Iako u užurbanoj svakodnevici sve manje vremena ostaje za romantiku, za njom mnogi žude.
 Foto: iStock
Je li nestala romantika?

'Želim pravu, staromodnu ljubav!'

'Želim da dođe i iznenadi me cvijećem i želim da mi pridrži vrata jer se to tako radi. Ne želim puno poklona, ne treba mi status veze na Facebooku... Želim nekoga zbog koga se neću preispitivati voli li me i želi li biti sa mnom...'

Ljubavni sastanci teško više mogu proći bez pametnih telefona po kojima svi tipkamo, vrhunac romantike je postala objava veze na društvenoj mreži, a svi kao da smo zaboravili na nježne poruke napisane rukom i ubačene u poštanski sandučić naše simpatije, ukradene poljupce u mračnim uličicama, iskrenost, poštovanje, ponekad i žrtvovanje za voljenu osobu, te hrpu drugih stvari kojima se ljubav pokazuje na prekrasan, jednostavan način.

Jedna djevojka, koja i sama žudi za pravom - staromodnom ljubavi, svoje je želje napisala u pismu koje je objavio srpski Cosmopolitan, a prenosimo ga u cjelosti.

"Želim staromodnu ljubav u kojoj stvari idu polagano, gdje ne skačemo odmah u najveću brzinu.
Želim da me netko pozove na pravi sastanak, a ne u neobavezni izlazak. Želim provoditi sate spremajući se i plešući u sobi s prijateljicama. Želim da on dođe po mene i da imam leptiriće u trbuhu dok idem prema njegovom automobilu.

Ne želim danima čekati i nadati se da će mi poslati SMS poruku ili napisati o meni nešto na društvenim mrežama. Želim da me nazove, želim čuti njegov glas. Ne želim igrice, ne želim pravila, želim iskrenost.

Ako sve prođe dobro i on se javi, želim staromodnu ljubav. Želim da dođe i iznenadi me cvijećem i želim da mi pridrži vrata jer se to tako radi. Ne želim puno poklona, ne treba mi status veze na Facebooku... Želim nekoga zbog koga se neću preispitivati voli li me i želi li biti sa mnom.

Želim sjediti s njim u restoranu i ozbiljno razgovarati o važnim stvarima. Ne želim slušati tračeve niti pričati o najnovijim trendovima. Želim razgovarati o životu i otkud dolazimo.

Želim ga slušati dok sjedi preko puta mene i želim da i on mene tako sluša. Ne želim se natjecati za pažnju s njegovim pametnim telefonom.

Želim da kasnije idemo u šetnju, jer je večera prošla jako dobro. Želim hodati pod uličnim svjetlima, smijati se i biti puna nade. Želim da me odveze kući i otprati do ulaznih vrata. Želim osjetiti onu nervozu i uzbuđenje oko toga hoće li me možda poljubiti prije odlaska, ili ćemo neočekivano provesti noć zajedno i odmah se ubaciti u veću brzinu.

Ali više od svega ovoga, želim da stvarno kaže ono što misli kad me doveze. Želim da stvarno to i misli ako kaže da će me nazvati ili da ćemo se vidjeti opet.

Želim da mi donese nešto kad sam bolesna. Želim nekoga tko će planirati izlete o kojima ja neću ništa znati. Želim nekoga tko će raditi romantične sitnice za mene jer su te sitnice najvažnije.

Želim nekoga tko će se boriti za nas kad stvari postanu teške, a ne otići. Želim nekoga s kim mogu razgovarati o našim problemima. Želim nekoga tko neće samo ustati i otići jer su problemi neizbježni, ali uvijek se može naći rješenje.

I osim svih želja koje imam, imam puno ljubavi u sebi koju želim dati.

Želim mu napraviti jutarnju kavu i doručak. Želim ga iznenaditi romantičnim gestama, jednako kao što želim da ih i on čini za mene. Želim se brinuti o njemu kad je bolestan. Želim mu pisati porukice na papiru i zvati ga kad nije kraj mene. Želim raditi još mnogo toga za njega, i više nego što očekujem da on radi za mene.

Želim nekoga tko želi ljubav kakvu su imali naši bake i djedovi, jer – ono što sam od njih naučila je – da su oni uspjeli".

šipak
šećer
cimet
štapić vanilije
muškatni oraščić
voda

Priprema:

  1. Zrele šipke operite i stavite u prikladnu posudu za kuhanje.
  2. Dolijte vodu tako da ona bude 2-3 cm iznad šipka.
  3. Kuhajte na umjerenoj vatri, uz često miješanje, dok plodovi ne omekšaju.
  4. Zgnječite ih kuhačom. Propasirajte smjesu koristeći pasirku, pa potom procijedite kroz gazu. Na ovaj način se uklanjaju koštice i dlačice šipka.
  5. Dobivenu smjesu kuhajte sa šećerom uz neprekidno miješanje. Na litru smjese ide pola kilograma šećera. Kuhajte dok se ne postigne konzistencija meda.
  6. Pri samom kraju dodajte sjemenke pola mahune vanilije, 1/4 čajne žličice svježe mljevenog muškatnog oraščića i 1/3 čajne žličice cimeta. Sve dobro promiješajte i maknite s vatre.
  7. Vrućim džemom punite vruće staklenke, prekrijte celofanom i zatvorite poklopcem.

Linker
13. travanj 2024 14:48