Foto: iStock

Čokoladne makove kocke

Iako ne jedem kolače, pripremam ih za goste. Nisam od onih koji vole isprobavati recepte s Interneta. Radije se držim već isprobanih. Ovo je jedan starinski recept koji je toliko jednostavan da će sigurno uspjeti i početnicima.
  • 2 jaja
  • 2 čaše (od jogurta) oštrog brašna
  • 2 čaše svježe mljevenog maka
  • 2 čaše šećera
  • 2 čaše mlijeka
  • malo više od ½ čaše ulja
  • 2 jušne žlice ruma
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • korica nešpricanog limuna

Za glazuru:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 3 jušne žlice šećera
  • 5 jušnih žlica vode

Priprema:

  1. Odvojite bjelanjke od žumanjak - bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, a žumanjke pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom u homogenu smjesu pa im dodajte bjelanjke.
  2. Uz neprekidno miješanje dodajte mak, ulje, mlijeko, brašno pomiješano s praškom za pecivo, limunovu koricu i rum.
  3. Smjesu izlijte u nauljen i pobrašnjen pleh pa stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 ℃. Kolač je gotov kada se odvoji od pleha.
  4. Vrući kolač prelijte glazurom, ohladite i poslužite.
Linker
19. travanj 2024 14:46