Prepoznajte signale

Zaljubljeni ste? Evo što se događa u vašem tijelu

Naše tijelo savršeno dobro zna kad nas obuzme ljubav; pogledajte na koje sve neobične, pa i smiješne, načine ono reagira kad smo ozbiljno zaljubljeni.

1/5 sekunde je dovoljna

Iako je oko te teze bilo dosta sporova i nedoumica, čini se da ljubav na prvi pogled ipak postoji. Naime, zaljubljivanje aktivira čak 12 područja mozga, otkriveno je u istraživanju objavljenom u stručnoj publikaciji Journal of Sexual Medicine. Rezultat? Da ste zaljubljeni, možete "znati" već u roku od jedne petine sekunde.

 

Srce usporava ritam

Zaljubljenost utječe na razinu mnogih hormona u tijelu. Posljedica: dolazi do snižavanja krvnog tlaka i usporavanja ritma rada srca.

 

1 sat sna manje

Više različitih studija došlo je do istih rezultata kad je riječ o spavanju i zaljubljenosti: svi zaljubljeni ispitanici uključeni u te studije izjavili su da gube najmanje jedan sat noćnog sna otkad su se zaljubili. Prema analizama tih studija, objavljenim u stručnoj publikaciji Journal of Adolescent Health, znanstvenici smatraju da zaljubljene noću drži budnima razmišljanje o osobi koju vole.

Foto: iStock

 

Postajemo zaboravni

Kad smo posve obuzeti nekom osobom ili, što bi se reklo, zaljubljeni preko ušiju, naš mozak počinje otpuštati veće količine oksitocina, tzv. hormona ljubavi. On intenzivira osjećaj povezanosti, no s druge strane može oslabjeti sposobnost pamćenja. Dakle ako smo zaljubljeni, to je objašnjenje za svojevrsnu odsutnost duha i zaboravnost.

 

Ljubomora izlazi na vidjelo

Čini se da tu jednostavno nema pomoći: kad smo zaljubljeni i vidimo voljenu osobu da razgovara s drugom ženom (ili muškarcem), ljubomora jednostavno izbija na površinu. Nedavno provedeno istraživanje na Florida State Universityju pokazalo je da nas ljubav čini previše zaštitnički raspoloženima prema našim partnerima i partnericama.

 

Manje grčeva i bolova

Istraživanje provedeno na Stanford University School of Medicine pokazalo je da ljubav aktivira neke živčane receptore u mozgu koji djeluju poput lijekova za ublažavanje bolova. Stoga grčevi i bolovi koje je osoba prije osjećala, kad se zaljubi, nestaju ili se barem ublažavaju.

 

Sve ima slađi okus

U jednom istraživanju, objavljenom u stručnoj publikaciji Američkog udruženja psihologa, studenti-ispitanici imali su zadatak pisati o svojim ljubavima, a zatim su dobili različitu hranu i pića da ih kušaju. Bez obzira na to kakav je hrana zapravo imala okus, svi su ispitanici došli do istog zaključka - da sve ima nekako slađi okus nego inače.

 

Teže se koncentriramo

Istraživanje objavljeno u časopisu Motivation and Emotion pokazalo je da, zato što neprekidno razmišljamo o našem partneru (ili partnerici), zaljubljenost može smanjiti našu sposobnost koncentracije. Zbog toga se teže usredotočujemo na specifične zadatke.

 

Ton glasa postaje viši

Kad žene razgovaraju s muškarcem koji im je privlačan, često govore višim tonom nego inače. Tvrdi se to u istraživanju nedavno objavljenom u stručnoj publikaciji Journal of Evolutionary Psychology.

Foto: iStock

 

Ljubav učvršćuje kosti

Ljubav ima i sasvim neočekivane učinke. Znanstvenici su, naime, otkrili vezu između parova koji su u sretnom braku te zdravijih i čvršćih kostiju.

 

Sretni smo i euforični

Endorfin je poput prirodnog morfija u našem tijelu, a kad smo zaljubljeni, dolazi do njegova pojačanog lučenja. Učinak je jednak kao učinak heroina ili opijuma: izaziva stalan osjećaj sreće i euforije.

 

Zaljubljenost je poremećaj?

Eh, da. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Pisi pokazalo je da je razina serotonina u novozaljubljenim osobama jednaka razini serotonina kod pacijenata s opsesivno-kompulzivnim poremećajem. To objašnjava zašto neprekidno razmišljamo o partneru (partnerici), zašto imamo potrebu neprekidno biti uz njega/nju, znati što radi, gdje je...

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo