Ne plačite nad svojom sudbinom, ne mozgajte i ne komplicirajte - živite!
 Foto: iStock
Gdje je ta ljubav?

Sjetite se ovih 5 činjenica prije nego padnete u očaj

Jeste li se ikada mučili pitanjima zašto ne možete pronaći ljubav i hoće li vas ikada netko voljeti, ili ste možda baš sada u toj situaciji? Ne gubite nadu!

Erik Erikson je psiholog koji je svjetsku slavu stekao teorijom o fazama čovjekova psihosocijalnog razvoja. Svaka od tih devet faza sastoji se od kriza koje ćemo iskusiti u životu. Naša sposobnost da se suočimo s tim krizama, da ih prebrodimo i prerastemo, mjerodavni su za naš razvitak. Jedna od tih kriza je i zaljubljivanje.

Prije nego se zaljubi, čovjek prolazi kroz krizu identiteta koja nastupa u adolescenciji. Ova faza se fokusira na egzistencijalno pitanje - "Tko sam ja i što mogu biti?"

Uspješno zatvaranje životnog poglavlja koje nazivamo fazom krize identiteta bitan je prethodnik odrasloj dobi. Kada se to dogodi možemo reći da smo službeno ostavili mladost iza sebe i da smo postali odrasli ljudi. Prema Eriksonu to se događa oko 19 godine života. Iako, i sami smo svjesni da neke osobe u toj fazi ostanu zarobljene i čitavo jedno desetljeće poslije.

Dakle, tek kad "preživimo" krizu identiteta moći ćemo se zaljubiti i okusiti intimnu fazu. No, i tu postoji jedno malo ali. A to je da u fazi intime dolazi do natjecanja između snaga ljubavi i samoće. Koja će prevladati ovisi samo o nama i našem dotadašnjem psihosocijalnom razvoju. Erikson tvrdi da u ovoj fazi čovjek počinje uspostavljati odnose i učiti o predanosti i žrtvi. To ga priprema za sljedeću fazu života koja uključuje brak. Međutim, iako poznati psiholog s početka prošloga stoljeća fazu intime smješta između 20 i 24 godine, i sami znamo da u ljubavi nema pravila.

No, evo i zašto vam sve ovo govorimo. Ako želite biti iskreni, sigurni smo da ćete se i sami prisjetiti situacija iz vlastite prošlosti kada ste se pitali jedno od ovih pitanja: - "Mogu li ja voljeti?" ili "Može li mene netko voljeti?" A možda ste upravo sada u toj situaciji. Kako god, ako vas je ikada mučilo to pitanje, uvaženi psiholog vas više ne može utješiti svojim saznanjima, ali zato vam mi nudimo 5 učinkovitih savjeta koji će vam olakšati život dok ne susretnete onoga koga tražite i za kime čeznete - vašu srodnu dušu.

1. Nikad nije kasno za ljubav

Iako su možda svi oko vas u vezi, nemojte misliti da ste vi manje vrijedni ili uspješni od njih samo zato što ste solo. Vaše vrijeme jednostavno još nije došlo ili se u vašem životu do sada još uvijek nije pojavila dovoljno kvalitetna osoba. Istina, možda niti neće narednih godinu, pet ili čak duže, ali za ljubav nikada nije kasno. A za ono pravo vrijedi podnijeti i neke žrtve.

2. Ljubav nije znanstvena-fantastika

Sigurno ste čuli za izreku - "Nemoj od muhe praviti slona!" Ponovite si to svaki puta kada počnete doslovce filozofirati nad svojom tužnom sudbinom. Umjesto toga, ako ste muškarac probajte odgonetnuti kakav dojam ostavljate pred ženama, a ako ste žena, razmislite zbog čega frajeri uvijek gledaju one druge. Naime, željeli to priznati ili ne, muškarci bez djevojke obično su oni koji se ne znaju ponašati u ženskom društvu, dok su žene bez dečka obično one koje očekuju previše. (Ok, ok, svaka čast iznimkama!) Shvatite da je ljubav vrlo jednostavna i da će sve vaše maske i strahovi pasti samo ako ste na to spremni.

3. Gledajte na ljubav kao na stratešku igru

Jeste li se ikada zapitali kakve su vam šanse da ostvarite duboko emotivan, a istovremeno i kvalitetan odnos s potpunim neznancem. Vjerujte, teške. Naime, statistika pokazuje kako su veće šanse da ćete se zaljubiti u nekoga iz svoje prošlosti. Možda djevojčicu ili dječaka iz djetinjstva, iz školske klupe, s fakulteta ili iz fitness centra u kojemu ste nekada trenirali. Zajedničke uspomene, interesi, hobiji te prijateljstvo bitni su preduvjeti za uspješnu vezu. Stoga, razmislite o ljudima iz svoje prošlosti, možda se među njima krije ona(j) prava(i).

4. Prestanite se tako jako truditi

Ne čudimo se ako ste čitajući prve rečenice ovoga teksta, odmah poželjeli uklopiti se u teoriju velikog psihologa pa ste brže bolje škicnuli sve potencijalne ljubavnike na svojim društvenim mrežama. A ne, ne... I sami znate da neke stvari ne možete požuriti niti forsirati. Ljubav je jedna od njih. Zaboravite na društvene mreže, dating siteove i slične metode. Umjesto toga izađite među ljude, družite se, putujte i opustite. Konačno, sigurno znate da se ljubav ne traži, već se dogodi.

5. Ljubav nije čarobni napitak koji riješava sve probleme

Ukoliko vam u životu u posljednje vrijeme baš i ne cvijetaju ruže nemojte misliti kako bi sve bilo bolje samo da ste u vezi. To naprosto nije točno! A naglašavanje da je veza to što bi vas usrećilo, samo vas još više gura u depresiju. Nemojte si to raditi, a nemojte nas niti krivo razumjeti - ljubav jest čarobna, ali ne čini čuda. Problemi koje imate neće nestati samo zato što ste se zaljubili i točka.

Linker
20. travanj 2024 07:15