Hopa cupa prije posla

Znate one prpošne ljude na poslu? Sad smo otkrili njihov jutarnji jackpot

Sudionike istraživanja je dobro raspoloženje nakon seksualnog odnosa pratilo i cijeli sljedeći radni dan.

 

Loš seks bolji je od dobrog dana na poslu, kaže jedna novodobna mudrolija čiji je autor očigledno smatrao da svijet seksa i svijet posla nemaju puno dodirnih točaka.

No, znanost pobija takav stav - rezultati nedavnog istraživanja pokazuju da će osobe koje imaju ispunjeniji seksualni život vjerojatnije biti zadovoljnije na poslu i više se angažirati na radnim zadacima od onih čiji spolni život pati.

 

SEKS KAO PRIORITET

Dobro je poznato da seks potiče oslobađanje dopamina, neuroprijenosnika koji regulira rad moždanog centra za nagrađivanje i osjećaj zadovoljstva, a ujedno stimulira otpuštanje oksitocina, tzv. ljubavnog hormona, koji ima ulogu u seksualnom uzbuđivanju i međuljudskom povezivanju.

Kad se to dvoje spoji, ne iznenađuje što seks može popraviti raspoloženje i psihičko stanje pojedinca.

Spomenuto istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u publikaciji Journal of Management, pokušalo je otkriti kako seks utječe na ponašanje i raspoloženje na radnom mjestu Uključivalo je 159 zaposlenih i vjenčanih osoba koje su 14 dana dva puta dnevno ispunjavale upitnik. Odgovarali su na pitanja o seksualnoj aktivnosti kod kuće, kako su se nakon seksa osjećali te kakav im je bio dan na poslu poslije seksa.

Pokazalo se da su ljudi u jutrima nakon seksa bili bolje raspoloženi nego u jutrima kojima nije prethodio seks. Ispitanici koji su naveli da su bili bolje raspoloženi jutro nakon seksa, navodili su i da su bili zadovoljniji na poslu toga dana te da su se radije angažirali na radnim zadacima. Rezultati su ostali postojani i nakon što su u istraživanje uključena još dva faktora koja mogu utjecati na raspoloženje - zadovoljstvo u braku i kvaliteta sna.

Jedan od autora studije, Keith Leavitt, profesor na Oregon State University, rekao je da njihova otkrića pokazuju i podsjećaju da seks donosi društvene, emocionalne i tjelesne dobrobiti te da bi nam zbog toga trebao biti prioritet. 

 

GADGETI MINIRAJU SEKSI SITUACIJE 

Obično se šalimo kada primijetimo da je netko na posao došao sav prpošan i da leprša uokolo. No, upravo to je ono pravo - održavanje kvalitetne veze koja uključuje zdrav i zadovoljavajući seksualni život pomaže zaposlenim ljudima da budu zadovoljni i na poslu, što je odlično za njih, ali i za poduzeće ili organizaciju za koju rade, rekao je profesor Keith Leavitt objašnjavajući rezultate oregonskog istraživanja.

Studija je pokazala i negativne strane isprepletanja poslovnog i privatnog života - pokazalo se da je za one koji 'nose posao kući' puno manje vjerojatno da će im se toga dana 'posrećiti'. Posljedično, to može voditi do slabije produktivnosti na radnom mjestu.

 

Široka upotreba pametnih telefona i sličnih spravica povećala je očekivanja šefova da će zaposlenici biti dostupni i izvan radnog vremena. A to nije dobro za seks.

 

- Tehnološki razvoj navodi nas da stalno budemo 'uštekani', no vjerojatno je bolje 'ištekati se' kad god možete. Ako žele sretne i zadovoljne radnike, šefovi bi ih trebali poticati da se isključe iz poslovnih pitanja kad radno vrijeme prođe. Na obostrano zadovoljstvo - zaključio je Leavitt.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo