I vi možete bez šećera. Ne bojte se izazova.
 Foto: Istock
Treba imati volju

Kako sam izdržala čak 411 dana bez slatkiša?!

Nekih dva mjeseca nakon što sam izbacila šećer, nekoliko dana sam bila u krizi. Izdrži Vesna, hrabrila bih samu sebe.

Teško je odreći se čokolade i domaćih kolača, a prisiliti se na pješačenje je nemoguća misija. Tako se, u nadi da će se dogoditi čudo, kupuju kojekakvi dodaci prehrani za mršavljenje. Po mogućnosti s okusom čokolade. Jupi za trgovce.

Uvijek ljudima kažem da treba smršaviti ne zbog estetike već zbog zdravlja. Ne može se imati i ovce i novce. Želi li se smršaviti treba jesti redovito, čovjek se ne smije prejedati i treba izbaciti iz jelovnika svu gotovu i polugotovu hranu, sokove i slatkiše.

I sigurno se može bez šećera. Samo treba imati volju. Ja sam pravi pravcati primjer.

Slatko mi uopće ne fali

Ne jedem šećer ima već 411 dana. One tamo godine između Božića i Nove godine su me dopali užasni problemi sa zubom. Mislila sam da ću Bogu za kurira. Zub je otišao van, a ja se nakon proživljene drame, muke i panike pozdravila sa slatkišima. Nije da sam se ranije davila u slatkome. Tu i tamo bih pojela koji kolač i čokoladu za kuhanje.

Nakon godinu dana, iskreno govoreći, slatko mi uopće ne fali. Mogu biti kraj mene fine čokoladice i vrhunski kolači, uzeti ih neću.

Kava ili doručak?

Obično ljudi koji cjelojutarnje kave zamijene kvalitetnim doručkom kažu kako imaju više energije. I istina je to.

Kada se pola dana ništa ne jede, piju se kave da bi se uopće moglo funkcionirati. Kofein sam po sebi pomaže izdržljivost i tako na neki način održava radnu sposobnost. Zamaskira glad. Pojedemo li keks, ili zasladimo kavu, šećer se brzo probavi.

Brzo glukoza dođe u krv što uzrokuje veliki dotok inzulina u krv. Inzulin brzo pomogne otpremu glukoze u stanice, njezina koncentracija u krvi se potom snizi i to je jedan od signala za glad. I zato, brzo nakon što pojedete nekoliko keksa, priznat ćete, opet ste gladni.

Stoga je daleko bolje konkretno doručkovati.

Ja sam evo jutros za doručak pojela masline, sir i kruh. To je obrok koji će me sigurno držati sitom nekoliko sati. Glukoza će se malo po malo kroz duže vrijeme dopremati u krv, iz krvi u stanice i davati im energiju.

Zašto škrobastu hranu uključiti u doručak, ručak i večeru?

Škrobasta hrana poput kruha, tjestenine, riže, kukuruza, mahunarki, ... glavni nam je izvor energije. Svakako je dobro jesti cjelovite žitarice. Uz škrob, one sadrže vlakna, vitamine i mineralne tvari. Kada jedemo neprerađene žitarice isto tako smo duže siti. Ipak, moram reći da ne robujem sama sebi. Zobene pahuljice, jogurt i suho voće ili palentu s mlijekom pojedem za doručak, a varivo od graha, ječma ili leće za ručak jer to volim, ne zbog pomodarstva.

Isto tako, nekad kupim bijeli, a nekad polubijeli, raženi, čisti kukuruzni ili kruh sa sjemenkama. Kupim ono što mi se najviše svidi u mom malom dućanu. Istini za volju, u 12 h, kada ja idem po kruh i nema nekog velikog izbora :(

Voćem protiv slatkiša

Oko sat vremena prije doručka, ručka i večere pojedem voće; prirodan izvor šećera. Naviknite se tako i vi i sigurno ćete smanjiti slatko. Nećete sebe za ništa uskratiti. Štoviše, uživat ćete u istinskim voćnim okusima. I kušati neke nove. Ja sam tako otkrila avokado i mango koje prije nisam ni primjećivala.

A što kada padne šećer u krvi?

Nekih dva mjeseca nakon što sam izbacila šećer, nekoliko dana sam bila u krizi. Izdrži Vesna, hrabrila bih samu sebe. I izdržala sam. Sada kada me uhvati želja za slatkim, pojedem jednu suhu šljivu.

I vi možete bez šećera. Ne bojte se izazova. Jedite neprerađenu hranu. Jedite redovito. Budite tjelesno aktivni. Imat ćete energije na pretek. I istinski ćete uživati u životu.

Jedan moj jelovnik

Obrok na tašte

Banana sa svježe iscijeđenim narančinim sokom

Doručak

Palačinke sa svježim sirom i jogurt

Užina

Kruška

Ručak

Goveđa juha s povrćem i noklicama, špageti bolonjez, salata od crvenog kupusa, kruh

Užina

Jabuka

Večera

Kuhano jaje, lešo kuhani kelj i krumpir, kruh i jogurt

Linker
07. travanj 2024 07:23