Sirove strasti

Svaki par ima svoju seksualnu normu, koja je vaša?

Većina parova koji tvrde da vode ljubav cijelo vrijeme - laže, tvrde terapeuti.

 

Parovi koji dođu seksualnom terapeutu često žele znati je li njihov seksualni život normalan, žele znati vode li ljubav dovoljno učestalo, je li njihov seks "pravi" oblik seksa..., a ponekad čak misle da je sve što rade u krevetu pogrešno, kaže američka seksologinja i autorica knjige "The New Monogamy", Tammy Nelson.

Na većinu takvih pitanja ona odgovara:

- Zaboravite na "normalno". "Normalno" je program pranja na stroju za rublje, ništa drugo. Najvažnije je razumjeti partnera i pokušati naći kompromis između njegovih i naših potreba - kaže ona i zajedno s kolegama nudi zdraviji pogled na seksualna pitanja.

 

PRVO PRAVILO

Ne uspoređujte se s drugima, jer svaki par ima svoju "normu" pa zadovoljavajuću učestalost treba promatrati u tom kontekstu, kaže Dawn Michael, autorica knjige "My Husband Won’t Have Sex With Me". Ako neki par godinama vodi ljubav tri puta tjedno, a zatim jednom tjedno, znači da se model promijenio i frekvencija opala. Na to se fokusiramo u razgovoru, kaže Michael i dodaje da čarobni broj ne postoji, a većina parova koji tvrde da to rade cijelo vrijeme - laže.

- Mnogi mi isprva kažu da se seksaju tri puta tjedno, no ono što često vidim u praksi jest da brojka ne odgovara istini - kaže ona.

 

DRUGO PRAVILO

Spolni život svakog para je stalna navigacija između njihova libida, vremena i energije te zajedničke želje da seks bude prioritet, kaže Chris Rose, edukatorica seksa na portalu Pleasure Mechanics. Česti razgovori o seksu, maženja i izrazi privrženosti i izvan spavaće sobe mogu biti najvažniji faktori za održavanje seksualnog zadovoljstva u dugim vezama, misli ona.

Ian Kerner, seksualni terapeut i autor knjige "She Comes First: The Thinking Man’s Guide to Pleasuring a Woman", ukazuje na činjenicu da seks nije uvijek spontan. Parovima govori da se želja vrlo često ne budi na početku seksa, nego više prema sredini. Treba nastojati stvoriti atmosferu - kroz ljubljenje, ples, milovanje, gledanje ili čitanje erotskih i porno sadržaja - koji mogu probuditi želju. Prepustite se tome i vidite kamo će vas odvesti.  

 

Više o ovoj temi, kao i o jednoj od najpopularnijih dijete posljednjih godina - čitajte u novoj Viti. U četvrtak, uz Jutarnji, 14 kuna.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo