Nije lako biti frajer

Prijeći granicu sa samim sobom nosi itekakvu kaznu...

Prava je moć ne napraviti ono što taj čas možemo. Prava je moć u tome da se izabere ono što je ispravno a ne ono što "mogu". Pogotovo kad govorimo o braku ili partnerskom odnosu.
Uvijek imamo dvije volje - napraviti nešto, ili ne napraviti. Moć odluke u našim je rukama.
 Foto: iStock

Čekam da dođu riječi. Čekati zna biti teško. Stojim u poziciji koja je reaktivna. Nemam prvi korak. Nemam prednost prvog manevra. Stojim u sjeni i gledam gdje će me udariti. Povlačim se u pozadinu i čekam. Bojim se krenuti naprijed jer je svijet opasan. Tako ga vidim. Bojim se razbiti krug i krenuti u nepoznato.

Ovaj uvod početak je jedne terapijske priče koja još uvijek traje. Klijent je sjeo i počeo priču kako sam je zapisao. Moje je prvo pitanje bilo što za njega znači "krug".

- Znate onaj osjećaj kada mislite da možete sve? - upita klijent.

- Na što točno mislite? - odgovorih.

- Da mogu napraviti što me volja - ja imam takav osjećaj već neko vrijeme.

- Kako je imati takav osjećaj? - upitah.

-Opasno. - kaže klijent.

Tu je započeo naš rad. Krug je njegova zona u kojoj djeluje. To je njegova zona moći. Čvrsto čuva granicu svog kruga i s otkočenom puškom ga brani. Neko je vrijeme zurio u mene. Onda je uzeo bocu i natočio si vode. Otpio je gutljaj, spustio čašu na stol i ponovo me pogledao. Sljedeće što je rekao bilo je:

- Vi zaista nemate pojma?

- Nemam pojma o čemu?

- O tome kada imate moć.

Klijent je sjedio mirno. Zatražio me kavu. Ustao sam i pripremio je. On je i dalje sjedio mirno. Osjećao sam da će početi govoriti nešto važno za njega. Srknuo je kavu, odložio šalicu na stol i ponovo se namjestio.

- Znači, vi ne znate kako je to kada možete napraviti stvari.

- Na kakve stvari mislite?

- Mislim na utjecaj. Kada možete stvari odvesti u pravcu u kojem želite.

- Ja mislim da svi imamo utjecaj na stvari i situacije koje nam se događaju.

- Neki imaju više, neki manje.

- Moguće. - odgovorih.

- Nemate vi pojma kako je teško imati sposobnost odlučivanja.

- To mislite za mene ili za još nekoga?

- To mislim za sve koji pokušavaju dati ocjenu kakva sam osoba.

- Ja zaista nemam ideju niti potrebu davati vam bilo kakvu ocjenu.

- Recimo da vam vjerujem.

- Ok, kada biste mi vjerovali, kakva bi bila vaša priča?

- Bio sam u gradu u inozemstvu. Poslovno, Sasvim uobičajen poslovni put. Trebao sam se naći s kolegicama i proći kroz neki poslovni plan. Tako je i bilo. Odradili smo posao vrlo brzo. Dogovorili smo poslovni plan i strategiju. Sve je bilo baš posloženo. I tada se desilo.

- Što se tada desilo? - upitah.

- Desio se osjećaj moći.

- Kakvu ste moć osjetili?

- Da mogu sve!

- Što je značilo sve u vašoj situaciji?

- Mogao sam odvesti kolegicu u sobu.

- Jeste li?

-Jesam. I sada se bojim tog osjećaja.

I onda je 'potonuo'

Nakon što je izgovorio prethodnu rečenicu, klijent je "potonuo" u trosjed. Pored sebe ima suprugu i dvojedjece. Ono što mu sada čini realnost jest osjećaj krivnje. Radimo na tome. Krivnja je baš gadan osjećaj u kojem znamo da smo prešli neke granice, neka pravila. Prelazak granica za sobom nosi i kaznu.

Ako napravimo potez kao moj klijent i to ne zna nitko osim nas - naizgled nemamo kazne. To je trenutak u kojem valja vidjeti koliko smo se saživjeli sa situacijom u kojoj možemo raditi nešto za sebe i imati uvjerenje da to nije protiv naše partnerice ili partnera.

Da, učinili smo neki seksualni izlet koji nije vidljiv nikome osim nas. Nije rijetko da se takvim neotkrivenim činom iskoraka iz života u dvoje impresioniramo i da nas on ohrabri za nove pothvate. Da, učinili smo nešto za što nije stigla kazna. U tom trenutku!

Superioran položaj

Impresioniranost vlastitim sposobnostima nije uvijek u službi našeg razvoja. To što možemo zavesti drugu osobu nijesamo informacija da smo poželjni. To je i informacija da imamo odgovornost prema sebi i osobi kojoj smo izrazili vjernost. Da se ne bismo zavaravali, biti vjeran nije nimalo jednostavno danas. Monogamija je dogovor, ne prirodno stanje. No, to je dogovor koji smo dobrovoljno napravili. Ovaj tekst nema namjeru rušiti temelje odnosa i preispitivati što je zaista dobro, a što nije. Klijent koji mi je izrekao kako osjeća da može sve, dao mi je mogućnost da uvidim kako je ljudskom umu dostupno puno situacija i pozicija. Pa i ona koja nas postavlja u superioran položaj gdje radimo stvari jednostavno zato što možemo.

U to situaciji moći možemo izgubiti iz vida kako možemo reći sami sebi "ne". Ne zato jer nam to nije dopušteno i dostupno. Ovo "ne" dolazi upravo iz pozicije u kojoj nismo impresionirani sobom i pozicijom u kojoj nešto možemo napraviti.

Prava je moć ne napraviti ono što taj čas možemo. Prava je moć u tome da se izabere ono što je ispravno a ne ono što "mogu". Pogotovo kad govorimo o braku ili partnerskom odnosu u kojem smo odlučili da želimo biti zajedno i da želimo biti vjerni jedno drugome na način na koji smo se dogovorili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:44