O čemu žene maštaju

Želite li je doista 'zapaliti', pripremite se biti podčinjeni seksualni rob koji će joj pružiti užitak

S obzirom na to da živimo u muškom društvu, žene maštaju o dominaciji, žele da se njihovo tijelo obožava i da ih se preklinje za još.

Ne tako davno, još 70-ih godina, ženske seksualne maštarije bile su totalno zanemarene, pa je čak i Cosmo, koji se pravi da zna sve o seksu, u to vrijeme objavio temu "Žene ne maštaju o seksu, točka. Muškarci maštaju". No, s objavom knjige "Moj tajni vrt" autorice Nancy Friday svima je počelo postajati jasno da žene itekako fantaziraju, da je maštanje zdravo i da može biti dobar način razumijevanja vlastitih seksualnih želja.

Ženske maštarije u međuvremenu su postale nešto potpuno normalno, a znanstvena su istraživanja otkrila koje su najčešće i što se (možda) krije iza njih. Općenito, psiholozi kažu da oni koji se u stvarnom životu prepuštaju u seksu žele dominirati, a oni koji su vođe maštaju o podčinjavanju. S obzirom na to da živimo u muškom društvu, žene maštaju o dominaciji, žele da se njihovo tijelo obožava i da ih se preklinje za još.

Edukatorica seksa Laci Green kaže da je to kombinacija pozicije moći i objekta žudnje. Britanska autorica Emily Dubberley u maštanje o dominaciji ubraja varanje partnera, podčinjavanje seksualnog roba, paradiranje u koži itd. Uglavnom, žene primaju užitak, a muškarci im ga bespogovorno pružaju.

Maštarije o podčinjenosti iznenađujuće su česte, a uključuju raspon od prepuštanja dominantnom muškarcu, preko sado-mazo seksa, do seksualnog napada, pa i silovanja.


Zašto bi neku samosvjesnu ženu palilo takvo što?

Green navodi tri glavne teorije za submisivne fantazije. To može biti oblik ekstremnog izražavanja "normalne" dinamike moći; produžetak erotiziranja nasilja kakvo je prisutno u našoj kulturi ili način borbe s osjećajem krivnje. Pritom žene ne žele zaista biti napadnute, tumači seksologinja Linda Alperstein, jer seks i ostali aspekti života nisu isto: primjerice, ako želite da vas partner plješće po stražnjici, to ne znači da želite da vas ozlijedi. Ovoj kategoriji može se dodati maštanje o "ulogama": medicinska sestra i pacijent, prostitutka i klijent - tu je uključeno glumljenje, a isključen sram. Podčinjenost i dominacija su prisutni jer, recimo, pacijent ovisi o sestrinoj volji.

Voajerizam i ekshibicionizam dvije su strane jednog novčića.

 

Bez obzira na to odvija li se seks u gužvi noćnog kluba, pred otvorenim prozorom ili je u fokusu drugi par u akciji, ženske seksualne fantazije često uključuju svjedoke.

Psihoterapeutica Laura Berman kaže da je razlog uzbuđenje koje nastaje zbog straha od opasnosti da nas uhvate na djelu. Osim libida, ekshibicijski seks pumpa i ego, kaže psihijatar Drew Ramsey, jer daje osjećaj moći, budući da možemo nekoga zavesti iz daljine.


Kakvih sve maštarija ima

I slobodne i zauzete žene često maštaju o seksu s drugom ženom, sa strancem, s nekim slavnim ili s bivšim, no to ne mora značiti da bi ih željele i ostvariti. Takve su fantazije, rekla je američka psihologinja dr. Joyce Brothers, "savršeno legitiman način da u seks uvedemo živost i raznolikost", a partner se ne mora brinuti da će ga draga manje voljeti ako joj misli odlutaju prema Chrisu Hemsworthu, na primjer. Dok fantazija ne vodi u nevjeru, sve je OK. Ako nas je bivši volio, seksualno raspamećivao i potom - ostavio, nije čudno da razmišljamo o njemu, kaže dr. Berman. Normalno je maštati o nekome tko je točno znao kada treba stisnuti, a kada milovati. Maštarije o seksu s drugom ženom ne znače nužno lezbijstvo, one mogu biti odraz divljenja ženskom tijelu onako kako mu se divimo kao društvo, a ulogu sigurno ima i odlično poznavanje ženskog tijela. Osim toga, iako istospolne veze danas malo koga šokiraju, prisutan je i nadražujući učinak zabranjenog voća. Mnoge žene uzbuđuje i pomisao na seks s potpunim strancem.


A što je s grupnim seksom?

L. Green kaže da se žene često osjećaju sputanima te da se nisu sposobne opustiti u seksu, a u fantazijama mogu raditi što žele, bez srama i osjećaja krivnje. On ne poznaje nju, ona ne poznaje njega i više se nikada neće sresti. Ménage a trois i grupni seks mogu biti vrlo stimulativni jer, kaže Dubberley, po erogenim zonama dodiruje vas više ruku i poželjni ste svima njima - poznatima i nepoznatima, muškarcima i ženama…

Oko 15 posto žena mašta o grupnom seksu, pokazuju neka ispitivanja, što znači da žene sasvim uspješno mogu razdvojiti emocije od užitka.

 

 

Pratite rubriku svijet seksa i u novoj Viti!

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo