Getty Images
ima načina

11 prirodnih načina da zaustavite ispadanje i potaknete rast kose

Primijetite li da vam je kosa počela ispadati u većoj količini nego prije, porazgovarajte sa svojim liječnikom kako biste otkrili koji je uzrok problema. U međuvremenu, isprobajte ove posve prirodne tretmane koji vam mogu pomoći da potaknete rast novih, zdravih vlasi

1. Ulje jojobe

Ako je vlasište dugo vremena bilo jako isušeno, posljedice se očituju u vidu prhuti, manjka sjaja i pojačanog ispadanja kose. U ovom odličnom tretmanu protiv ispadanja kose ulje jojobe se koristi za vlaženje folikula vlasišta, a to će nove vlasi učiniti zdravijim i čvršćim. Ulje jojobe može pomoći i da se stanice kose brže obnove, a ono što ga čini posebno dobrim jest da ne ostavlja masne tragove kad ga jednom isperete. Zagrijte nekoliko kapi ulja jojobe u svom dlanu, utrljajte u vlasište, ostavite da odstoji 10 do 15 minuta i zatim isperite šamponom koji inače koristite te nakon toga nanesite balzam.


2. Aloe vera

Ako se pitate kako da zaustavite ispadanje kose, aloe vera je odlično rješenje za to. Ona umiruje i njeguje oštećeno vlasište te tako stvara zdravi ambijent da se stanice vlasi mogu obnoviti. Aloe vera pomaže i u čišćenju sebuma, masnog sloja koji začepljuje folikule te sprečava da iz njih izbiju nove vlasi. Najučinkovitiji način da upotrijebite aloe veru protiv ispadanja kose jest da gel utrljate direktno u vlasište. Druga mogućnost je da pronađete šampon na bazi aloe vere, no to će biti manje učinkovito od masaže gelom od aloe vere.


3. Korijen sladića

Korijen sladića ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje kose, a naročito je koristan kod ispadanja kose. Smanjuje isušenost, ublažava nadraženost vlasišta i pomaže u uklanjanju bubuljica na vlasištu. No, ono najvažnije je da otvara začepljene pore te jača oslabljene folikule kose, što je vrlo čest uzrok ispadanja kose. Kako biste što prije vidjeli zadovoljavajuće rezultate, svaki tjedan na vlasište nanesite tinkturu od sladića, a možete ga uzimati i oralno, u obliku čaja.


4. Sok od luka

U časopisu Journal of Dermatology objavljeno je istraživanja koje je pokazalo da sok od luka intenzivno potiče rast kose. Nakon što su dva puta dnevno tijekom šest tjedana na vlasište nanosili sok od luka, 20 od 23 ispitanika je uočilo pozitivne rezultate. Luk je poznati sastojak protiv ispadanja kose, a razlog za njegovu učinkovitost jest to što sadrži sumpor koji poboljšava cirkulaciju krvi, pospješuje rast kolagena i ima antibakterijska svojstva kojima se mogu suzbiti infekcije vlasišta. Sok od luka utrljajte u vlasište i ostavite da djeluje 15 minuta, zatim isperite šamponom koji inače koristite.


5. Eterično ulje ružmarina

Eterično ulje ružmarina ima snažna antiseptička svojstva koja pomažu u liječenju vlasišta koje se peruta, kao i kod infekcija vlasišta, a oba stanja dovode do pojačanog ispadanja kose. Kad se nanese direktno na vlasište, eterično ulje ružmarina ima snažan stimulativni učinak. Istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Biotechnology, pokazalo je da ima izuzetna antibakterijska i antioksidansna svojstva, a oboje može značajno doprinijeti ponovnom rastu kose.


6. Češnjak

U istraživanju provedenom 2007. dermatolozi su otkrili da nanošenje češnjaka na područja vlasišta na kojima je ispala kosa u kombinaciji sa steroidnom terapijom dovodi do intenzivnijeg ponovnog rasta kose nego kad se koristila steroidna terapija u kombinaciji s placebom. Osim toga, pokazalo se da češnjak čini čvršćim već postojeće vlasi tako da je učinak dvostruki. Češnjak obiluje mineralima i vitaminima koji djeluju kao prirodan balzam te sprečavaju i zaustavljaju ispadanje kose. Sameljite oguljeni češnjak i dobivenu smjesu nanesite na vlasište - to je odličan način da trenutačno zaustavite ispadanje kose.


7. Kokosovo mlijeko

Razlog zašto velik broj šampona i balzama sadrži kokosovo mlijeko su njegova izuzetna hidratantna svojstva. Pritom treba imati na umu da je jedan od glavnih uzroka gubitka kose oštećeno vlasište uslijed prekomjerne isušenosti. Kako biste na prirodan način zaustavili ispadanje kose uzrokovano isušenošću vlasišta, utrljajte kokosovo mlijeko u vlasište te ostavite da odstoji 10 minuta prije nego što isperete. Tretman ponovite svaki dan.


8. Jabučni ocat

Osim oštećenja uzrokovanih suhoćom, ispadanje kose može biti i posljedica začepljenih folikula kose. Kad su folikule kose začepljene i lišene ulja, dolazi do nakupljanja bakterija, što za posljedicu ima ispadanje kose te čak može doći i do ćelavosti. Kako biste spriječili da se folikule začepe ili odčepili one već začepljene, ispirite vlasište mješavinom vode i jabučnog octa. Taj tretman može učiniti čuda za otvaranje pora i poticanje rasta kose.


9. Kajenski papar

Jedan od načina sprečavanja ispadanja kose jest poticanje cirkulacije krvi u vlasištu, a najbolji način da to učinite je pomoću kajenskog papra. On sadrži kapsaicin - prirodni alkaloid koji pospješuje protok krvi.


10. Šafranovo ulje

Uz ulje jojobe i ružmarina, za kosu je odlično i šafranovo ulje koje jača isušene folikule i sprečava nastanak peruti. Ono će dubinski nahraniti vlasište jer prodire u same folikule kose, a potom će unutar njih ojačati stanice kose. Najjednostavniji način da ga upotrijebite jest da ga umasirate u cijelo vlasište. Odmah ćete primijetiti kako vam je kosa sjajnija, a ubrzo i kako počinje brže rasti.


11. Jaje

Maska za kosu od jaja je prirodno sredstvo protiv ispadanja koje dokazano djeluje. Jaja potiču ponovni rast kose zbog visoke količine proteina koje sadrže. Proteini keratina čine 70 posto vlasi tako da nije nimalo čudno što jaje tako učinkovito pomaže kod problema s kosom.

Pomiješajte jedno jaje s jušnom žlicom maslinovog ulja, zatim operite kosu šamponom, na mokru kosu nanesite pripremljenu masku, stavite kapu za kupanje i ostavite da djeluje najmanje 10 minuta. Kad se maska posve upije u vlasište, isperite kosu i nanesite na nju hidratantni balzam.

Linker
20. travanj 2024 06:14