Promijenite položaj, oživite fantazije, zamijenite uloge... mnogo je načina da poboljšate vaš seksualni život
 Foto: iStock
Znanost je potvrdila

Svaka duga veza treba seksualni 'začin'

Uvedete li tek malo noviteta u svoju ljubavnu postelju, mogli biste osvježiti svoj seksualni život i ponovno rasplamsati strasti koje ste možda posljednji puta doživjeli na samom početku vaše veze s partnerom. Vrijedi probati.

Ponekad je teško održati uzbudljivim seksualni život u dugotrajnim monogamnim vezama. Ljudi u takvim vezama postaju opušteni, jer misle kako se ne trebaju truditi impresionirati drugu osobu, pa s vremenom i aktivnosti u krevetu postaju ujednačene i predvidive. No, stigla je dobra vijest potkrijepljena znanstvenim dokazima: nova studija tvrdi da ćete, ako počnete uvoditi malo raznovrsnosti u svoj seksualni život, biti jednako seksualno zadovoljni kao što ste bili tijekom prvih šest mjeseci veze.

Faktori koje ne treba zanemariti

Studija koju su proveli na Chapman Universityju u SAD jedna je od najvećih koja je istraživala faktore koji pridonose zadovoljavajućem spolnom životu na duge pruge, objavio je The Chicago Tribune.
Stručnjaci su pratili 38.747 vjenčanih i nevjenčanih heteroseksualnih parova u dobi od 18 do 65 godina, koji su zajedno najmanje tri godine, a mnogi su bili zajedno i više od 20 godina.
- Ako je pravilno hranjena, strast može trajati desetljećima - rekao je voditelj studije David Frederick, asistent profesora psihologije. - Gotovo dvije trećine seksualno zadovoljnih ispitanika izjavilo je da su njihovi spolni životi jednako strastveni kao i u ranim danima veze. Više od jedne trećine seksualno zadovoljnih muškaraca i žena od šest ponuđenih riječi izabralo je riječ “strastvena” kao najbolju koja opisuje njihov posljednji seksualni susret.

Upustite se u eksperiment

Što je bilo zajedničko zadovoljnim parovima? Bila je to volja da isprobavaju nove stvari. Prema studiji, gotovo polovica svih zadovoljnih i nezadovoljnih parova čita self-help knjige i tekstove o seksu. Ali ono što je razlikovalo zadovoljne od nezadovoljnih bilo je to što su ovi prvi doista isprobavali neke od prijedloga.

Zadovoljni muškarci i žene, tvrdi se u studiji, vjerojatnije su bili spremniji 'začiniti' seksualni život s vremena na vrijeme iskušavanjem novog položaja, glumljenjem seksualnih fantazija ili upotrebom seksualnih igračkica nego oni nezadovoljni. Podaci također otkrivaju da zadovoljni muškarci i žene češće vode ljubav, češće pružaju i dobivaju oralni seks te redovito doživljavaju orgazme.

Linker
19. travanj 2024 04:26