Nije svaka ista!
 Claire Ward/Unsplash
Najbolje osvježenje

Svi je volimo s vremena na vrijeme popiti, a nismo svjesni da deblja i da postoji zdrava alternativa

Izražena dehidracija rezultira smanjenim volumenom krvi, ubrzanim radom srca, padom koncentracije, lošim raspoloženjem, povećanim umorom, glavoboljom, a također može doći do nesvjestice. Rješenje je piti dovoljno vode, ali ne bilo koje.

"Upeklo je. Gori i nebo i zemlja." Tražimo spas u hladu, sočnim krastavcima i lubenicama, vodi…

"Joj, opet voda."

"Dosadila vam je?" No, ona može biti itekako zanimljiva. Više je načina kako se osvježiti na malo drugačiji način. Popijmo prirodnu mineralnu vodu, napravimo sami ledeni čaj, aromatiziranu vodu ili "ayran". Potrebna je samo mrvica volje.

Ljeto je i "nenormalno" se znojimo. Iako nam ide na živce i "smrduckamo" i sami sebi, znojenje je u biti spas. Hladi nas i tako čuva od pregrijavanja.

Znojenjem se gubi voda i u njoj otopljeni elektroliti, pa njihova adekvatna nadoknada pomaže organizmu vratiti se "u normalu".

Gubitak vode ljeti uvelike ovisi o temperaturi, vlažnosti i strujanju zraka, te tjelesnoj aktivnosti.


Izražena dehidracija rezultira smanjenim volumenom krvi, ubrzanim radom srca, padom koncentracije, lošim raspoloženjem, povećanim umorom, glavoboljom, a također može doći do nesvjestice.

Dehidraciju bi svakako trebalo držati pod kontrolom i ne bismo se smjeli dovesti u situaciju da su nam suhi nos i usta. Također, tamna boja urina ukazuje na nedovoljan unos vode.

Na tržištu se danas nalaze različite vrste vode. Neke od njih su:

- prirodna mineralna voda: to je u biti podzemna voda koja je kao takva zaštićena od vanjskih utjecaja, a time i od onečišćenja. Zahvaća se i puni s izvora, ne tretira se (npr. ne klorira se - osim u slučajevima potrebnog uklanjanja nepoželjnih tvari), niti joj se dodaju aditivi (npr. tvari okusa). Karakterizira ju stalan sadržaj minerala koje potječu od mineralnih stijena podzemnih dijelova kroz koje voda protječe. Ističu se svojom prisutnošću natrij, kalcij, magnezij, hidrogenkarbonati, kloridi te sulfati. Mnoge prirodne mineralne vode imaju dokazano pozitivan učinak na organizam.

Prirodna mineralna voda može biti gazirana. Pojednostavljeno rečeno kod "prirodno gazirane prirodne mineralne vode" je ugljikov-dioksid (CO2) prirodno prisutan dok je kod "gazirane prirodne mineralne vode" on naknadno dodan.

- izvorska voda: je također podzemna voda zaštićena od različitih negativnih utjecaja iz okoliša. Zahvaća se i puni na izvoru, no ne karakterizira ju stalan sastav minerala.

- stolna voda: laički rečeno to je malo bolja obična vodovodna voda, no može joj se dodati prirodna mineralna ili prirodna izvorska voda. Ovu vodu sam kupovala kad sam davnih dana bila u Njemačkoj. Vodovodna voda se jednostavno nije mogla piti.


Ipak…

Istina je da prirodna mineralna voda sadrži, primjerice, više magnezija i kalcija nego obična. Međutim, ne možemo se u prehrani oslanjati na nju kao izvor ovih mikronutrijenata. Glavni izvor magnezija u prehrani nam prvenstveno mora biti zeleno povrće, a kalcija mlijeko i mliječni proizvodi itd.


Vode različitih okusa

Prošlog Božića sam se našla na kavi sa svojom prijateljicom iz studentskih dana. I dok sam ja naručila toplo mlijeko s puno pjene (zbog čega me je konobar pogledao s čuđenjem), ona se odlučila za vodu s nekakvim okusom.

Pretpostavljate i sami na što se svede kava s nutricionistkinjom. Na jadikovke o "kilima koji nikako ne mogu dole, a ništa se ne jede".

"A da izbaciš tu vodu s okusom?", predložim joj. Na to ona raskolači oči kao da je vidjela "malog zelenog".

Jeste li i vi u čudu? Vjerovali ili ne, kupovne vode s okusom nisu za ljude koji trebaju smršavjeti. U jednom "decu" te vode je 2 do 3 g dodanog šećera. Pola litre se, znate i sami, popije "ka' od šale" i eto dodatnih, i često bespotrebnih, 10 do 15 g šećera. Da pojasnim, to su 2 do 3 kocke šećera, "pa se ti moja misli".

E da. U tim vodama s aromom su još aditivi poput tvari arome, regulatora kiselosti i slično. Nisu štetni, ali … Ako sam se zaželjela jagoda, pojest ću zdjelicu tog voća. Voda s okusom jagode neće mi sigurno pasti na pamet.


Srećom, prirodno rješenje je tu, na dohvat ruke

Umjesto gotove vode s aromom, napravite sebi prirodno aromatiziranu vodu. Kao što rekoh, vrlo je jednostavno.

U bokal vode stavite šaku usitnjenog voća; borovnice, višnje, jagode… Dodajte 5, 6 kocki leda, promiješajte i odložite u hladnjak na nekoliko sati. Od koristi je za izraženiji osvježavajući okus dodati još naranču, limun, grejp ili limetu (ili njihov sok). Rashlađenu aromatiziranu vodu procijedite, ulijte u čaše, dodajte u svaku listić, dva svježe mente i poslužite.

Naravno, postoji i drugi način. U običnu vodu dodajte svježe iscijeđeni sok bilo kojeg voća.

Znanstvena istraživanja kazuju kako rashlađena prirodno aromatizirana voda potiče unos tekućine, posebno kod ljudi koji nerado piju.


Ledeni čaj

Ako voda s okusom ima šećera, za pretpostaviti je da ga tada sigurno ima i ledeni čaj. Štoviše, neke vrste imaju više od 10% šećera. Popijemo li pola litre takvog čaja unesemo nešto više od 50 g šećera (10 kocki šećera). Naravno, ne bježim od šećera, no valja birati njegove prirodne izvore, a to je voće.

Ja sebi napravim ledeni čaj tako da u hladni šipkov čaj stavim svježe iscijeđeni sok nekog voća (npr. naranče) i malo cimeta. Šećer ne stavljam.


Ayran

Znojenjem se gube i elektroliti, prvenstveno natrij. Jedan od načina nadoknade i vode i natrija je popiti ayran. Jeste li ga probali? Meni se svidio. To je izvorno turski napitak od vode i jogurta. Možemo ga i sami napraviti.

  • Obični ayran

U 2 dl vode se umiješaju 3 jušne žlice jogurta i doda prstohvat soli. Ayran se pije rashlađen posut suhom mentom.

Složit ćete se da je ovaj napitak jednostavno pripremiti. Probajte. Vrhunski osvježava.

  • Pjenasti ayran

Želite li dodati malo ekskluzive u svoju prehranu, napravite pjenasti ayran.

U prikladnu posudu mikserom pomiješajte 1 šalicu jogurta i pola šalice mlijeka. Dodajte potom pola šalice gazirane prirodne mineralne vode, 3 šalice obične vode i pola čajne žličice soli. Sve dobro zajedno izmiješajte i odložite u hladnjak na par sati. Razlijte u čaše, pospite mentom i poslužite.

A što ja jedem možete vidjeti na mome profilu EatToSlim.

Linker
12. travanj 2024 23:18