Ne dajte se obeshrabriti

Ženski orgazam počinje u glavi - mislite pozitivno i desit će se

Imate li problem doživjeti orgazam, moguće je da vas nešto blokira. No, I to se da riješiti!

S vašim spolnim životom je sve u redu, no ipak vam se događa da ne možete postići orgazam jer vam nešto odvraća pažnju ili vas blokira. Obuzmu li nas negativne misli, nesigurnost, brige... Izostat će nam spolno uzbuđenje. Um je itekako važan za postizanje orgazma jer orgazam je zapravo moždana reakcija. Ali, da bismo ga postigli, moramo isprazniti glavu od tjeskobnih misli i uskladiti se s tijelom. A ako vam se misli-neprijatelji orgazma ipak uvuku u glavu, riješite ih se mislima koje su njegovi prijatelji.

 

"Vidjet će moje nedostatke"

Takav strah je vezan uz usredotočavanje na ono što smatramo svojim manama i što, postupno, u našem umu počinje stjecati divovske razmjere te time kompromitira naše erotsko samopouzdanje, bez kojeg nema ni orgazma.

Prijateljska misao: Kao prvo, muškarci žensko tijelo gledaju drugačijim očima. Njihove su oči manje zahtjevne i puno više očarane oblinama jer one asociraju na plodnost, a to implicira i spolnu privlačnost. Ako vas ipak uhvati nesigurnost i blokirate se, usredotočite se na ono što doživljava vaše tijelo: postupno ćete početi vlastito tijelo doživljavati kao instrument spolnog užitka.

 

"Moram doživjeti orgazam"

Ne postoji otrovnija misao za postizanje orgazma od te, pa čak i doslovno na kemijskoj razini. Kad smo pod pritiskom da nešto moramo, uključuje se tzv. centar za uzbunu koji je antagonist centra užitka jer potiče lučenje adrenalina koji nadjačava dopamin, neuroprijenosnik zadužen za užitak.

Prijateljska misao: Kako biste izašli iz začaranog kruga tjeskobe, usredotočite se na osjetila i potencirajte tijelom i glasom senzacije koje doživljavate. Ponašajte se kao da ste blizu orgazma jer takvo ponašanje ima snažan erotizirajući učinak.

 

"Jesam li dovoljno dobra?"

Osjećaj nelagode kod prepuštanja spolnom užitku društveno je usađena predrasuda da je seksualnost muško područje te da je žena koja uživa u seksu i ima erotske fantazije "laka", "loša" i slično. Često se strahu da nećemo biti na visini zadatka pridružuju pogrešne predodžbe o tome kako seks treba izgledati.

Prijateljska misao: Možda niste znali, ali mnogim su muškarcima pomalo stidljive i zbunjene žene vrlo privlačne. S druge strane, pitanje "što bi volio da ti radim?" može biti dio vrlo uzbudljive erotske igre koja stvara osjećaj povjerenja i bliskosti među partnerima i olakšava put do užitka.

Foto: iStock

"Razmišljam o nečem drugom"

Dogodi li vam se da tijekom seksa razmišljate o svakodnevnim brigama i obavezama, ne morate zbog toga osjećati grižnju savjesti jer to će samo pogoršati situaciju. Takve se misli mogu javiti i protiv naše volje kad smo pod stresom i osjećamo pritisak odgovornosti i obaveza.

Prijateljska misao: Zamislite seks kao ritual i usredotočite se na pripreme za njega: uredite ambijent, pripremite tijelo toplom kupkom ili počnite seks senzualnom masažom... sve to može pomoći da iskoračite iz svakodnevnog kaosa i zakoračite u svijet erotike.

 

"Ne mogu se opustiti"

Ponekad, što više nešto želimo, manje to uspijevamo postići. To je tzv. hiperkontrola, kod koje naš racionalni dio postaje tako nametljiv da poništava svaku senzaciju i uvlači nas u začarani krug u kojem smo sve više blokirani.

Prijateljska misao: Možete upotrijebiti razne taktike i misli protiv blokade. Primjerice, zamislite užitak kao glinenu vazu koju morate oblikovati zajedno s partnerom oslanjajući se na osjetilo dodira, ali i na odgovarajuću glazbu. Ili možete pokušati vizualizirati svoju blokadu i kako je odbacujete da biste napravili prostor za emocije.

 

"Nemam snage za seks"

Stres kojem smo svakodnevno izloženi tijekom radnog vremena, koje se nerijetko produljuje i preko uobičajenih osam sati, crpi svu našu energiju. Nakon toga osjećamo se toliko ispražnjeni da se ne možemo natjerati na bilo kakav angažman pa ni na ljubavnu igru (iako bi upravo ona djelovala kao nova injekcija energije).

Prijateljska misao: Orgazam se može postići i na manje zahtjevne načine: pokušajte se opustiti i uživati u dugoj predigri. To može biti nježno milovanje, masaža, zajedničko kupanje ili nešto drugo, važno je da smanjite očekivanja i strah da nećete izdržati "napor". Kad se toga oslobodite i erotsko diranje može vas dovesti do vrhunca.

Foto: iStock

"Mogu li ostati trudna? Je li ovaj seks siguran?"

Zbog strasti ponekad gubimo glavu, no ako se ne prakticira siguran seks, strahovi i sumnje mogu pokvariti i najljepše trenutke jer onemogućuju opuštanje i prepuštanje užitku. Ovo je jedina od misli neprijatelja orgazma zbog koje se isplati stati i razmisliti - ipak bi se moglo raditi o vašem zdravlju i posljedicama za vaš život.

Postoji samo jedno, i to vrlo praktično rješenje: ako ne pokušavate začeti ili ako prakticirate slučajan seks, koristite mjere zaštite, prvenstveno prezervativ.

 

"Moje želje su neprimjerene!"

Ovdje na scenu stupaju sram i grižnja savjesti koji su pravi razarači orgazma: viđenje seksa kao nečeg prljavog i pogrešnog te kulturni, društveni i obiteljski stereotipi koje smo usvojili pokreću mehanizam samokažnjavanja koji završava negiranjem užitka samome sebi.

Prijateljska misao: Spolne želje i fantazije su prirodne, a uloga mašte je ključna jer nam omogućava da u zaštićenoj sferi uma istražujemo uzbudljive situacije koje inače percipiramo kao opasne. Svjesnost vlastitih erotskih fantazija i činjenice da ih nismo obavezni provesti u djelo služi za lakše suočavanje s tabuima i oslobađanje okova kojima nas oni sputavaju. Želite li prijeći s teorije na praksu, učinite to ležerno kao da se igrate: uživljavanje u neku ulogu može pomoći da se oslobodite kulturnih i drugih stereotipa koji vas guše.

 

"Zašto ne radi ono što ja želim?"

To unutrašnje gunđanje može biti znak koji ukazuje na manjkavu komunikaciju i nesposobnost da izrazimo svoje želje i potrebe. Strahujući da ne povrijedite partnera ili misleći "pa dobro, ni ovo nije tako loše", zapravo si uskraćujete mogućnost da doživite užitak.

Prijateljska misao: Primijenite princip "Ne govori, nego pokaži". Drugim riječima, pokažite mu što da čini i kako da to čini vodeći ga nježno rukom. No, imajte na umu da osim "vašeg" načina za postizanje orgazma, postoje i mnogi drugi načini. Prepustite li se ponekad partneru, mogli biste otkriti i neke nove, uzbudljive puteve koji vode do vrhunca.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo