Zapitajte se, nedostaje li vam bivši ili osjećate potrebu za podrškom, povjerenjem i zajedničkim interesima? Nedostaje li vam ljubav?
 Foto: iStock
Pričajmo o tome

Želite nazvati bivšeg? Zaustavite se na tren i razmislite o ovim stvarima...

Tanja je prije nekoliko dana došla na terapiju s temom kako razmišlja o bivšem dečku s kojim je prekinula odnos prije pola godine te da ga ima potrebu nazvati...

Tanja je u zadnje je vrijeme počela sanjati bivšeg dečka, a u snovima joj se pojavljuje kao romantična, nježna i podržavajuća osoba - posve drugačiji u odnosu na vrijeme kada su bili zajedno. Počela je neprekidno misliti o tome gdje je I kako mu je.

Upoznala sam je u vrijeme kada je još bila u odnosu s bivšim. Pričala je o njemu, sebi, svojim potrebama, željama i o tome koliko je sve to u neskladu s odnosom u kojem je zaglavljena. Intenzivno smo radili na njenom odnosu s tim dečkom te ga je Tanja u više navrata karakterizirala kao 'samoživog gada' koji voli samo sebe, a njih dvoje vole - njega.

Bila je vrlo zbunjena tim odnosom jer je bilo i divnih trenutaka u kojima se osjećala kao najvoljenija žena u svemiru. No, bilo je tu i situacija u kojima bi on odjednom postajao hladan i dalek. Čudila bi se - pa gdje je nestao onaj njen divni dečko i tko je ova hladna osoba kraj nje?

Ostala je u tom odnosu godinu dana i uz pomoć psihoterapije je smogla snagu da iz njega napokon izađe.

Sada, pola godine nakon završetka tog odnosa, počela ga je intenzivno sanjati i razmišljati o tome da mu se javi. Umjesto poziva ipak se odlučila na dolazak na terapiju.

Razmislite o razlogu zbog kojeg ste prekinuli

U Tanjinom slučaju se radilo o vezi u kojoj se osjećala kao da se nalazi na vrtuljku. Jednog dana bi sve bilo divno, a drugog bi sve krenulo po zlu. Nikad nije znala kakav će biti dan ili sat s njim i kada će njen dečko zbog banalne sitnice poludjeti i udaljiti se od nje. Ostajala je u odnosu s njim s obzirom na to da su imali i dobre trenutke, obojene smijehom i razumijevanjem.

Zbog takvih trenutaka joj je bilo teško prekinuti odnos budući da se uvijek nadala da je njegova mračna strana samo privremena faza te da je on u stvari divan, obazriv dečko kojeg je nekada upoznala.

No, s vremenom je uviđala da ne može ostati u toj nesigurnosti i kako iz ljubavi i poštovanja prema sebi taj odnos treba prekinuti.

O povratku u bivše veze znamo razmišljati kada smo razočarani, tužni i usamljeni

Prisjećajući se prošlosti često idealiziramo dobre strane odnosa, a nerijetko zaboravljamo loše. Prije no što se javite bivšem, prisjetite se svega oko čega se niste slagali. Prisjetite se stvari koje su u odnosu vama bile važne, a njemu ne - ili obrnuto. Podsjetite se i na razloge zbog kojih ste prekinuli.

Tanji je pomoglo to što je nekoliko godina vodila dnevnik u kojeg je zapisivala kako se osjeća, što se s njom i s njihovim odnosom događa te koji ju njegovi postupci povrjeđuju.

Tanja se tako podsjetila koliko joj je taj odnos nanosio boli i koliko joj je vremena trebalo da iziđe iz njega. Shvatila je da je nakon prekida još uvijek usamljena i kako joj u biti ne nedostaje njezin dečko, već ljubavni odnos s nekom osobom.

Nedostaju joj zagrljaji i netko tko će ju slušati i umiriti. Nedostaje joj netko s kim će dijeliti svoje želje, strahove i nade. S tom spoznajom Tanja je nastavila raditi na sebi, bez potrebe da "oživi staru ljubav".

Imenujte stvari koje vam nedostaju u životu i nemojte ih nužno povezivati s bivšim. Razmislite - koliko u biti danas poznajete osobu s kojom ste bili u vezi prije mnogo godina?

Bivši je s razlogom bivši. No, svakako se zapitajte koji je razlog tome da vi, baš sada u tom razdoblju u svojem životu, razmišljate o njemu te što sve možete poduzeti kako bi živjeli punije i kvalitetnije.

Tražite drugo mišljenje, novu perspektivu, a ne znate kako i od kuda krenuti?

Javite mi se. - Ivanka

Linker
11. travanj 2024 13:06