Mnogo toga ovisi upravo i isključivo o nama.
 Getty Images/iStockphoto
ŽENSKO ZDRAVLJE

Koje namirnice i kakva prehrana pomažu spriječiti rak dojke - jedno je posebno važno za mlade žene

Kada čovjek oboli od teške bolesti, nije mu problem prijeći na neku egzotičnu, nepoznatu kuhinju. Da do toga ne dođe, mislimo na svoje zdravlje i prehranu već danas. Uvijek postoji prostor za poboljšanje.

U očuvanju zdravlja dojke od koristi su lignani iz raži i raženog kruha, fitoestrogeni iz lanenih sjemenki i bobičastog voća, te kupusnjače koje je jednostavno uključiti u krepka jesenska i zimska jela.

Još prije četrdesetak godina znanstvenici su pokazali kako se više od 30 % smrtnosti uslijed raka može prepisati prehrani. Neki čak smatraju kako kvalitetna prehrana igra važniju ulogu u sprječavanju raka od nepušenja.

S obzirom na to da smo u mjesecu borbe protiv raka dojke, i ja ću tome dati svoj prilog. Krenimo redom.


Povrće

Pri spomenu na jesensko i zimsko povrće, odmah se sjetimo kelja, brokule i raštike.

U njima je folat - vitamin B skupine koji ima mnoge pozitivne uloge u očuvanju našeg zdravlja. Neophodan je za pravilan rat i razvoj nerođenog djeteta, doprinosi zdravlju srca i krvnih žila, a također ima zaštitni učinak na zdravlje dojke.

Nemate li naviku jesti povrće, neka vam ovaj podatak bude poticaj za potrebnu promjenu.

Folat se nalazi u zelenom povrću, pa je stoga korisno često u svoju prehranu uvrstiti prokulice, špinat, blitvu, kelj, raštiku...

Naravno, i drugo povrće (i voće) poput mrkve, bundeve i paprika nudi obilje blagodati. Prisutni karotenoidi antioksidativnog djelovanja čuvaju genetski materijal, popravljaju oštećenja DNA i jačaju imunitet.

I zato, jedite povrće za ručak i večeru, a ljeti je ono dobrodošlo i kao osvježavajući dodatak doručku.


Potrebna je tek mrvica truda

Mislite da za pripremu povrća nemate vremena? Uvjerena sam da u danu možete pronaći par minuta za svoje zdravlje. Evo nekoliko ideja koje su od pomoći i onda kada ste u velikoj žurbi.

- Danas u trgovinama, pekarnicama i sl. možemo kupiti pripremljene salate. Ruku na srce, cijene im nisu zanemarive. Zašto sami ne bismo pripremili salate za ponijeti na posao? Matovilac, radič, potočarku, zelenu salatu, paprike, bijeli i crveni kupus ... očistite i operite dan prije. Stavite u prikladnu posudu, poškropite vodom i odložite u hladnjak. Ujutro vas već gotova salata čeka da ju ponesete na posao. Želite li uzeti rajčicu, stvar je jednostavna da jednostavnija je može biti. Jedino što morate je ne zaboraviti je.

Pripremljenu salatu začinite na poslu, neposredno prije konzumiranja. Sigurno negdje imate malo mjesta za odložiti ulje i ocat. Štoviše, možete ih držati pomiješane u jednoj bočici. Sa salatom kombinirajte kvalitetan kruh, sir, jaje, ribu ili piletinu od jučer i eto dobrog ručka.

Vjerujte mi, sve je stvar stava.

Nedavno sam u jednoj kancelariji vidjela mali hladnjak i mikrovalnu. To me je oduševilo. Ako se sami nećemo brinuti na svoje zdravlje i razmišljati o onome što jedemo, bome nitko to neće činiti umjesto nas. Zar ne?

- Jednako tako, dan prije pripremite kelj, brokulu, blitvu... Sutradan kada se vratite s posla, stavite kuhati vodu. Dok se vi presvučete, voda je spremna. Špinat se kuha 2 minute, brokula 5, a kelj oko 7.

- E, da. I suha večera može biti OK. Sendviču od puretine pridružite salatu koju najviše volite i osmjeh na licu je zagarantiran.

Povrće, povrće i opet povrće.


Dobre navike se stječu u najranijoj dobi

Majka djece koju sam čuvala davnih dana mi je rekla da su u mjesec dana pojeli više povrća nego cijeloga života. Dobre prehrambene navike se stječu s 3, 6 ili 7 godina. Nema ništa od vike, dernjave, ucjena i zabrana. Čak i jedan cvjetić brokule bolje je nego ne jesti je uopće. Svjesni smo da je za sve potrebno vrijeme. Uspjeh dolazi malo po malo.


Alkohol i rak dojke kod mladih djevojaka

Alkohol se bezbroj puta pokazao kao negativan čimbenik očuvanja zdravlja. Neumjereno konzumiranje alkohola negativno se odražava i na zdravlje dojki. Posebno to vrijedi za mlade djevojke u doba rasta i razvoja kada je tkivo dojke izuzetno osjetljivo na različite negativne utjecaje uključujući i alkohol.

Mišljenja sam se u toj osjetljivoj dobi alkohola najbolje potpuno kaniti.


Debljina

Svojim klijentima koji trebaju smršaviti kažem da je to prvenstveno radi zdravlja. Gubitak kilograma nedvojbeno jača samopouzdanje, no estetika je ipak na drugom mjestu. I doista. Netko nam je drag i simpatičan zbog svoje osobnosti, sigurno ne zbog izgleda.

Iako se rak dojke može pojaviti u bilo kojoj dobi, svome se zdravlju posebno moraju posvetiti žene u postmenopauzi.

Važno je tada održavati primjerenu tjelesnu masu jer ona, između ostaloga, smanjuje mogućnost pojave raka dojke. Uz to, i opseg struka valja držati pod kontrolom, te je preporučljivo da je on manji od 80 cm.


Tjelovježba

Tjelovježba je uvijek poželjna i dobrodošla aktivnost. Povrh svega, pouzdan je suborac u prevenciji raka dojke. Povoljno djeluje na imunitet, mršavljenje te održavanje primjerene tjelesne mase. Također, ima pozitivan utjecaj na lučenje i razinu hormona u krvi uključujući i spolne hormone.

Umjesto zaključka, sažet ću ukratko kako dobre navike mogu pomoći sprječavanju pojave raka dojke. Dakle:

  • svaki dan više puta jedite voće i povrće. Povrće jedite barem za ručak i večeru, a voće kao jutarnju i popodnevnu užinu
  • često prerađene žitarice zamijenite cjelovitima. Primjerice, umjesto običnog bijelog kruha, jedite raženi, a umjesto gotovih čokoladnih žitarica za doručak odlučite se za ražene pahuljice kuhane na mlijeku posute kakaom. Mljac. Ovo ću ja sebi sutra pripremiti.
  • ako svaki dan jedete hamburgere, pečeno i kotlete, znajte da ne činite dobro zdravlju dojki. Uključite u svoju prehranu ribu i perad.
  • ograničite alkohol na najviše jedno piće dnevno. Mladim curama je najbolje ne piti alkohol.
  • držite svoju tjelesnu masu i opseg struka primjerenima.
  • budite tjelesno aktivni svaki dan. Naravno, ne mislim pri tome šetnju od stola do frižidera ili nesretnog kauča, već na dobru šetnju od sat vremena. Nemate vremena? E kada obolimo, onda za sve imamo vremena - i za kuhanje i za tjelovježbu. Ne dajmo da nam se to dogodi.


Kao i uvijek, želim vam svaku sreću i dobro zdravlje.

Vaša Vesna


Nekoliko zanimljivih ideja što pripremiti za ručak ili večeru možete pronaći na mome profilu EatToSlim.

Linker
25. travanj 2024 15:44