U ovim godinama motiviraniji ste i samopouzdaniji u pogledu seksualnih želja.
 Getty Images/iStockphoto
duže i bolje

TEK SAD KREĆE PRAVA STVAR! 10 činjenica o seksu nakon 40. koje trebate znati

Seks u četrdesetima može biti fantastičan, samo se možda trebate malo više potruditi.

Mislite li da je nakon 40. gotovo sa seksom? Pa tek ste se zagrijali! Seks u četrdesetima može biti fantastičan, samo se možda trebate malo više potruditi. Ali strast koju nanovo zapalite može biti čak i jača nego ikada prije.


1. Uložite malo više truda

I muškarci i žene suočavaju se s padom razine hormona nakon 40. što se može odraziti na seksualnu uzbuđenost, želju za seksom i ugodom tijekom seksualnog odnosa. No ima rješenja. Više stimulacije tijekom odnosa i usmjerenosti na senzualno zadovoljstvo može popraviti stvar.


2. Sada se možete ohrabriti

Parovi u četrdesetima mogu imati bolji seks nego ikada ranije. U ovim godinama motiviraniji ste i samopouzdaniji u pogledu seksualnih želja. To vam može omogućiti istraživanje različitih vidova seksualnosti. Budite kreativni, igrajte uloge, zajedno gledajte erotske filmove, iskušajte tantru..


3. Orgazam je bolji

Žene nakon 40. u seksu pronalaze više zadovoljstva. Osim više samopouzdanje i opuštenosti, znaju što žele i ne libe se to tražiti. S iskustvom je lakše postići orgazam pa se često kaže da nakon 40. nastupa druga faza seksualnog iskustva. Istraživači Sveučilišta u Indiani otkrili su da čak impresivnih 70 posto žena u 40-ima i 50-ima češće doživljava orgazam nego one u 20-ima.


4. Muškarci mogu duže

Nakon što prijeđu 40. muškarci mogu primijetiti da im seksualni odnos traje dulje. Nevažno je pri tome je su li za to krive godine ili što su sada naučili “odgoditi” organizam. To dovodi do snažnijeg osjećaja ispunjenja i povezanosti s partnericom.


5. Ali i ponekad neće moći

Nakon 40. godine muškarci su pod povećanim rizikom za pojavu erektilne disfunkcije. Pretilost, povišeni krvni tlak, neaktivnost, stres... mogu dovesti do težeg održavanja erekcije. No erektilna disfunkcija danas se vrlo uspješno liječi, a u terapiju je potrebno uključiti i partnericu. Pomoći će dobra komunikacija, pojačana stimulacija, korištenje seksualnih pomagala...


6. Dogodit će se zatišje - i to je ok

Seksualna želja neće uvijek “gorjeti jednakim plamenom”, s godinama neminovne su faze zatišja. Parovi u dugim vezama skloni su preskočiti predigru, međusobno zavođenje, dogovaranje izlazaka u intimnijoj atmosferi, slanje intimnih poruka...A to može ponovno potaknuti strast među vama.


7. Nabavite lubrikant ili estrogensku kremu

Hormone možete kriviti za činjenicu da je nakon 40. seksualni odnos ponekad neugodan, čak i bolan. S padom razine estrogena sluznica postaje tanja, slabije prokrvljena krvnim žilama te sporije reagira na stimulaciju vlaženjem. Izaberite lubrikant koji sadrži prirodne sastojke poput aloe vere i kokosovog ulja, koji neće narušiti pH rodnice. Liječnik vam može preporučiti estrogensku kremu ako nemate kontraindikacije. Vratit će elastičnost sluznice i omogućiti ugodniji seksualni odnos.


8. Spolno prenosive bolesti

Stručnjaci upozoravaju da učestalost spolno prenosivih bolesti ne raste samo među mlađima od 25 godina već i u s 40. Uzimanje lijekova, kontracepcijskih sredstava, pad estrogena dovode do slabljenja sluznice na intimnim područjima pa je veća mogućnost nastanka infekcije. S novim partnerom uvijek koristite kondom i redovito se kontrolirajte.


9. Mislite na zdravlje srca

Ne mislimo da će vam srce stati tijekom odnosa (iako je i to moguće) već na činjenicu da je kardiovaskularno zdravlje ključno za očuvanje seksualne funkcije. Seks i srce međusobno djeluju dvojako. Zdravo srce omogućuje prokrvljenost što direktno utječe na postizanje i održavanje erekcije. Uz to, ako održavate zdrav kardiovaskularni sustav izbjeći ćete neke od nuspojava lijekova, npr. antihipertenziva, na seksualnu želju, uzbuđenje i na orgazam. S druge strane redoviti seksualni odnosi mogu prepoloviti rizik obolijevanja od srčanih bolesti. Redovito znači dva puta tjedno.


10. Seks je i dalje važan

Obično su 40. vrijeme kada se ponovno usmjeravate na vašu vezu, jače se povezujete i imate više vremena kojeg možete provesti s partnerom. Vrijeme je to koje možete iskoristiti za različite začine vašem seksualnom životu. Prema istraživanju objavljenom u JAMA Internal Medicine, 85 posto žena starijih od 40 godina izjavljuje da je seks i dalje vrlo visoko na listi prioriteta.

Linker
04. travanj 2024 23:32