Autori ove studije fokusirali su se na razloge zašto osoba nije uživala u vrhuncu.
 Getty Images/iStockphoto
da, i to postoji

To što ste doživjeli orgazam ne znači da je i seks bio dobar, kako prepoznati razliku

Vjerovali smo da je bilo koji tip orgazma fantastičan, ali čini se da to, nažalost, baš i nije tako...

Loš seks većini je zasigurno poznat. Znate o čemu pričamo? O onom seksu kada ste previše umorni, previše pod stresom ili vam osoba koja leži pored vas nije baš 100 posto privlačna.

OK. Za loš seks smo čuli, ali što je s 'lošim orgazmom'. Da, dobro ste čuli. Naime, znanstvenici su u studiji objavljenoj u časopisu Archives of Sexual Behavior opisali loš orgazam, kao i razloge zašto ih neki doživljavaju.


Pa što to točno znači?

To su oni orgazmi u kojima osoba nije uživala, koji nisu bili ugodni i koji čak mogu imati negativne posljedice na veze, seksualnost i/ili psihičko zdravlje, stoji u istraživanju u kojem je sudjelovalo 726 ljudi. Autori ove studije fokusirali su se na razloge zašto osoba nije uživala u vrhuncu iako je na seks pristala.

Jedan od razloga je taj da se izbjegne svađa s partnerom oko toga zašto se ne seksaju. I onda osoba pristane, ali nakon orgazma se ne osjeća dobro, jer joj se za početak uopće nije ni seksalo.

Drugi razlog je taj da osoba osjeća obvezu da mora doživjeti orgazam.

- Istraživanja su pokazala da ovakav pritisak može izazvati stres i/ili druge negativne posljedice. Na primjer, žene i muškarci često su izjavljivali da osjećaju obvezu kada se radi o orgazmu zbog pravednosti i ravnopravnosti među partnerima. Drugim riječima, kada postoji takav pritisak krajnji rezultat možda neće biti tako pozitivan - kažu istraživači.


ČITAJTE I:


Emocionalna povezanost

Ostali razlozi za 'loše orgazme' uključuju zdravstvene probleme koji ometaju seksualno zadovoljstvo. Ponekad je orgazam loš jer seks nije uključivao emocionalnu povezanost.

- Nije mi bilo ugodno jer nisam bio mentalno angažiran - rekao je jedan od ispitanika.

Na kraju se može zaključiti da puno faktora može utjecati na to je li orgazam bio dobar ili ne i samo zato što ste ga vi i partner doživjeli ne znači da ste u seksu i uživali. No krasno...



IZVOR: health.com

Linker
23. travanj 2024 13:20