Prva zadaća osoba koje imaju ovaj strah bila bi poraditi na osjećaju vlastite vrijednosti, kao i na socijalnim vještinama u ophođenju sa ženama.
 Foto: iStock
Intimna ordinacija

Zašto se neki muškarci boje žena?

U većini slučajeva, muškarci s ovim stanjem izbjegavat će kontakte sa ženama, no nakon nekog vremena htjet će ostvariti emocionalnu i/ili seksualnu vezu. Ako se i odluče na drastične korake, pa unatoč velikom strahu, nelagodi i anksioznosti, dođe do mogućnosti za seksualni odnos, najčešće se dogodi da u takvom kontaktu ne mogu postići erekciju.

Primjer: Ivica ima 37 godina i nakon što je iscrpio sve druge mogućnosti (npr. savjete prijatelja) odlučio se potražiti stručnu pomoć. Za sebe kaže da je oduvijek bio sramežljiv u društvu sa suprotnim spolom. Od mladosti, kad bi se trebao obratiti nekoj djevojci, osjećao je neku nelagodu i sram. Mislio je da će to vremenom proći, no prolazile su godine i godine, a on nije bio ni s kim u vezi, premda je uvijek o tome maštao.

Svi iz njegovog društva polako su se, kako on to kaže, skrasili, osnovali obitelj, a on je ostao sam. Zadnjih par godina, a osobito nakon što je prošao 35. godinu života, zabrinuo se da će zauvijek ostati sam, da se nikada neće oženiti, da neće imati djecu. U par navrata odlučio se na "sve ili ništa" i pozvao je neke žene k sebi, no kad je trebalo doći do seksualnog odnosa, ništa se nije dogodilo, tj. nije mogao postići erekciju. Nakon toga, postao je još zabrinutiji i nesretniji. Na kraju, javio se psihijatru i seksualnom terapeutu.

Socijalna fobija

Jedan dio muškaraca javi se u seksološku ambulantu zbog erektilne disfunkcije u pozadini koje je zapravo strah od žena, tj. socijalna fobija koja je isključivo vezana uz žene.

Definicija: Socijalna fobija je anksiozni poremećaj kod kojega osobi različite socijalne situacije (npr. ručanje u restoranu, javni nastup, sudjelovanje u nekoj raspravi među većim brojem ljudi) izazivaju nelagodu, strah i tjelesne simptome (npr. lupanje srca, crvenilo lica, osjećaj knedle u grlu, drhtanje ruku). Zbog ovih simptoma (tjelesnih, ali i straha i nelagode) izbjegavaju ove situacije.

Specifičan oblik socijalne fobije je situacija kad muškarac izbjegava kontakte sa ženama, smatrajući da je neprivlačan, nezanimljiv, da će se osramotiti, da će ispasti glup, neškolovan i neinteligentan.

Kod jednog dijela ovih muškaraca, ovaj osjećaj manje vrijednosti i lošeg socijalnog funkcioniranja može biti prisutan u svim situacijama, ali u blažem obliku (takvi muškarci izbjegavat će sve grupne situacije, ali posebice one gdje su prisutne žene). U manjeg dijela ovih muškaraca ove će situacije biti isključivo vezane uz žensko društvo i u muškom društvu mogu biti otvoreni, zabavni, bez ikakvih ograda ili strahovanja.

U najtežem obliku, ova vrsta socijalne fobije može biti takvog stupnja da nikakav razgovor sa ženama nije moguć, pa ima slučajeva da muškarac ne može razgovarati sa ženom ni u nekom službenom kontaktu (npr. naručiti hranu u restoranu od konobarice ili razgovarati sa ženom koja radi u trgovini). Ipak, u većini slučajeva muškarci s ovim poremećajem mogu razgovarati sa ženama u općim, neintimnim kontaktima, dok se strah pojavljuje kad se radi o osobnom, prijateljskom kontaktu ili kontaktu jedan-na-jedan.

Foto: iStock
Nije dobro ako većinu slobodnog vremena provodite sami. Iskoristite pauzu na poslu kako biste se podružili s kolegama i kolegicama, to može pomoći u ublažavanju vašeg straha.

Izvor straha

Kod muškaraca sa socijalnom fobijom usmjerenom prema ženama (strahom od žena), seksualni kontakt bit će posebno "opasan", tj. izvor posebnoga straha. U većini slučajeva, muškarci s ovim stanjem izbjegavat će kontakte sa ženama, no nakon nekog vremena (kao i naši Ivica iz primjera), htjet će ostvariti emocionalnu i/ili seksualnu vezu.

Ako se i odluče na drastične korake, pa unatoč velikom strahu, nelagodi i anksioznosti, dođe do mogućnosti za seksualni odnos, najčešće se dogodi da u takvom kontaktu ne mogu postići erekciju.

Erekcija se ne može postići iz razloga što su u velikom strahu, što imaju snažan osjećaj anksioznosti, što su ukočeni i uopće ne uživaju u tom trenutku, već su blokirani razmišljanjem što će se dogoditi. Muškarci s ovom smetnjom u masturbaciji nemaju nikakvih problema i vrlo lako postižu i održavaju erekciju, te imaju spontane jutarnje erekcije.

Nije riječ o seksualnom problemu

Katkad, zbog toga što im je seksualnost važna (kao i našem Ivici), misle da zapravo imaju neki seksualni problem, a u stvari radi se o mnogo širem (ili dubljem) problemu. Oni nemaju primarno seksualni problem, već problem uspostavljanja emocionalnih veza sa ženama.

Uzroci ovog stanja mogu biti različiti, ali su do danas još nepotpuno jasni.
  • Poznato je da je nešto veća šansa da će muškarac imati ovakve probleme ako i neki drugi bliski član obitelji ima ovakve probleme.
  • Također, ukoliko netko u obitelji ima bilo koji od anksioznih poremećaja, rizik je nešto veći.
  • Nadalje, osobe koje su odgajane na vrlo tradicionalan način, s vrlo malo kontakata sa djevojkama u svome djetinjstvu i mladenaštvu zapravo ne nauče ove socijalne vještine ophođenja sa ženama i zbog toga se mogu osjećati nelagodno i neprikladno u ženskom društvu.

Foto: iStock
Kontakti sa suprotnim spolom dobra su vježba da se opustite. Treba pokušati vježbati i socijalne vještine razgovora s nepoznatim osobama. Malo po malo, i osjećat ćete se sigurnije u ženskom društvu.

Što ako imate ovaj problem?

Kao prvo, ne radi se o seksualnom problemu, pa će i rješavanje biti malo šire i općenitije. Potrebno je poraditi na osjećaju vlastite vrijednosti, kao i na socijalnim vještinama u ophođenju sa ženama. Zbog toga od koristi može biti psihoterapija usmjerena na jedan od ova dva temeljna problema. Osim individualne terapije, posebice je korisna grupna terapija - i to male grupe sa desetak članova, u kojima je podjednak broj muškaraca i žena. Ove grupe, tijekom vremena, mogu dati čovjeku uvid u njegov problem i uzroke problema, ali s druge strane, mogu mu pomoći da nauči da se i muškarci i žene uglavnom nose s vrlo sličnim problemima.
Također, sam čovjek može si pomoći na način da uključi neku blisku osobu u koju ima povjerenja (npr. prijatelja, brata ili nekog muškog člana obitelji).

Obično se muškarci s ovim problemom sigurnije osjećaju kad su u društvu sa ovom osobom od povjerenja, a osobito ako unaprijed dogovore o čemu će razgovarati. Nadalje, dobro je vježbati u bezopasnim situacijama, sa ženama u općim socijalnim ili radnim situacijama, npr. sa ženskim osobama na poslu, u trgovini, u vlaku. Treba pokušati vježbati socijalne vještine razgovora s nepoznatim osobama (npr. nevezani razgovor s osobom s kojom se vozimo u istom kupeu u vlaku). Korisno je uključiti se i u neke grupe za slobodnu aktivnost u kojima se nalaze muškarci i žene koji dijele zajedničke interese (npr. planinarenje, ples i slično).

Na što treba paziti

Neposredno prije situacija koje izazivaju posebnu nelagodu treba izbjegavati sve ono što može povećati anksioznost i strah. Poznato je da kofein pojačava anksioznost, pa je korisno izbjegavati kavu, kolu, energetske napitke, neke čajeve (npr. crni, zeleni) prije odlaska u ove situacije.

Što se tiče samog seksualnog odnosa, on ne bi trebao biti problem ako upoznavanje sa potencijalnom partnericom teče polaganije.

Često je očekivanje ovih muškaraca da bi trebali pokazati svoju muževnost na prvom susretu, da će žene očekivati da imaju čvrstu erekciju. Istina je da većina žena neće očekivati seksualni odnos na prvom susretu. Također, većina žena više voli da seksualna veza bude dio emocionalne veze i da se prije ulaska u seksualne odnose razvije emocionalni odnos. Ako do toga dođe, tada obično i nema seksualnih problema kod ovih muškaraca.

Stres je najveći neprijatelj

Treba reći da jaki stres i napetost izaziva probleme erekcije kod svakog muškarca, a ne samo kod muškaraca sa socijalnom fobijom. Naime, u stanjima stresa povišena je aktivnost noradrenergičkog sustava, a poznato je da ovaj neurotransmitor u višim razinama koči erekciju. Upravo zbog toga mnogo muškaraca u situacijama jake napetosti, ili pak u situacijama kroničnoga stresa, može razviti probleme s erekcijom. U svim tim situacijama važno je raditi na umanjivanju stresa i straha, te će se rješavanjem njih doći i do poboljšanja u erekciji.

Linker
05. ožujak 2024 22:32