Nemojte ni u kojem slučaju očajavati! Pazite na sebe i stavite se na prvo mjesto!
 Foto: iStock
Novo istraživanje

Prevarene žene dugoročno su pobjednice, a ljubavnice gubitnice

Nedavno ste saznali da vas je prevario partner? Stalno su vam pred očima on i njegova nova odabranica i uvjereni ste da vam se svijet srušio?

Čim prije obrišite suze jer nije sve tako crno, kaže novo istraživanje Sveučilišta Binghamton i University College-a u Londonu. Žene koje izgube muškarca koji ih je varao dugoročno su pobjednice.

Istraživanje je provedeno anonimno, putem interneta, na 5.705 ispitanika u 96 država i jedno je od najopsežnijih o ljubavnim prekidima do sad. Naime, puno se zna o osjećajima nakon prekida, no u prošlosti se nije istraživalo kakve su dugotrajne posljedice. Sada se otkrilo da je to iskustvo za prevarene žene zapravo pozitivno jer kasnije znaju bolje prepoznati lažljivca, prije uočavaju potencijalno opasne suparnice, a zbog svega im je i samopouzdanje veće.

Prevara ne vodi nikuda

„Ostavljena žena u početku uvijek prolazi teško vrijeme žalovanja i osjeća se izdano, ali iz svega izlazi jača i puno bolje zna izabrati 'pravog' muškarca za sebe u idućem pokušaju“, kaže Craig Morris, psiholog sa Sveučilišta Binghamton i voditelj najnovijeg istraživanja. „Veza koja je nastala iz prevare je često osuđena na propast. Preljubnice su svjesne da je njihov muškarac sklon lažima i nesigurne su. Tako je na kraju prevarena žena pobjednica, a ljubavnica postaje gubitnica“, objašnjava Morris. Dodaje da su ovi rezultati odlični jer će pomoći ženama da se bolje nose s emocionalnim traumama koje prolaze nakon kraha veze. „Sad znaju da nisu same, da gotovo svatko nekad prolazi isto, ali i da će se izvući iz svega“.

Beyonce je očito isto svjesna toga jer na novom albumu Lemonade, na kojem navodno pjeva o svom nesretnom braku s Jay-Z-em i njegovim prevarama, u pjesmi „Sorry“ kaže 'Me and my baby, we gon'be alright/We gon'live a good life' (Ja i moja beba ćemo biti dobro/Živjet ćemo lijep život) aludirajući da će i bez njega biti dobro.

Žene nisu krive za preljub nego onaj tko ga je napravio

'Nisam mu bila dovoljno dobra. Previše sam kvocala. Stalno sam bila oko djece, a njega sam zapostavljala' – takve misli prevarene žene moraju čim prije izbaciti iz glave, kažu psiholozi. Napominju da se varanje ne događa zbog lošije kvalitete veze i zato jer druga osoba nije bila dovoljno dobra. Do prevare prvenstveno dolazi jer nešto nije u redu s osobom koja vara. Ako veza ima probleme onda treba poraditi na njima s partnerom, smatraju psiholozi.

Nakon prevare si ugađajte i radite sve što prije niste stizali

U prvom razdoblju nakon otkrića prevare žene su jako ranjive. Tada je važno da pazite na sebe i da se uvijek stavljate na prvo mjesto. Činite stvari koje volite i ispunjavaju vas, a za koje nikako niste pronalazili vremena. Napokon odite na masažu, počnite vježbati, izlazite. Organizirajte put s prijateljicom, posjetite rođake koji žive u drugom gradu... Bitno je da si ugađate dok se ne počnete osjećati bolje.

Linker
20. travanj 2024 15:47