Vitamini, proteini, antioksidansi... Sve se to nalazi u ovim namirnicama.
 Foto: iStock
Lijepa i zdrava

5 tretmana za kosu iz hladnjaka

Prije nego što pojurite kupiti najnoviji, a vjerojatno i skup, antiage proizvod za njegu kose, zavirite u svoj hladnjak. Mogli biste se iznenaditi koliko ćete učinkovitih sastojaka za pomlađivanje kose ondje naći.

Za neke od njih ste sigurno čuli, ako ništa drugo, to vam je možda u onako "u prolazu" znala spomenuti baka. No, dok ste i vi možda, poput većine, pomislili kako vas baka zeza, zapravo je iznijela mudrost koju i vrhunski frizeri i danas savjetuju svojim klijentima.

Pivo

Sadrži vitamine, proteine i druge nutrijente koji jačaju strukturu vlasi i čine vlasi debljim, a kosu bujnijom i sjajnijom. Tri jušne žlice pomiješajte s pola čaše tople vode, nanesite na kosu nakon pranja, ostavite tri minute i zatim isperite.

Majoneza

Sadrži ulje i proteine, što je odlično za suhu i oštećenu kosu te ocat koji uklanja tragove proizvoda za styling i zaglađuje kutikule vlasi pa kosa izgleda zdravije i sjajnije. Utrljajte je u vlažnu kosu, pokrijte plastičnom folijom, ostavite 20-30 minuta te dobro isperite.

Jaja

Jačaju i obnavljaju vlasi zahvaljujući lecitinu i proteinima koje sadrže, a sumpor iz žumanjaca pomaže protiv prhuti. Pomiješajte tri žumanca sa žlicom kokosovog ulja, nanesite na kosu, ostavite 15 minuta i isperite.

Maslinovo ulje

Jača i regenerira vlasi i daje kosi sjaj, a obiluje i antioksidansima koji usporavaju procese starenja u vlasištu. Pomiješajte žličicu maslinovog ulja sa žličicom meda, utrljajte u kosu, ostavite deset minuta i isperite.

Ružmarin

Stimulira folikule kose te potiče njezin rast i umiruje vlasište. Pomiješajte dvije šalice vrele vode s trećinom šalice svježeg ružmarina, a kad se ohladi upotrijebite kod drugog ispiranja kose nakon pranja šamponom.

Linker
18. travanj 2024 15:56