Prevencija, pravodobna i redovita briga o koži zaista su najbolji recepti protiv starenja.
 Foto: iStock
Tko to još želi?

5 pogrešaka koje želite izbjeći jer zbog njih možete izgledati starije

27. travanj 2017.
Želite li što dulje držati korak s mladošću, ne biste nikada trebali činiti sljedećih pet stvari, kažu stručnjaci za ljepotu.

U nastojanjima da što dulje održe mlad i svjež izgled, mnoge žene posežu za agresivnim kozmetičkim preparatima, podvrgavaju se različitim tretmanima i estetskim zahvatima. Sve su te metode u određenim prilikama opravdane, no mnogo se za usporavanje starenja može učiniti već i jednostavnim mjerama. Ako činite sljedećih pet stvari, vjerojatno pridonosite tome da vaša koža brže stari. Promijenite to na vrijeme.

NE UPOTREBLJAVATE KREME SA ZAŠTITNIM FAKTOROM

Smatra se da je oko 80 posto vidljivih znakova starenja i bora posljedica nekontroliranog i pretjeranog izlaganja sunčevim zrakama. Stoga je redovito korištenje krema s visokim zaštitnim faktorom jedan od najvažnijih koraka u borbi protiv starenja i stvaranja bora. Dermatolozi kažu da je glavni razlog što većina žena dolazi po pomoć zbog problema s kožom kao što su bore, suhoća kože ili hiperpigmentacija to što nisu dovoljno dobro i kvalitetno štitile kožu. No, važno je znati da kremu za zaštitu treba znati pravilno nanositi, a to znači da je nije dovoljno nanijeti samo jednom tijekom dana, nego otprilike svaka dva sata, posebno ako ste direktno izloženi sunčevim zrakama.

Često se zaboravlja da lice nije jedini dio tijela na kojem su vidljivi znakovi starenja, s jednakom pažnjom treba štititi i druga izložena mjesta kao što su ruke, vrat, dekolte i usnice.

Morate biti sigurni da krema za sunčanje sadrži prave sastojke i da pouzdano štiti od UVA i UVB zraka, stoga ih kupujte na provjerenim mjestima i provjerite jesu li dermatološki ispitane.

PREMALO SPAVATE

Većina se žena nakon ulaska u menopauzu žali da iz noći u noć vodi bitku s kvalitetnim snom, a uz taj se problem često javljaju neugodne navale vrućine i znojenje tijekom noći. S takvim se stanjem ne smijete pomiriti i o tome što prije porazgovarajte s liječnikom jer nedostatak sna, osim što razorno djeluje na opće stanje organizma, ostavlja uočljive tragove i na koži. Lice u kratkom vremenu postaje umorno i bez sjaja, može biti otečeno i javljaju se tamni kolutovi ispod očiju. Neke studije potvrdile su i da nedostatak sna može ubrzati starenje. Razne su opcije za popravljanje kvalitete sna, a za početak počnite s osnovnim promjenama životnih navika, izbjegavajte stimulanse koji razbuđuju poput kave te masnu, tešku i slanu hranu jer ona može loše utjecati na kvalitetu sna.

Foto: iStock
Najbolje vrijeme za tretiranje i popravljanje prvih tragova godina je odmah čim se pojave... Na koji način, sami birate, ali ne zaboravite, prirodno je ipak najljepše.

IGNORIRATE PRVE ZNAKOVE STARENJA

Suočavanje s promjenama na licu i tijelu uz obaveze i stres koji prate svakodnevni život može biti dosta neugodno, no dermatolozi savjetuju da reagirate na vrijeme, a to znači čim uočite prve znakove starenja i počnete osjećati nezadovoljstvo svojim izgledom. Ne čekajte predugo da biste se posvetili sebi i svom izgledu. Najbolje vrijeme za tretiranje i popravljanje prvih tragova godina je odmah čim se pojave, jer je to jamstvo da ćete postići mnogo bolje rezultate nego ako odgađate nešto poduzeti.

Zar stvarno?

KORISTITE PREVIŠE BOTOKSA

Injekcije botoksa koriste se za privremeno izglađivanje bora na licu, a njihov je vijek trajanja nekoliko mjeseci. Vrlo je popularan u svijetu slavnih, mada ga u današnje vrijeme sve više koriste i "obične" žene koje žele postići svježiji i mladolikiji izgled. Mnogi su priznali da ga koriste, ali s druge strane ima i onih koji nisu baš ljubitelji "zamrznutog" izgleda lica. Zato botoks treba koristiti umjereno i ne pretjerivati s njim, posebno stoga što se mišići s godinama stanjuju i atrofiraju, postaju manji, a to znači da im treba i manje botoksa. To se posebno odnosi na čeoni mišić, čijim se stezanjem nabire koža na čelu i podižu obrve - manje botoksa pružit će bolji, prirodniji izgled, a ne balzamiran. Što je još važnije, treba se prepustiti u ruke samo stručnim osobama koje će ga znati aplicirati.

IZDVAJATE PUNO NOVCA ZA 'ČUDOTVORNE' KREME

Poznata je izreka da dobiješ onoliko koliko platiš, ali dermatolozi tvrde da skuplje ne znači uvijek i bolje. Mnogo je skupih krema i seruma na tržištu, ali trebate stvarno biti sigurni da uistinu sadrže aktivne sastojke, inače nisu ništa drugo nego samo skupe kreme bez pravog učinka. Kada je svojedobno provedeno usporedno istraživanje o učinku preskupih, brendiranih anti-age krema na kožu i onih koje su cjenovno mnogo umjerenije i širokim masama prihvatljive, nije utvrđena velika razlika.

Čak i najskuplje kreme za lice ne mogu izgladiti bore i ukloniti vidljive nedostatke, nego pružaju samo skromne rezultate. I to je dokaz da je prevencija, pravodobna i redovita briga o koži zaista najbolji recept protiv starenja.

Teme
Linker
29. studeni 2022 10:23