U kupinovom vinu ima mineralnih tvari poput kalija, kalcija, magnezija i željeza.
 Foto: Istock
ČOVJEK UČI DOK JE ŽIV

Kupinovo vino kao lijek - smanjuje rizik od raka i pomaže kod anemije

Ipak, s kupinovim, kao i vinom općenito, ne treba pretjerivati. Primjerena dnevna količina je 2 dl za muškarce, a 1 dl za žene.

Kupinovo vino popularno je kod nas već dugi niz godina. Nema sajma domaćih proizvoda gdje se ono ne nudi. Pije se kao desertno piće, a u narodnoj medicini slovi za eliksir. Svoju popularnost duguje kako aromi tako i prisutnošću aktivnih komponenata koje dokazano imaju pozitivan učinak na naše zdravlje.

Kupinovo vino i zdravlje

Kupinovo vino cijenjeno je zbog svojih ljekovitih svojstava. Njegova kvaliteta uvelike ovisi o prisutnosti aromatičnih tvari kojih je u jednom istraživanju izolirano čak 54. Neke od njih zaostaju iz kupinovog soka, a neke se formiraju tijekom fermentacije i samog odležavanja. Aromatične tvari ocrtavaju sortu kupina, klimatske uvijete te uvjete proizvodnje i skladištenja. U kupinovom vinu ima mineralnih tvari poput kalija, kalcija, magnezija i željeza.

Kupine su bogate polifenolima koji prelaze u vino doprinoseći njegovom antioksidativnom potencijalu. Polifenoli potiču stvaranje dušikovog-monoksida. On širi krvne žile i tako snižavaju povišeni krvni tlak.

Polifenoli također zaštitno djeluju na zdravlje mozga, doprinose zaštiti od pojave raka i sprječavaju prerano starenje. Štoviše, jedna je studija pokazala kako su neke vrste kupinovih vina snažnijeg antioksidativnog potencijala od crnog vina. Tu je i resveratrol antioksidans protuupalnog učinka.

Doprinosi smanjenju rizika od pojave raka, a smanjujući stvaranje krvnih ugrušaka i opuštajući žile djeluje zaštitno na krvožilni sustav. Pozitivno utječe i na zdravlje žena u menopauzi.

Kupinovo vino i anemija

U narodnoj medicini se kupinovo vino preporučuje protiv anemije i općenito za jačanje organizma. Međutim, valja istaknuti kako je količina željeza u njemu mala. Štoviše, manja je nego u crnim i bijelim vinima. Trebalo bi popiti više od 2 litre kupinovog vina da se zadovolji dnevna potreba organizma za ovom mineralnom tvari. Ekstreman unos alkohola se dakako ne preporučuje.

Kako govori jedno istraživanje, kupinovo vino sadrži karotenoide, limunsku kiselinu, fruktozu i vitamin C. Oni svi pomažu apsorpciju željeza iz namirnica biljnog podrijetla koji je lošije iskoristivo od željeza iz namirnica životinjskog podrijetla.

S obzirom na to da se kupinovo vino pije uz obrok, sveukupno poboljšava apsorpciju željeza iz namirnica koje se konzumiraju. U konačnici tako doprinosi liječenju anemije.

Za kraj se može reći kako kupinovo vino pozitivno djeluje na zdravlje, posebno krvožilnog sustava. Ipak, s kupinovim, kao i vinom općenito, ne treba pretjerivati. Primjerena dnevna količina je 2 dl za muškarce, a 1 dl za žene.

A što ja jedem možete pogledati na mom Instagram profilu.

  • 800 g svinjski leđa bez kosti
  • 500 g svježih ili zamrznutih kupina
  • 500 ml kupinovog vina
  • 1 mladi luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2.5 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1.5 jušna žlica balzamičnog octa
  • 1 jušna žlica škroba i 1 jušna žlica tople vode (po potrebi ako se želi gušći umak)
  • sol, papar

Priprema:

  1. Izvadite meso iz hladnjaka i držite ga na sobnoj temperaturi 45 minuta. S mesa uklonite svu vidljivu mast, premažite ga s pola jušne žlice ulja te ga posolite, popaprite i pospite usitnjenim češnjakom.
  2. U lončić stavite 2 jušne žlice ulja da se zagrije. Dodaje narezani luk i blago ga popržite. Dodajte izrezani češnjak i sve još malo popržite. Dolijte vino i zakuhajte. Kuhajte dok se količina tekućine ne smanji na pola.
  3. U drugoj posudi dobro ukuhajte 250 g kupina dok ne dobijete konzistenciju poput džema. Dodajte ostatak kupina i balzamični ocat. Uz često miješanje pirjajte umak na niskoj temperaturi nekoliko minuta. Zgnječite kupine. Ako želite gušći umak, možete dodati škrob pomiješan s toplom vodom i sve još kratko propirjati.
  4. U pećnicu zagrijanu na 250 °C stavite peći meso nekoliko minuta da blago porumeni. Potom temperaturu smanjite na 180 °C, posudu prekrijte poklopcem ili aluminijskom folijom te pecite dok meso ne bude gotovo.
  5. Pečeno meso izrežite na kriške i prelijte umakom.
  6. Poslužite uz krumpir pečen u kori i sezonsku salatu.

Linker
05. ožujak 2024 21:09