Ima ih raznih, neki su slatki, neki slani, neki masni, neki 'light', neki vege, neki mesni…
 Getty Images
Maži pametnije

TKO BI REK'O Sadrže tonu šećera, loše masnoće i nepotrebne aditive, a zaboravljamo da može zdravije

Imate li problema s prekomjernom tjelesnom masom, budite na oprezu i "otvorite četvore oči." (Ma najbolje vam ih je ne jesti.)

"Puno jedeš", bila je glavna zamjerka moje engleske obitelji kod koje sam čuvala djecu i pse. Nisam na to obraćala veliku pažnju. Jer, što bi se reklo "Na jedno uđe, na drugo izađe."

"Ajde moja. Znam ja malo više o prehrani od vas", pomislila bih na tren i nastavila po svome. A kako drugačije? :)

Uz "core business", bila sam zadužena za čišćenje, pranje, peglanje, kuhanje … i ako se sve to radi svojski i junački, potroši se bome poprilično energije. Trebam li reći da sam, na opće čuđenje engleske gospode, svoju dvogodišnju karijeru "operke" završila par kila lakša?

I tako, dok bih ja ujutro pojela mlijeko i obične zobene pahuljice (koje su u dubini ormara bile 'ko zna koliko dugo jer ih nitko nije želio jesti), dotle bi majka obitelji doručkovala par tostova s topljenim ili krem sirom sa začinima.

Za ručak bih ja sjela i ljeti recimo pojela sendvič od polutvrdog sira i posoljene rajčice, a gospođa bi "u letu" smazala sendvič sa suhomesnatim delicijama i humusom. (Naravno, nije se u danu baš umorila. Vječito se nekamo vozala autom.)

Večera je bila glavni obrok. Često bismo jeli pečeno meso (npr. piletinu) i kuhano povrće (grašak, krumpir, mrkvu …). Oni su "pod obvezno" tu pečenu piletinu prelijevali mješavinom masnoće od pečenja i kojekakvih dodataka, a na kruh mazali maslac. Meni je to bilo suludo; "van svake pameti". Ne zato što sam nutricionistkinja, već jednostavno što kući na to nisam naviknula.

Priznajem, ono što ja pojedem, a prije 20 godina sam naravno jela i više, ljudima izgleda mnogo, no što se energije tiče, izgled vara.

Tjelesno aktivni ljudi mogu pojesti "tonu" kuhanog krumpira, povrća i mesa, a da se opet ne prejedu. S druge strane, maslac, krem sir, humus i ine mazalice su bogate mastima. Stavimo li ih na kruh, po mogućnosti onaj topli meki (mmm), dobivamo pravu energetsku bombu. "Ne jedem uopće puno, a opet se debljam", jadikovka je koju čujem svako drugi dan. Često problem, između ostaloga, leži i u odabiru namirnica. Kruh s namazima, izgleda mizerno i jadno, a u biti brzo zasiti. "Turbo" je ukusan pa je lako pojesti "mrvicu više". Ako uz to čovjek nije tjelesno aktivan, a često nije, u problemu je "na kvadrat".


Ima ih raznih

Namaza uistinu ima raznih. Neki su slatki, neki slani, neki masni, neki "light", neki vege, neki mesni… Na pamet mi padaju marmelada, krem-sir, maslac, med, topljeni sir, majoneza, ajvar, pesto genovese, kikirikijev maslac, humus, različiti povrtni namazi, čokoladni namazi, kajmak i pašteta. Mažemo ih na kruh, kekse, vafle, palačinke, krekere, a također ih dodajemo tjestenini, krumpiru, smoothiejima, jogurtu …

Delicious vegetable meal prepared for meal, everything is so green and healthy
Getty Images
Paštetu, ako je volite, lako možete napraviti i sami.

Slični maslacu

Jasno nam je da su maslac i margarin bogati mastima. Slični njima su još krem i topljeni sir, majoneza, kikirikijev maslac, kajmak, a ne može se zanemariti ni količina masti u paštetama, pesto genoveseu i čokoladnim namazima. Imate li problema s prekomjernom tjelesnom masom, budite na oprezu i "otvorite četvore oči." (Ma najbolje vam ih je ne jesti.)


Ipak …

Ljeto je, prija nam hladna hrana, nemamo volje kuhati… Željeli bismo "nešto na brzinu". Eto razloga za napraviti svoj domaći namaz. Evo nekih jednostavnih ideja koje možete mijenjati kako vas je i koliko volja.


Humus

Humus je namaz koji potječe sa Srednjeg Istoka. Glavni su mu sastojci slanutak, sezam i ulje, pa stoga ovaj namaz obiluje bjelančevinama, vlaknima i poželjnim nezasićenim masnim kiselinama. I ne manje važno - primamljivog je orašastog okusa.

Prvi put sam humus probala u Engleskoj, ali ga se nisam najela. Bio je "preskup za Vesnu koja može puno pojesti". Jela sam ga samo kada bi ostao u hladnjaku nakon što bi "moji" otišli na put. Čisto da se ne pokvari i potom ne baci.

Sad humus jedem s vremena na vrijeme. Obično kada sam u Mostaru, pa se počastim hranom koju ne kupujem svaki dan.

Prošli tjedan sam ga, za potrebe pisanja ovog teksta, prvi put sama radila. Ono, da znam o čemu pišem i da ne "lupetam" gluposti. Recept kaže da se pomiješa kuhani slanutak s tahinijem, uljem, limunovim sokom i začinima. Tahini je namaz od sezama koji se obično radi posebno. Međutim, s obzirom na to da meni sami tahini nije bio potreban za još nešto drugo, sve sastojke sam pomiješala zajedno i humus napravila iz jednog dijela. (Inače, sve što se može jednostavnije pripremiti, ja pojednostavnim.) I ispalo je super. (Usta moja, hvalite me. :))

Iako nam je pomalo egzotičan, mogu reći da humus uopće nije komplicirano napraviti. Treba se samo odvažiti.


Sastojci:

  • 80 g slanutka
  • 30 g sezama
  • 7 do 10 jušnih žlica maslinovog ulja
  • 1 jušna žlica vode
  • svježe iscijeđeni sok pola limuna
  • ½ čajne žličice soli ili prema želji
  • svježe mljeveni papar
  • nekoliko češanja češnjaka, po želji


Priprema:

  1. Stavite slanutak namakati barem 12 sati, te ga potom skuhajte.
  2. Zagrijte pećnicu na 180 ℃. Ugasite ju, pa u nju stavite sezam na papiru za pečenje. Sezam držite u pećnici oko 3 minute tek da blago porumeni. Izvadite ga iz pećnice i malo ohladite.
  3. U blender stavite sezam, vodu i 2 jušne žlice ulja. Neka blender samelje pola sezamovih sjemenki.
  4. Dodajte ocijeđeni slanutak, 5 jušnih žlica maslinovog ulja, limunov sok, sol i papar te sve zajedno izblendajte. Par puta špatulom skinite smjesu sa stijenke blendera.
  5. Po potrebi dodajte još maslinovog ulja dok ne dobijete meku homogenu smjesu nalik pašteti.
  6. Gotovi humus stavite u čistu staklenu posudu, zaklopite originalnim poklopcem i odložite u hladnjak. Potrošite u roku od tjedan dana.

Delicious fresh chickpea paste hummus
Getty Images/iStockphoto
Humus je puno lakše napraviti nego što ste možda mislili.

Savjet više!

Humus uobičajeno sadrži češnjak. Ja ga u svoju verziju nisam dodavala jer mu, tijekom nekoliko dana držanja u hladnjaku, daje intenzivan okus. Djeci se taj okus često ne sviđa. Smatram kako je bolje da djeca pojedu kvalitetan humus bez češnjaka, nego da se mrgode i ne jedu ga uopće.

Humusu se mogu dodati različiti sastojci poput svježeg peršina i vlasca, maslina, čilija, bučinih sjemenki …

Ja sam ga kombinirala s kruhom od kiselog tijesta i salatom od rajčice, krastavaca i stabljika celera. Rezultat - čisto gastro savršenstvo.


Talijanska zelena salsa

Sastojci ovoga talijanskog namaza (preljeva ili umaka, već kako ga koristimo) su slani inćuni, svježi peršin, maslinovo ulje, kapari, češnjak, limun... Ovaj je namaz, nema sumnje, izuzetno bogat karotenoidima antioksidativnog djelovanja, vitaminima K i C, magnezijem, kalijem, te nezasićenim masnim kiselinama među kojima se ističu oleinska i omega-3 masne kiseline.


Sastojci:

  • 90 g svježeg peršina
  • 3 fileta inćuna
  • 140 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 jušna žlica bijelog vinskog octa
  • 1 jušna žlica svježe iscijeđenog limunovog soka
  • 2 češnja češnjaka
  • nekoliko kapara
  • ribana korica nešpricanog limuna
  • sol i papar


Priprema:

  1. Peršin izrežite na krupno te ga s ostalim sastojcima stavite u blender.
  2. Sve izmiješajte u homogenu smjenu, izvadite u zdjelicu i poslužite. Ostatak namaza što se ne pojede stavite u staklenu posudu, zaklopite originalnim poklopcem i potrošite tijekom 2 dana.

Pesto Sauce, Dipping Sauce, Marinated, Condiment, Food,Mediterranean Food, Olive Oil,
Getty Images/iStockphoto
Peršin uvijek možete zamijeniti bosiljkom, a umjesto inćuna staviti pinjole.

Namaz od leće

Leća nam je obično sastojak zimskih krepkih variva. Sada ljeti, podatni je sastojak brojnih vegetarijanskih namaza.

Leća kuhana u povrtnom temeljcu i ulje osnova su ovog namaza kojemu začine možete dodavati prema svom nahođenju. U kombinaciji s domaćim crnim kruhom i svježim sezonskim povrćem čini brzi, a istodobno kvalitetan ručak bogat bjelančevinama, nezasićenim masnim kiselinama, antioksidansima, vlaknima, složenim ugljikohidratima, vitaminima i sl.


Sastojci:

  • 200 g leće
  • 500 g kvalitetnog povrtnog temeljca
  • 1½ jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Sol i papar
  • začini - mažuran, peršin, vlasac, kurkuma i majčina dušica


Priprema:

  1. Stavite leću namakati u vodu nekoliko sati.
  2. Ocijedite vodu. Leću skuhajte u povrtnom temeljcu u poklopljenoj posudi dok tekućina ne ispari, a ona ne omekša.
  3. U blender stavite kuhanu leću, maslinovo ulje i začine. Izmiksajte u jednoličnu smjesu. Ako je potrebno, dodajte još malo temeljca.
  4. Stavite u staklenu posudu i zatvorite originalnim poklopcem. Odložite u hladnjak i potrošite tijekom tjedan dana.

Dakle, ako imate problema s povišenom tjelesnom masom, maslac, krem sir, kajmak i slične masne namaze koristite vrlo, vrlo štedljivo. Izbjegavajte gotove namaze je su nerijetko krcati mastima i šećerom. Umjesto toga, napravite svoje - domaće. Imate uvid u njihov sastav, ne sadrže aditive, a ulja uvijek možete dodati manje nego što je u receptu.

Sve u svemu, ljetni namazi nedvojbeno mogu biti način češće prisutnosti mahunarki, antioksidansa, vlakana te oleinske i omega-3 masnih kiselina u našoj prehrani.


Ako vam je ova priča "otvorila oči" zbog čega se debljate, a u odnosu na prijatelje "ne jedete ništa", onda je misija izvršena.

Pametno je znao reći jedan moj šef: "Ma, ne budite naivni. Zna Vesna što jede."


A što ja jedem možete vidjeti na mome profilu EatToSlim.

Linker
18. travanj 2024 11:54