kad cijelo tijelo boli

Prekid može donijeti čak 9 zdravstvenih problema, ne samo slomljeno srce

Znanstvenici kažu kako na prekid reagira cijelo naše tijelo. Ponekad dosta burno.

 

Znamo da prekidi nikad nisu laki. Emocije se gomilaju, suze naviru, sve vas podsjeća na voljenu osobu. No, kada se vremenski distancirate od prekida, možete vidjeti da vam je donio i neke važne, životne lekcije. Ipak, kada se on dogodi, ne možete odmah imati širu sliku, i često se događa da vam nije samo psihički teško, već osjećate i fizičku bol.

Znanstvenici kažu kako na prekid reagira cijelo naše tijelo. Ponekad dosta burno.

 

1. Fizička bol

Neki od najčešćih bolova koji se mogu osjetiti nakon prekida su glavobolja, bolovi u trbuhu i osjećaj kao da vam se, kažu stručnjaci, srce cijepa. Mentalni i emocionalni stres koji osjećate, manifestira se i kroz fizičke bolove.

 

2. Neujednačen apetit

Apetit može opasti ili ojačati. Neki ljudi nakon prekida jednostavno zaborave jesti i vidljivo gube na kilaži. Drugi se pak prežderavaju.

Svaki put kada se sjete koliko su povrijeđeni, pojedinci napune trbuh hranom, i tako se navodno osjećaju bolje. Ali taj osjećaj optimizma vrlo brzo prođe.

 

3. Nekoliko faza tuge

Prekid počinje neko vrstom 'normalne' tuge, ali ako ta tuga nikako ne prolazi, može doći i do depresije.

 

4. Loša koncentracija

Um je, bilo da smo toga svjesni ili ne, dugo opterećen prekidom, kao i različitim scenarijima - zašto je sve krenulo po zlu, u kojem se trenutku to počelo događati, tko je kriv, je li se to moglo spriječiti...

Kada je mozak preopterećen time, naravno da je fokus na posao i druge stvari manji. Možda ćete nakon prekida raditi više grešaka, pripremite se na to, i nemojte biti obeshrabreni.

Normalno je i da nakon prekida počinjete sumnjati u sebe.

 

5. Sindrom slomljenog srca

Bilo kakav psihički i fizički stres mogu biti okidači za slomljeno srce, pokazalo je istraživanje provedeno u Njemačkom centru za istraživanja kardiovaskularnih bolesti (DZKH). 

Bolest koja je poznata pod nazivom sindrom slomljenog srca izaziva slično stanje kao srčani udar, no kod nje srčane žile nisu začepljene. Unatoč tome, srce slabo kuca, osoba ostaje bez zraka i osjeća bolove u prsima.

 

6. Problemi sa spavanjem

Neki nakon prekida previše spavaju, ali još češći problem je nesanica. Što se više trudite zaspati, stvarate sebi još veći pritisak.

 

7. Problemi s kožom

Osim činjenice da tijekom težeg razdoblja čovjek vodi manju brigu o sebi, problemi s kožom nastaju i zbog prevelikog lučenja kortizola, hormona stresa. To može dovesti do pojave akni.

 

8. Opadanje kose

Stres nakon prekida može izazvati i pretjerano opadanje kose.

 

9. Slabiji imunološki sustav

I opet taj stres. Može oslabiti cijelo tijelo te ste tako izloženiji bolestima i infekcijama.

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo