Nemojte na svoj solo status gledati kao na problem. To je idealna prilika da se fokusirate na sebe i shvatite što želite, ali i što ne želite u životu.
 Foto: Istock
30+

Solo i miljama daleko od nesretnica: priče žena koje uživaju u solo statusu

'Više nemam problem s tim da sam solo, ali moji roditelji imaju. Ne prođe tjedan, a da me ne pitaju je li naišao netko poseban. Umara me to.'

Može li žena biti sama i sretna? Uopće je smiješno da postavljamo ovo pitanje, ali čak i u 2018. mnogi i dalje pretpostavljaju da je žena koja nema partnera nesretna, čudna i da je čeka ona budućnost koja uključuje brojne mačke, a pogotovo ako je debelo prešla 30-u.

I iako nema ničeg lošeg u želji da 'prava osoba' naiđe, to što žena nema partnera u životu nikako ne znači da je očajna.

Upravo zato donosimo priče nekoliko žena koje su solo i sretne, a imaju više od 30 godina. I one su daleko od nesretnih žena.

'Ne opterećujem se time hoće li 'pravi' naići'

'Imam 30 godina i sada je kao trenutak da nađem partnera i osnujem obitelj. Ruku na srce, o tome uopće ne razmišljam. I nisam u bjesomučnoj potrazi za partnerom (iako bih voljela biti mama). Trenutačno se još želim zabavljati i putovati, a to mi je puno lakše dok nisam u vezi. I sretna sam. Izabrala sam biti sretna i radim stvari koje me usrećuju. Ne opterećujem se time hoće li 'pravi' naići. Mogu biti sretna solo, a mogu biti sretna i u vezi. Jedino moji roditelji vide u tome problem.' L. M. (30).

'Prestala sam se obazirati na mišljenja okoline'

'Godinama sam bila uvjerena da ako nađem idealnog muškarca da ću biti sretna. No, kako je vrijeme prolazilo, a ja ga i dalje nisam našla, shvatila sam da me nitko ne može usrećiti, dok ja nisam sretna sama sa sobom. Konačno sam počela raditi stvari samo za svoj gušt i uživam u solo statusu.

Prestala sam se opterećivati time što moja obitelj i prijatelji misle. Govore mi se da se 'ne trudim' naći nekoga.

Godinama je moja mama htjela da se udam i rodim, jer su to djeca njenih prijatelja već obavila. Ali, neću valjda zbog mame ostati u lošoj vezi. Ona je još uvijek razočarana, no ja sam sretna. Živim život ispunjen hobijima, aktivnostima, putovanjima, prijateljima i iskreno uživam.' V. R. (51).

'Nakon prekida sam se preporodila'

Kad sam imala 34. izašla sam iz 12-godišnje veze. Imala sam snažan osjećaj da me čeka nešto bolje. I bila sam u pravu. Veza me već dugo vremena gušila (očito nije bio pravi), kao da sam zapostavila sebe. I trebalo mi je vremena da se naviknem na to da sam solo. Danas imam 36, sretna sam i uživam u životu. Vratila sam se slikarstvu i fotografiji te nikad nisam požalila zbog odluke da prekinem. Jesam li osjećala pritisak okoline da se udam dok sam još bila u vezi? Jesam! J. L. (36)

'Kako biti solo'

Od 17. do 29. sam bila po vezama. Kad je moja zadnja veza završila, nisam imala pojma kako biti solo. U početku sam bila užasno usamljena i išla sam na spojeve s raznim muškarcima samo da, subotom navečer, ne moram sjediti doma. A što je najgore, ti frajeri mi se uopće nisu sviđali. Jednostavno nisam htjela biti solo… Konačno sam shvatila da to nema nekog smisla i pronašla sam nove hobije, sklopila nova prijateljstva, a čak sam jednom otišla na put solo. Postala sam sretna, solo i sretna :) Ne mogu vjerovati da sam nekoć mislila da to ne ide u ruku pod ruku.

Više nemam problem s tim da sam solo, ali moji roditelji imaju. Ne prođe tjedan, a da me ne pitaju je li naišao netko poseban. Umara me to.

Brak i veza nije nešto što u ovom trenutku želim. Osim ako se kojim slučajem ludo ne zaljubim… S. H. (32).

Linker
16. travanj 2024 21:36