Neka ukorijenjena mišljenja o seksu, penisu i muškom orgazmu ipak su samo mitovi
 Getty Images
Stručnjaci za seks:

Šest lažnih mitova o muškom orgazmu - i rješenje za jedan slučaj gdje pomaže kockica leda

Seksualni stereotipovi mogu vas navesti da se zapitate je li vaše seksualno iskustvo normalno. Vrijeme je za njihovo razobličavanje

Uvriježeno je mišljenje da je veličina penisa presudna za ženino zadovoljstvo u seksu ili da muškarci ne mogu odglumiti orgazam. Ni jedno ni drugo nije točno, kažu seksualni stručnjaci, i objašnjavaju zašto su neka ukorijenjena mišljenja o seksu, penisu i muškom orgazmu ipak samo mitovi.

1. mit: Veličina penisa utječe na seksualno zadovoljstvo

Mišljenje da je veći penis uvijek i bolji vrlo je tvrdokorno, ali dužina i opseg tog dijela tijela nisu izravno povezani sa seksualnim zadovoljstvom muškarca ili njegove partnerice ili partnera. „Mnogi muškarci nemaju problema s debljinom i dužinom svog penisa sve dok ih ne počnu uspoređivati s mjerama glumaca iz porno industrije. Tada može nastupiti nesigurnost”, kaže dr. Jamin Brahmbhatt, urolog iz Orlanda.

Kad mu se požale na veličinu, Brahmbatt svoje pacijente prvo podsjeti da je prosječan penis u opuštenom stanju dugačak 8,8 cm, a u erekciji 13 centimetara. Dodaje i da zdrav muškarac, bez obzira je li mu penis manji ili veći od tih mjera, ne bi trebao biti seksualno nezadovoljan samo zbog veličine.

2. mit: „Plava muda” mogu biti smrtonosna

Sigurno nije ugodno vidjeti kako su vam testisi pomodrili i osjećati bol i neugodu u penisu. Srećom, ova pojava, koju nazivaju „plava muda” ili medicinski epididimalna hipertenzija, nije opasna po život i neće ostaviti štetu. Pojavljuje se zbog „zadržavanja krvi u testisima kada erekcija nije završila ejakulacijom”, tumači Brahmbatt. Normalno, kad se muškarac spolno uzbudi, krv pojačano ulazi u penis i testise, uzrokujući erekciju. Nakon što muškarac izbaci sjeme, krv se povlači na normalnu razinu. Ali ako ne ejakulira, mošnje mu mogu pomodriti. Za ovo stanje nema lijeka, najbolje bi bilo, kaže Brahmbatt, ejakulirati. Internetski savjetnici predlažu i hlađenje ledom i izbjegavanje erekcije neko vrijeme. No, moguće je i neke ozbiljnije probleme pobrkati s „plavim mudima”, pa je važno posjetiti liječnika, ako simptom ne prolazi, ističe Brahmbatt.

3. mit: Muškarci nikad ne glume orgazam

Ejakulacija je neporeciv znak da je muškarac svršio, ali to ne znači da i muškarci ne mogu glumiti orgazam. „Tko kaže da muškarac ne može odglumiti orgazmičke uzdahe i zvukove? Jedini je problem što će druga strana vidjeti da nije ejakulirao. A možda i neće, tko zna? Ako primijeti, muškarac se može izvući na nuspojavu nekog lijeka ili reći da ima medicinski problem,” predlaže Brahmbatt.

4. mit: Muškarci ne mogu imati više orgazama za redom

Neke žene mogu doživjeti uzastopne orgazme tijekom seksa bez ikakvih stanki. Budući da većina muškaraca ejakulira kad je na vrhuncu, puno je manje vjerojatno da će doživjeti više od jednog orgazma tijekom jednog seksualnog čina. Ali nije i nemoguće, tvrdi istraživač Justin Lehmiller s Kinsey Institutea. Glavni razlog za samo jedan orgazam je to što je nakon ejakulacije potrebno neko vrijeme da se penis ponovo ukruti.

„To se vrijeme jako razlikuje od muškarca do muškarca, može biti samo koju minutu kod mladih, pa do više dana kod starih”, napisao je Lehmiller na svojoj web stranici. Ali neki muškarci mogu svršiti bez ejakulacije, pa onda mogu, smatra on, doživjeti i više orgazama u nizu jer im nije potrebna stanka da ponovo postignu erekciju.

5. mit: Preuranjena ejakulacija je neizlječiva

Preuranjena ejakulacija čest je problem, jedan od trojice muškaraca doživio ju je barem jedanput. Srećom, pomoći ima. Prema urologu Sethu Cohenu iz NYU Langone Health Centera, neki sprejevi za penis i kondomi sadrže sastojke koji privremeno smanjuju osjetljivost penisa te tako sprečavaju prijevremenu ejakulaciju. U tu svrhu mogu pomoći i neki lijekovi, o njihovoj upotrebi konzultirajte se s liječnikom.

6. mit: Muškarac mora ejakulirati da bi bio seksualno zadovoljen

Potreba za ejakulacijom tijekom seksa pitanje je osobnih preferencija, smatra Brahmbatt. „Imao sam pacijente koji su mogli biti zadovoljeni bez klasičnog znaka orgazma, tj. ejakulacije”, kaže urolog.

Linker
17. travanj 2024 00:49