Getty Images
Savjeti dermatologa

Ako se ove godine osjećate kao da ste ostarjeli desetljeće, niste jedini... Trikovi koji će pomoći da održite kožu zdravom

Ako se ne osjećate dobro, mali trikovi za uljepšavanje mogu vam podići raspoloženje.

Pandemija covida-19 utjecala je na porast stresa, a tome su pridonijele i nužne mjere suzbijanja širenja koronavirusa. Stres može poremetiti sve, od srca do mentalnog zdravlja, pa čak i kože.

Srećom, situaciju kada smo zaglavljeni kod kuće možemo iskoristiti tako da dopunimo uobičajene rutine njege kože i kose vratimo unatrag iznenadno starenje koje nam je donijela korona.

Stručnjakinja za prirodnu njegu kose Curly Nikki i dermatologinja dr. Dendy Engelman savjetuju kako vratiti sjaj koži u karanteni. Evo njihovih preporuka:


Nauljite se iznutra i izvana

Hladno prešana biljna ulja neizostavna su kako u prehrani tako i u njezi kože i kose.

"Naša tijela nisu navikla provoditi toliko vremena izložena suhoj toplini u zatvorenom prostoru. Koža je isušena i izgubila je sjaj, a to možemo ispraviti pomoću ulja", kaže dr. Dendy.

Savjetuje da ulja koristimo ujutro i navečer. Primjerice, u jutarnji smoothie možemo dodati laneno ulje. Lanene sjemenke bogate su vitaminom E, koji je odličan i za zdravlje kože i kose. Vitamin E obnavlja vlasište, čuva zaštitni masni sloj i smanjuje oksidativni stres.

Noću se može na lice, prsa i kosu nanijeti bilo koje ulje koje imamo kod kuće – maslinovo ili kokosovo ulje. Hladno prešana ulja bogata su antioksidansima, esencijalnim masnim kiselinama i aminokiselinama, koje hrane kožu.

Zagrije se na sobnoj temperaturi pa ravnomjerno nanese na kožu. Može se nanijeti i na kosu, lagano izmasirati vlasište, ostaviti na kosi ispod plastične kape 15 do 30 minuta, potom isprati.


Hladite se kokosovim mlijekom

Zamrznite malo kokosovog mlijeka, a potom te kockice leda utrljajte na lice. „Kokosovo mlijeko hidratizira kožu i ujedno je smiruje.To ga čini solidnim izborom kao sredstvo za čišćenje, hidratantna krema i tretman za nadraženu kožu”, kaže dr. Engelman.


Make-up kada idete van

Ako se ne osjećate dobro, mali trikovi za uljepšavanje mogu vam podići raspoloženje. Zaštitne maske koje nosimo da bi zaustavili širenje koronavirusa prekrivaju donji dio lica, ali ujedno i pomažu da oči dođu u prvi plan. Da biste svojim očima dali mladolik izgled, dr. Dendy preporučuje korištenje smeđe maskare za punjenje obrva. Smeđa maskara je manje „oštra” i daje nježniji i prirodniji izgled starijoj i blijedoj koži. Za kamufliranje podočnjaka koristite korektor boje lososa. Ako ste raspoloženi nabavite nekoliko magnetskih trepavica koje se lako nanose, a ističu oči i povećavaju njihov oblik.


Spavajte na satenu

Saten je glatke površine koja manje iritira kožu lica nego što to čini pamučna jastučnica. A to ujedno znači i manje bora. Također je manje vjerojatno da će apsorbirati vlagu iz vaše kože, održavajući je svježom i rosnom. I, s manje trenja, manje je vjerojatno da ćete se probuditi sa zapetljanom kosom. Zato ako si možete priuštiti nabavite svileni saten. Pomoći će da se osjećate osvježeno i da sjaje koža i kosa

Linker
22. travanj 2024 20:42