Mnogo je sorti lubenice. Iako postoje još narančaste i žute, najpoznatije su naše crvene sredine.
 Foto: Istock
PRAVO LJETNO OSVJEŽENJE

Ova XXL carica snižava krvni tlak, sprječava rak i pročišćava bubrege

Iako se nekada zimi polakomimo za ljetnim voćem, najbolje ga je jesti upravo sada kada je najukusnije i najbogatije hranjivim tvarima.

Prošlo ljeto sam u Mostaru slučajno naletila na neponovljivu polovicu lubenice posutu šećerom. Instantno sam postala crknuta, otkazala sve dogovorene kave tračuše i bacila se na posao. Jer bit će kava i drugi put, a ovako dobru lubenicu 'ko zna kad ću opet naći, jednoglasno se dogovorim sama sa sobom.

Zanimljivosti o lubenici

Lubenica potječe iz Afrike. Divlja, plodova tek nešto većih od jabuke, i danas raste pokraj izvora vode u savanama i oazama. Lubenica se još u prapovijesti iz svoje domovine proširila preko Srednjeg Istoka do Indije i Rusije. U drevnom se Egiptu i Mezopotamiji konzumirala prije 6000 godina da bi je potom počeli uzgajati Stari Grci i Rimljani.

Mnogo je sorti lubenice. Iako postoje još narančaste i žute, najpoznatije su naše crvene sredine.

Jestiva je gotovo cijela

Lubenica sadrži oko 90 posto vode i 10 posto šećera. Također je izvor vitamina C te elektrolita; u prvom redu kalija, magnezija, kalcija, natrija, klora i dr. Zahvaljujući tome, ima važno mjesto u prehrani vrhunskih Kenijskih maratonaca.

Sredinu lubenice većinom jedemo kao desert ili užinu no od nje se još radi sok pa čak i vino. Koru u najboljem slučaju dajemo svinjama. Obično ju bacamo. Međutim, vjerovali ili ne, jestiva je. Od nje se radi tzv. slatko. Jestive su i sjemenke lubenice. Bogate su bjelančevinama i uljima pa se suše i prže te jedu kao grickalica. U Iranu i Kini su cijenjena pomoć u liječenju visokog krvnog tlaka. Od njih se još dobiva jestivo ulje.

Lubenica za zdravlje

Iako se nekada zimi polakomimo za ljetnim voćem, najbolje ga je jesti upravo sada kada je najukusnije i najbogatije hranjivim tvarima. Tako je i s karotenoidom likopenom. Obično ga vežemo uz rajčicu, no ne smijemo zanemariti ni njegovu prisutnost u lubenici. Štoviše, u lubenici ga ima daleko više doli u rajčicama uzgojenima u staklenicima izvan sezone.

Likopen ispoljava duplo jaču antioksidativnu aktivnost u usporedbi s beta-karotenom, a rezultati znanstvenih istraživanja ističu njegovu zaštitnu ulogu u sprječavanju razvoja raka te bolesti srca i krvožilnog sustava.

Svi znamo kako su namirnice bogate vodom poput krastavca i lubenice idealna pomoć radu bubrega i izlučivanju otpadnih tvari iz organizma. Ljetno su osvježenje. I dok ćemo za ručak kao salatu pojesti jedan krastavac i to je to, lubenica je već druga priča. One koje od svoje zrelosti pucaju pod nožem mogli bismo jesti do besvijesti. Pukni' ću, rekla je jednom moja sestra nakon što je za okladu smazala pola jedne takve XXL carice.

Ovo ljeto ostavite slatkiše po strani. Uživajte u slatkom, sočnom voću. Uživajte u lubenici.

Ja ću opet drmnuti jednu bez pomoći sa strane. Prijateljstvo je prijateljstvo, ali i lubenica je lubenica.

U slast nam svima bilo.

A što ja jedem možete vidjeti na mome profilu EatToSlim.

Linker
18. travanj 2024 08:19