Ah ta predigra...
 Getty Images/iStockphoto
Šteta

Povećava želju i lubrikaciju, a mnogi parovi je često zanemaruju i time riskiraju fijasko u krevetu

Kao što nas aperitiv priprema za uživanje u jelu, tako nas predigra priprema za uživanje u seksu.

Ponekad vas strast toliko obuzme da vam predigra traje onoliko koliko vam treba da strgnete odjeću, možda i kraće. No, ruku na srce, niste baš uvijek tako animalno napaljeni, a i bilo bi šteta zanemarivati predigru, jer upravo ona čini seks boljim. Pogledajmo njene dobre strane, jer loših i nema.


KAO APERITIV

Mnogi parovi prečesto zanemaruju predigru, prebrzo se bacaju na snošaj i time riskiraju neuspjeh u krevetu. “Predigra nije nešto bez čega se ne može, ali ona budi osjetila i želju u nama. Kao što nas aperitiv priprema za uživanje u jelu, iako nam obrok može ići u tek i bez njega, tako nas predigra priprema za uživanje u seksu”, kaže dr. Susan Block, seksualna terapeutkinja i autorica knjige “The Ten Commandments of Pleasure”


VIŠE UŽITKA

Žene uglavnom trebaju više vremena da se opuste i prepuste tjelesnom užitku, pa im je zato predigra i potrebnija. “Često od žena čujem da njihovi muškarci vole ‘preskočiti’ sve ono između prvog dodira i penetracije, ali time se zanemaruju ženske potrebe. Predigra će povećati želju i potaknuti lubrikaciju te tako učiniti odnos ugodnijim i uzbudljivijim”, kaže dr. Block.


IZGRADITE NAPETOST

Polako gradite uzbuđenje. Držite se za ruke, približite se glavom i ramenima, ljubite se, dodirujte kosu, ruke, leđa... Tako stvarate seksualnu napetost, predlaže dr. Jeanette Raymond, savjetnica za parove.


PREDIGRA NE PRESTAJE KAD POČNE ODNOS

“Predigra je loš termin, jer zvuči kao nešto što počnete raditi pa prestanete prije onog glavnog. No, ona je zavođenje, razgovaranje, dodirivanje... i sve to treba trajati cijelo vrijeme dok vodimo ljubav”, kaže dr. Pepper Schwartz, seksualna terapeutkinja i autorica knjige “50 Great Myths About Human Sexuality”. S vremenom, kaže ona, parovi se ulijene i nastoje biti ‘učinkovitiji’ u seksu na štetu predigre, pa im je cilj samo svršiti. Takvo trčanje prečicom lišava ih mnogih užitaka.


SLATKE MUKE

Nemojte se odmah hvatati za međunožja, itekako je uzbudljivo dodirivanje i ljubljenje i drugih dijelova tijela. Osim spolnih organa, imamo i lice, vrat, uši, prsa, leđa, ruke, noge... sve to treba istražiti; tko zna koliko ćete erogenih zona otkriti?! A kad otkrijete partnerove slabe točke, malo ga mučite, savjetuje dr. Raymond: podražite ih, pa se zaustavite - iščekivanje užitka učinit će čuda za njegovo i vaše uzbuđenje.


RECITE ŠTO VOLITE

Let’s talk about sex, baby... davno su pjevali Salt-N-Pepa i bili su u pravu: komunikacija je ključna za dobru predigru i dobar seks. Ali, o seksu se razgovara kad niste u krevetu. Recite partneru što volite, bez kritiziranja. Neka i on iznese svoje želje i potrebe. Jedan razgovor neće biti dovoljan, komunikacija mora biti stalna, jer nešto što je do jučer palilo, više ne mora biti uspješno. Potrebe se mijenjaju, upozorava dr. Block.


BEZ ŽURBE

Predigra može početi puno prije spolnog odnosa: predigra je i flert i ples, držanje za ruke i masaža. Sve nas to opušta i čini raspoloženijima za seks. Nije se uvijek lako opustiti. Zato je tu predigra, ističe dr. Block.

Linker
23. travanj 2024 10:33