Bez obzira na razloge, nemojte dopustiti da vam pati seksualni život
 Foto: iStock
Što češće, to bolje

Seks nas doista može pomladiti

Do kraja života, čak i ako ćete živjeti 120 godina, iz više bi razloga bilo dobro da imate tri spolna odnosa tjedno. Ukoliko vam se to čini kao znanstvena fantastika krajnje je vrijeme da porazgovarate sami sa sobom i prepustite se ljubavnoj igri zbog koje ćete se osjećati i izgledati mlađe... Dovoljno dobar argument? I nama se čini!

Seks čini mnoge dobrobiti ljudskome tijelu, redoviti i uspješni spolni odnosi popravljaju nam raspoloženje i opće stanje, pa se može reći da nas seks pomlađuje. Kako se to događa, koje procese u tijelu seks pokreće i, obrnuto, koji procesi u organizmu utječu na spolni život u svojoj su uspješnici "Kako seks pomlađuje" (u izdanju Profila) razradili i objasnili američki liječnik Eric R. Braverman, profesor integrativne medicine u neurokirurgiji na Medicinskom fakultetu Weill Cornell i Ellie Capria, liječnica u Medicinskom centru PATH.

Zdravstveni učinci seksa

Cilj je knjige, navode autori, da učestalost spolnih odnosa nikada ne padne ispod one u četrdesetim godinama života. Prosječno, to bi značilo tri seksualna susreta do kraja života, čak i ako doživite 120 godina. Koliko je održavanje redovitog i zadovoljavajućeg seksualnog života važno, govore i činjenice o učincima aktivnog spolnog života.

  • Spolni odnos čini nas vitkijima, jer ubrzava metabolizam, a u jednom odnosu može se sagorijeti do 200 kalorija.
  • Spolni odnos pomaže u održavanju pozornosti, jer seks potiče lučenje hormona oksitocina koji regulira normalna kognitivna ponašanja i funkcije te poboljšava pamćenje.
  • Seks nas emocionalno uravnotežuje jer pridonosi smanjenju tjeskobe, pa time smanjuje potrebu za lijekovima, narkoticima, alkoholom, čak i hranom.
  • Seks nas odmara - tko neće dobro spavati nakon orgazma?
  • Seks djeluje na srce - redoviti spolni odnosi dva ili više puta tjedno imaju zaštitni učinak na zdravlje srca, pokazala su istraživanja.
  • Podiže imunitet - smatra se da orgazmi pomažu u borbi protiv infekcija tako što broj stanica koje brane od infekcija povećavaju i do 20 posto. Jedno je američko istraživanje pokazalo da spolno aktivne osobe uzimaju manje dana bolovanja.
  • Orgazam može smanjiti bol, osobito migrenu i menstrualne grčeve.
  • Pruža bolje reproduktivno zdravlje: Žene koje imaju spolne odnose barem jednom tjedno imaju više razine estrogena i vjerojatno će imati redovitije menstrualne cikluse od onih koje nemaju spolne odnose ili ih imaju rjeđe.
  • Hormoni prolaktin i oksitocin koji se otpuštaju za vrijeme orgazma donose osjećaj povezanosti i brižnosti te tako seks jača zdravu ljubavnu vezu - jedna je studija pokazala da je razina prolaktina nakon orgazma 400 posto viša nakon spolnog odnosa nego poslije masturbacije.

Zašto spolni život slabi

Kad ljudi to sve znaju, zašto onda mnogi s vremenom zanemaruju svoj spolni život i gube interes za seks? Odgovor je relativno jednostavan, kaže Braverman; razlog mogu biti obiteljski, psihiološki čimbenici ili čimbenici veze, ali ponajprije je za većinu promjena u spolnosti odgovorno starenje. I bolesti koje s njim idu.
Svaka bolest ili simptom dio je procesa starenja, kažu autori. Kad jedan dio tijela postane bolestan, bilo zbog dijabetesa, srčane bolesti, depresije, on pokreće mehanizam starenja i opće će zdravlje početi opadati, a to slabljenje loše utječe na spolni život. Svaka bolest u svakom organu može uništiti spolni odnos, a svatko stariji od 40 godina ima najmanje pet prikrivenih bolesti, tvrdi Braverman. I menopauza i andropauza jasno pridonose slabljenju spolnog života, kao rezultat simptoma povezanih s njima, tjelesnih (suhoća vagine, valunzi...) i mentalnih (promjene raspoloženja, razdražljivost...). A tu su i stres, pretilost itd.

Ponovno buđenje seksualnosti

No, Braverman tvrdi da se proces starenja može "poništiti", odnosno da se bioidentičnim hormonima, prehranom i načinom života spolna želja može održati, odnosno ponovo probuditi. Nakon što stručnjak detektira zdravstveni problem i uzrok smanjenja spolne želje, primijenjuju se programi za povećanje razine hormona i za muškarce i za žene, što pomaže da vrate svoju mladenačku seksualnu živahnost. Knjiga detaljno objašnjava djelovanje bioidentičnih hormona i na primjerima pokazuje njihovu uspješnost.
I mnoge namirnice donose blagodati za spolni život. Supstance posebno važne za motiviranost za seks su dopamin, acetilkolin, GABA i serotonin, a u knjizi je tablično prikazano koje ih namirnice sadrže, u kojim količinama, koliko bi ih trebalo jesti itd.

Starenje je neizbježno, ali...

Foto: iStock
Možda zvuči banalno, ali zaista sami biramo kako ćemo stariti!

Starenje je, naravno, neizbježno, međutim, možete izabrati kako ćete stariti, kaže autor. Najbolji način za ublažavanje učinaka menopauze je prirodno nadomještanje hormona koje tijelo više ne proizvodi ili proizvodi manje od optimalnih količina. Njihovo nadomještanje može:

  1. pojačati spolni nagon, kao i metabolizam (povećanjem razine dopamina)
  2. povećati sposobnost postizanja uzbuđenja (povećanjem razine acetilkolina)
  3. povećati sposobnost postizanja orgazma i smanjiti tjeskobu (podizanjem razine GABA-e)
  4. omogućiti bolji san nakon bliskog, intimnog odnosa (povećanjem razine serotonina).

Liječenjem tih četiriju aspekata spolnog (ne)zadovoljstva produljit ćete seksualno životno razdoblje i moći prakticirati ugodan, bliski spolni odnos sve do starosti.

Linker
26. travanj 2024 16:08