Bez tabua

Zašto je seks koji muškarcima nije drag dobar za vas?

Mnogi ga izbjegavaju, no stručnjaci tvrde kako je on sasvim normalan, ali i dobar za žensko zdravlje.

 

Seks za vrijeme menstruacije? Iako je ovu vrstu seksa pratila negativna reputacija, u posljednje vrijeme, mnogi se, kažu stručnjaci, slažu da je ovakav seks ne samo normalan, već i jako dobar. Ipak, postoji mnogo zabluda oko toga te su stručnjaci zato dali i svoje mišljenje.

 

Zdravstvene prednosti

Dobro je poznato da seks ublažava menstrualne grčeve. Orgazam je naime povezan s oslobađanjem 'dobrih' kemikalija i neurotransmitera, a što u konačnici pomaže kod boli. Jedna studija je pokazala kako žene, koje imaju veću učestalost orgazama, imaju i slabije grčeve. Osim toga neke žene također imaju povećan libido tijekom menstruacije ... što uvijek vodi do boljeg seksa.

Razlog tome je povećan protok krvi kroz genitalno područje. Tijelo naime ne prepoznaje razliku između menstrualne krvi i prirodne lubrikacije, tako da reagira na isti način kao kad ste uzbuđeni. Osim toga, maternica je osjetljiva je, pa je osjećaj još bolji.

Nemojte se brinuti oko eventualne tamne krvi i ugrušaka, to je samo starija krv i stanice endometrija koje su se oljuštile. Ipak, kako biste izbjegli velika krvarenja, najbolje se suzdržavati od seksa prvi ili drugi dan menstruacije.

 

Koristite zaštitu

Seks za vrijeme menstruacije definitivno je siguran, sve dok koristite istu vrste zaštite kako biste spriječili trudnoću i spolno prenosive bolesti, koju koristite i dok nemate menstruaciju. Mnoge spolne bolesti poput hepatitisa B, C i HIV-a, prenose se kroz tjelesne tekućine, uključujući menstrualnu krv.

Dakle, ako niste monogamni, dobro je koristiti kondome.

 

I da, još uvijek možete zatrudnjeti

Jedan od starih mitova o seksu za vrijeme menstruacije je taj da tada ne možete zatrudnjeti. Potpuna laž! Šanse jesu male, ali nije nemoguće.

 

Ne zaboravite na ovo

  • Stavite tamni ručnik na krevet.
  • Ako želite izbjeći nered, seksajte se pod tušem ili u kadi.
  • Ne zaboravite na kondome.
  • Neka vam vlažne maramice budu pri ruci.
  • Isprobajte druge poze. Bolje je da je žena na leđima ili na boku. Tako ćete izbjeći 'nered'.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo