Koliko često činite stvari koje vas doista usrećuju, one koje biste nazvali svojom duševnom hranom?
 Foto: iStock
Vrijeme je...

7 rituala buđenja duha

09. ožujak 2017.
Možete li smoći snage okrenuti leđa prošlosti kako biste napravili mjesta za novosti koje trebaju ući u vaš život?

Potrebno je dozvoliti da nešto staro umre da bi se krenulo dalje.

Evo nekoliko prijedloga.

1. Razmišljajte pozitivno

Znanstveno je dokazano da imamo mogućnost utjecaja na fiziologiju našeg tijela i mozak. Kada negativnoj misli pridružimo pozitivnu i uspijemo ostati u tom pozitivnom osjećaju, pridonosimo samoiscjeljenju i stvaranju novih, podržavajućih sinapsi u mozgu. Da biste ovladali ovom tehnikom, na raspolaganju su različite radionice i tečajevi.

2. Dozvolite si pravo na promjenu

Izaberite jedno uvjerenje/stav koji vas ograničava i pokušajte se izboriti s njim tako da ga promijenite i stavite u službu sretnijeg života. To može biti neko negativno, procjenjivačko uvjerenje o vama samima, o osobi koja vam je važna, ili nekom bitnom odnosu.

3. Krenite u akciju!

Nove aktivnosti obogatit će vam svakodnevnicu i omogućiti iskorak iz rutine. Joga, meditacija ili chi gong duhovne su prakse koje su većini lako dostupne, a ne stoje puno novca. Uostalom, možete ih provoditi i samostalno, na dnevnoj bazi. I čitanje svetih tekstova iz različitih tradicija i knjiga iz duhovnosti pridonijet će razvijanju osjećaja za univerzalne teme i ljudska pitanja i proširiti vaš svjetonazor.

4. Angažirajte se

Učlanite se u rad neke humanitarne udruge: upoznat ćete nove ljude i družiti se s osobama s kojima dijelite iste interese. Porast će vam i samopouzdanje jer će svijest o tome da činite nešto vrijedno i korisno blagotvorno utjecati na osjećaj vlastite vrijednosti.

5. Povežite se s prirodom

Zasadite vrt na balkonu ili posadite drvo s djetetom i zajedno promatrajte kako raste. Ili napravite kućicu za ptice i hranite ih tijekom cijele godine. Tako ćete se povezati s djetetom, zemljom i prirodom, a bit će to i lijep podsjetnik na životni ciklus.

Foto: iStock
Odlazak u prirodu, na izlete i putovanja, otvorit će vam neke nove horizonte i donijeti neprocjenjiva iskustva.

6. Družite se

U godišnji planer uvrstite i putovanja. Ona su hrana za dušu, nova iskustva omogućuju širenje duhovnih obzorja i odmak od svakodnevnice. Ili barem obiteljski nedjeljni izlet: planinarenje, posjeti dvorcima u okolici, seoskim imanjima. A jedan proljetni vikend otputujte negdje sami, na neko mjesto koje volite, na kojem ćete se u miru posvetiti sebi, napraviti svojevrsni godišnji obračun minulog razdoblja, donijeti odluku.

7. Usporite...

U svakodnevnici u kojoj smo izloženi invaziji raznovrsnih informacija, neophodno je pronaći način stišavanja uma. Promijenite prioritete, redefinirajte ciljeve, izbore i odluke da biste živjeli život kakvog želite.

Teme
Linker
24. lipanj 2022 11:42