako mislimo. Naime, kada kažemo da smo alergični na mačju ili pseću dlaku zapravo i nismo u pravu.

Jer alergije zapravo uzrokuju bjelančevine koje izlučuju žlijezde životinjske kože, kao i bjelančevine prisutne u životinjskoj slini.

Tako da je životinje prenose na dlaku koja opada i alergičnim osobama pravi poprilične probleme.

Koji su simptomi?

Alergijske reakcije slične su kao i na aeroalergene, što uključuje kihanje, začepljenost nosa, svrbež ili suzenje očiju. Naravno, najlakše je izbjegavavati životinje. No, i u ovom slučaju koriste antihistaminici. Kao najosjetljiviji se spominju mala djeca i dojenčad, ali neke studije su pokazale kako upravo odrastanje uz kućne ljubimce stvara imunost koja se u kasnijoj dobi može odraziti tako da će biti manje skloni drugim alergijama ili pak astmi.

Alergije na životinje nastaju uglavnom u periodima od nekoliko godina. Za razliku od aeroalergena, koji se javljaju povremeno, ovisno o cvatu biljaka, te alergije na hranu koju jednostavno izbjegavamo, život sa ljubimcem znači cjelogodišnju izloženost alergenima.

Foto: Istock
Istraživanja su pokazala da su djeca koja su bila u kontaktu s kućnim ljubimcima ili domaćim životinjama te su dolazila iz velikih obitelji imala manju šansu za razvoj alergija.

Što možemo učiniti?

Ono što možemo napraviti jest da ljubimca držimo u dvorištu, ali i nikako ne dozvoljavamo ulazak u sobu. No, s druge strane čak i ukoliko nekome poklonite ljubimca proći će dugo vremena prije nego što tegobe prestanu jer se životinjski alergeni jako dugo zadržavaju u zatvorenim prostorima.

Prema podacima čini se kako je najveći broj alergičnih osoba na pse. No, to ne mora biti točno jer to govori samo podatak da je u kućanstvima najviše pasa. Također često se govori o hipoalergenim žživotinjama jer postoje primjerice pasmine kojima ne opada dlaka, ali to i nema prevelikog utjecaja, jer kako smo naveli, alergija zapravo leži u proteinima iz sline.

Ipak, valja naglasiti da su i ljubimci dio naše obitelji te da iako je najlakše riješiti problem poklanjanjem ljubimca, ponekad to nije tako jednostavno. Nikad nemojte izbaciti ljubimca nego se potrudite da olakšate sebi, a da pri tome ne strada ljubimac.

U tim slučajevima zamolite nekoga od ukućana da preuzme brigu oko životinje, potrebno je ograničiti kretanje ljubimca na jednu prostoriju, koji alergična osoba neće korisiti. Situaciju poboljšavaju i filteri za zrak, a nužno je i često kupanje ljubimca.

Podove i ravne površine u domu treba redovito prati i čistiti, a zatvorene prostore treba provjetravati jer prašina, prljavština i cigaretni dim u zraku, nose na sebi alergene životinje.

Linker
03. travanj 2024 23:33