Najvažnije je probati pronaći "zajednički jezik".
 Getty Images
Sve, samo to ne...

Već neko vrijeme ne vodite ljubav s partnerom? Pet je mogućih razloga zašto je došlo do toga

Sve možete podnijeti - zajedničke razgovore, izlaske, druženja, odlazak u kupovinu, brigu o djeci, spavanje u istom krevetu, ali ne i da vas dotakne... To je, u najmanju ruku, zabrinjavajuće i nikako nije problem koji biste "pomeli pod tepih".

Svi oni koji su dugo godina u vezi ili braku jako dobro znaju koliko je teško i zahtjevno održati odnos na zadovoljavajućoj razini za oba partnera. Ili, pojednostavljeno, teško je da će u svakom trenutku oba partnera biti jednako zadovoljna vezom.

Ipak, svi mi znamo da postoje parovi koji su odoljeli svim nedaćama i uspjeli sačuvati svoju ljubav i vezu godinama, pa i desetljećima.

Iako će neki reći kako pritom uopće nije važan seksualni život te će na prvo mjesto gurati zajedničke interese i važnost kvalitete drugih segmenata jedne veze, drugi će reći kako će pregrmjeti sve loše, samo ako je seks odličan.

Istina je, naravno, negdje u sredini. I koliko god šutjeli o tome, u trenutku kad seksualni život za jednog od partnera počne "umirati", malo se toga može spasiti. Pogotovo, ako ništa ne poduzimamo. A zaboravljamo kako bi se moglo, samo ako ima volje...

Zbog srama, ignoriranja problema, ali nerijetko i činjenice da nam to možda uopće nije čudno - naći ćete se u vezi koja to više nije. Osjećat ćete se kao da živite pored nekoga, a ne s nekim. Ako pritom ni ne želite voditi ljubav s osobom kojoj ste se godinama zaklinjali u ljubav, krajnje je vrijeme da se zapitate zašto! Ovo su mogući razlozi.


Godine su napravile svoje

Moguće je da ste prestali biti povezani kao što ste nekad bili. Nekad ste, možda, imali više zajedničkih interesa, a s godinama su se oni promijenili ili su postojeći izgubili smisao za nekog od vas. Probajte se prisjetiti što je to što ste nekad zajedno i s osmjehom radili - gledali filmove, šetali, planinarili, plesali... A onda se probajte sjetiti zašto je tome došao kraj. Možda vam odgovori na ta pitanja pomognu da ponovno pronađete nešto što bi vas oboje zabavilo i ponovno povezalo te rasplamsalo staru vatru, koja zasigurno još uvijek negdje u vama tinja.


Više vas seksualno ne zadovoljava

Klasična pretpostavka je da je seks uvijek dobro iskustvo i da ga svi jednako vole i u njemu uživaju. To je, naravno, daleko od istine. Kao što svi ne volimo istu hranu, tako je moguće da su nam apetiti i u seksu različiti. Neki od nas su manje, a neki više zahtjevni. Neki se vole držati klasike, a drugi više vole eksperimentirati. Stoga je moguće i da vas više ne zadovoljava nešto što vas je prije uzbuđivalo, baš kao što je moguće da vas sad uzbuđuje nešto o čemu ranije ne biste ni razmišljali, a kamoli pristali raditi. Najbolje bi bilo da o tome pričate s partnerom. Naime, nikad neće znati što želite i što vas muči ako mu/joj sami ne prišapnete, a nije fer da ne zna kad se tiče i njega/nje.


Sami sebi niste seksi

Niste ni prvi, a ni posljednji kojima se možda dogodilo da se ne osjećate dobro u svom tijelu. Razlog tome može biti koji kilogram viška, strije nakon poroda, neobrijane noge, "bapske" gaćice, ćelava glava, đungla na prsima, prišt na guzi... No, ako vašem partneru, odnosno partnerici to ne smeta (što se da lako provjeriti jednim "blic pogledom" ili dodirom ispod pasa), nema razloga da sami radite problem oko toga. Jednostavno se opustite i uživajte.


Osjećate se izdano

Nevjera je jedan od najčešćih razloga zbog kojih dolazi do problema u vezi odnosno braku. Tiče se to komunikacije između partnera, ali i njihova seksualnog života. Koliko god se trudila to ne činiti, povrijeđena osoba podsvjesno se uspoređuje s osobom koja se namjerno ili nenamjerno uplela u njihovu vezu i život i narušila njihov mir i harmoniju. Zamišlja trenutke kad je njen partner bio s tom osobom, razmišlja je li bio sretan, odnosno sretniji nego što je s njom i, naravno, sumnja u njegovu iskrenost i sreću u ovom trenutku. Sumnja se naravno uvlači i u postelju, pa se povrijeđene osobe nerijetko pitaju jesu li još uvijek dovoljno uzbudljive partneru. Zbog traume kroz koju su prošle, nije čudno ako odbijaju bilo kakvu seksualnu aktivnost. Terapija je u tom slučaju najbolje rješenje.


Privlači vas netko drugi

Iako nismo djeca, neki bi vrlo lako stavili, kako se to lijepo kaže - ruku u vatru, da se nikad neće zaljubiti ili da neće "izgubiti glavu" za nekim tko nije njihov partner. A to je itekako moguće! Seksualna privlačnost, a još manje zaljubljenost, ne biraju kada će se dogoditi, niti mi na to možemo puno utjecati. Mudriji među nama probat će izbjegavati osobu koja u njima budi takve osjećaje i fokusirati se na vezu koju bi zbog takve afere mogli izgubiti. Posljedica, dakle, uvijek trebate biti svjesni, tu se ne možete izvući na dječju foru - "bilo je samo jednom..." Stoga, pamet u glavu!


ČITAJTE I:

Linker
20. travanj 2024 18:10