Bez nje ne ide

Postoji sedam oblika ljubavi... Koja je vaša?

Svatko od nas definira ljubav drugačije, već prema osobnom iskustvu, no možemo se složiti da su tri glavna sastojka ljubavi strast, prisnost i posvećenost partneru. Različite kombinacije ovih elemenata daju i različite vrste ljubavi.

 

Ljubav, ta nepobjediva sila koja nas ispunjava nesputanom energijom, tajanstvena je koliko i snažna. Svatko od nas definira ljubav drugačije, već prema vlastitom iskustvu, a ljubavna iskustva svake pojedine osobe doista su toliko osobna da bi bilo neozbiljno misliti kako bismo se svi složili s jednim opisom ljubavi.

Američki psiholog Robert Sternberg možda je postavio okvire za određivanje različitih oblika ili tipova ljubavi. Prema njegovoj trokutnoj teoriji ljubavi postoje tri komponente ljubavi - strast (seksualna ili romantična privlačnost), prisnost (dubok osjećaj povezanosti, dijeljenje) i obvezivanje (posvećenost, spremnost ne samo na to da se veza održi nego i da se razvija). Kombinacije ovih elemenata daju sedam različitih tipova ljubavi.

 

1. PRISNOST = naklonost + prijateljstvo

Pomislite na osobu kojoj možete reći sve, na onu koju ćete nazvati kad vam se dogodi nešto uzbudljivo ili uznemirujuće. Naravno, volite tu osobu, ali ta se ljubav naziva naklonost, sviđanje ili prijateljstvo i nema vrijednost ljubavne veze.

 

2. STRAST = zaluđenost

Zaluđenost nekom osobom, tj. slijepa zaljubljenost, intenzivna je i nemoguće joj se oduprijeti, no traje kratko i ne uključuje prisnost niti obvezivanje.

Dok ste pod njenom vlašću, ona je apsolutni prioritet u vašem životu jer osjećate kao da biste za tu osobu mogli učiniti baš sve, tolika je snaga požude.

No, trebali biste (ako možete) pažljivo procijeniti koliko možete reći jedno drugome i želite li s tom osobom prolaziti i kroz teška vremena.

 

3. OBVEZIVANJE = prazna ljubav

Osjećate li prema drugoj osobi snažnu obvezu, ali bez strasti, pa i bez prisnosti, to je prazna ljubav. Takvu ljubav možemo osjećati unutar obitelji. Vidite tu osobu u svojoj budućnosti, možda ne možete zamisliti život bez nje, ali nema tu većeg dijeljenja osobnih priča i razmišljanja, a nema ni seksualne privlačnosti. Nažalost, mnogi se brakovi temelje na praznoj ljubavi.

 

4. ROMANTIČNA LJUBAV = prisnost + strast

Prisnost i strast između dvoje ljudi nepogrešivo stvaraju one leptiriće u trbuhu kad smo u blizini voljene osobe ili kad samo razmišljamo o njoj. Ali bez stvarne posvećenosti i obvezivanja romantična ljubav može biti kratka daha.

 

Strast osjećamo intenzivno, a kad se udruži s osobnim povjeravanjem i zajedničkim doživljajima, može se činiti kao ljubav koja će potrajati.

 

No, bez svjesnog i aktivnog nastojanja da to postane čvrsta i ozbiljna veza posvećenost i obveza neće se razviti.

 

5. SUOSJEĆAJNA LJUBAV = prisnost + obvezivanje

Bliski ste i lijepo vam je zajedno, ali nema tu neke tjelesne želje. U nekom se trenutku mnoge duge veze pretvaraju u suosjećajnu ljubav. Nije to loše, jer prisnost i posvećenost dva su jača od tri glavna stupa ljubavi. Ipak, važno je pokušati ponovo rasplamsati vatru i vratiti strast u ljubavnu formulu.

Foto: Istock

6. BESMISLENA LJUBAV = strast + obvezivanje

Upoznali ste novu osobu. Kemija između vas je prevladala i jednostavno ne možete skinuti ruke jedno s drugog. Seks je odličan. A osoba se čini predivnom, štoviše, savršenom. Onakvom o kakvoj ste oduvijek sanjali. Zaključili ste to na temelju nekoliko površnih osobina - voli li putovati, kakvu glazbu sluša, kakve knjige čita, kakve filmove voli, voli li životinje i slično. I odlučili ste, krajnje ozbiljno, da želite s tom osobom provesti ostatak života. Ali bez prisnosti vi zapravo ne poznajete tu osobu.

 

7. POTPUNA LJUBAV = prisnost + strast + obvezivanje

Kad se spoje ova tri moćna elementa, nastaje potpuna ljubav. Upravo tako većina nas i shvaća ljubav: kao idealan odnos u kojem smo s partnerom najbolji prijatelji, seks nam je i dalje sjajan i nikad ne dvojimo oko odluke da ćemo ostati zajedno do kraja života.

Svi želimo takvu, ispunjujuću ljubav. I nije ju tako nemoguće doživjeti, ali pravi je izazov, kažu psiholozi, održati je takvom.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo