Osim što se jede svježa, od papaje se pravi sok, vino i kolači, a nezrela se priprema poput tikve.
 Foto: Istock
Gušti su gušti

Egzotično, mirisno i jako fino - ljetni recepti za guštanje u hladu

Napravite osvježavajući napitak od papaje, sladoled od banane ili pak frape od banane i avokada.

Kada god me u gradu uhvati glad, pojedem bananu. Idealna je to užina koja se jede s nogu. Zahvalan je sastojak kolača, sladoleda i drugih slastica. Pomaže oporavak nakon proljeva. Vole je sve generacije pa je banana postala naše domaće voće.

Za razliku od nje, papaju slabo poznajemo. Evo prilike da je bolje upoznamo i uključimo u svoj jelovnik. Ima za to valjanih razloga.

PAPAJA

Papaja potječe iz područja Srednje Amerike dok se danas uzgaja i u mnogim tropskim krajevima.

Izvrstan je izvor prehrambenih vlakana i vitamina C. Jedna mala zdjelica papaje (mase 140 g) zadovoljava oko 90 posto dnevnih potreba organizma na ovim nutrijentima. Tu su još kalcij, magnezij, natrij, mangan, željezo, bakar, kalij, cink, tiamin, riboflavin, niacin te vitamini B6 i K. Narančasta boja ovog voća potječe od karotenoida među kojima se ističu likopen i beta-karoten. Prisutni su tu i jednostavni šećeri te na stotine hlapljivih tvari koji joj daju očaravajuću aromu. Ohlađena papaja uistinu je izvanredna namirnica za nadoknadu elektrolita i energije tijekom ljetnih vrućina.

Osim što se jede svježa, kandira se, od nje se pravi sok, vino i kolači, a nezrela se priprema poput tikve. Sok kore stabla papaje se koristi u prehrambenoj industriji za omekšavanje mesa. Također služi za bistrenje piva, a primjenjuje se i u medicini.

Osvježavajući napitak od papaje

Sastojci:

  • 2 papaje
  • led
  • svježe iscijeđeni sok limete (po želji)
  • 1 jušna žlica meda (po želji)

Priprema: Prerežite papaju uzdužno po pola. Uklonite sjemenke, a mesnati dio izvadite žlicom i stavite u multi-praktik. Dobro izmiksajte. Dodajte med, limunov sok i led te miksajte još 2 do 3 minute. Ulijte u čaše i odmah poslužite.

BANANA

Ne može se sa sigurnošću tvrditi gdje je pradomovina banane no pretpostavlja se da je to južna i jugoistočna Azija. Ona je prije stotine tisuća godina bila jedna od glavnih namirnica ljudima koji su živjeli od lova i sakupljanja plodova. Jednako tako, banana je jedna od prvih kultura uopće koje je čovjek počeo uzgajati i ne treba naglašavati kako nam je danas jedno od najomiljenijeg voća.

Banana na 100 načina

Postoji čak oko 200 sorti banana. Ima ih veličine prsta, ravnih, žutih, crvenih i crnih. Jedemo ih najčešće svježe, a također su zahvalan sastojak mnogih slastica. Kao jutarnju poslasticu, možete sami napraviti svoj voćni jogurt. Jednostavno izmiksajte bananu i tekući jogurt.

Sada je ljeti sladoled svima najdraža poslastica. Najjednostavniji sladoled na svijetu se radi sa samo jednim sastojkom; bananom. Morate ga probati.

Meni je banana nezamjenjiv sastojak frapea. Daje mu potrebnu gustoću pa ako kući nemam bananu, frape niti ne radim. Inače, kombiniram ju s jagodama, borovnicama i malinama. Uistinu ih izvrsno ljubi. Ako još niste probali frape od banane i avokada, svakako to učinite. Oduševit će vas svojim egzotičnim okusom.

Banana za oporavak od proljeva

Kada nas pokosi proljev prvo pijemo čaj kako bismo organizmu osigurali nadoknadu izgubljene vode, a potom se okrećemo hrani i nadoknadi izgubljene energije. I dok obično biramo dvopek i rižu, nije na odmet reći da su od koristi još i pire od oguljene kuhane jabuke te lako probavljiva banana bogata cijelim nizom hranjivih tvari.

Zašto je sportaši obožavaju?

Banana je sportašima jedna od najomiljenijih namirnica. Uvijek im je tu negdje pri ruci. Osim što je lako probavljiva, odličan je izvor jednostavnih šećera. Uz to, sadrži karotenoide i vitamin C koji u organizmu djeluju kao antioksidansi te kalij i magnezij; mineralne tvari neophodne za normalan rad srca.

Čupava banana za sladokusce

Ako vam se popodne jede nešto slatko evo jedne spasonosne ideje. Ogulite bananu i narežite ju na kolute. „Prošarajte“ medom, uvaljajte u kokosovo brašno i …uživajte negdje u hladovini.

A što ja jedem možete pogledati na mome profilu EatToSlim.

Linker
18. travanj 2024 14:46