Nemojte da vas strah od samoće vrati u vezu koja vas ne ispunjava.
 Foto: iStock
Dosta je zavaravanja

Pomirili ste se s bivšim? Moguće je da vjerujete u ove mitove

Promijenit će se i sve će biti drugačije... Jeste li na to pomislili kad ste bivšem dali drugu priliku? Nažalost, tvrde stručnjaci, ovo su samo neki od mitova kad je riječ o novoj šansi...

Niste ni prva, a bome ni zadnja osoba koja se odlučila pomiriti s bivšim dečkom. Možda je prošlo tek nekoliko tjedana, možda čak i godina. I dok ponekad iza pomirenja stoje vrlo dobri razlozi, u mnogim slučajevima se ti razlozi ipak pokažu kao, ništa drugo, nego - mitovi!

Donosimo neke od njih.

Sad će sve biti drugačije

Istraživanje iz 2009. pokazalo je kako parovi koji se pomire obraćaju manje pažnje na dobre aspekte veze, te da su više usredotočeni na ono negativno. Rijetko kad uspiju nešto poboljšati, a nerijetko im se sve vrti oko prastarih svađa. I iako vam se na početku može činiti da se sve promijenilo, stari problemi i razlozi prekida opet će isplivati na površinu.

Promijenio se

Moš' misliti. Ljudi se ne mijenjaju. Barem ne tako brzo i bez razloga. Da bi se riješio i najbanalnije navike, čovjek treba imati jaku i iskrenu želju, motivaciju, vrijeme… Ima li vaš bivši sve to?

Naravno, kad se netko žarko želi pomiriti s bivšom/bivšim onda obećava nebo i zemlju, sve će učiniti, promijenit će se, bit će osoba koja želi da budete… Ali, svi ipak duboko u sebi znamo da stvari tako ipak ne funkcioniraju…

Nitko me ne poznaje bolje od njega

U pravu ste. Bili ste dugo zajedno i proveli ste toliko vremena družeći se, razgovarajući, maštajući o budućnosti.. Ali ta činjenica, odnosno savršeno poznavanje voljene osobe, nije spriječila prekid, zar ne? Hvatajući se za ovakve slamke, pogotovo ako znate da to više ne funkcionira, nema smisla. I drugoj osobi isto tako ćete otvoriti dušu i dati najbolje od sebe. A možda vas i ne poznaje toliko dobro koliko vi to mislite…

Neću naći boljeg od njega

Zapitajte se zašto ne želite nekom drugom dati priliku. Bojite li se da će vas nova veza gurnuti iz vaše zone komfora? Ne, nisu su samo budale slobodne, samo trebate bolje gledati. Nemojte da vas strah od samoće vrati u nesretnu vezu. A oni izgovori 'pa, imali smo tri super dana', nemojte više koristiti kao izgovor.

Nije idealan, ali je moj

Ljudski mozak je osjetljiviji na gubitke, nego na pobjede. Isto je i s vezama. Ipak, zapitajte se što je bolje: živjeti sretno s partnerom koji vam odgovara i koji vas ispunjava ili voditi nesretan život s 'ne savršenim, ali mojim' partnerom?

Nemam vremena izlaziti na spojeve

Kad pomislite da s nekim morate sve iz početka, hvata vas nervoza. Ne da vam se ići na spojeve i upoznavati nove ljude, pa ćete se radije zavući u zagrljaj bivšeg, odnosno u zagrljaj dobro poznate osobe. Ali, prekinuli ste s razlogom.

Foto: iStock
Nakon prekida, jedan od partnera može početi iznenada pokazivati stranu koju nije pokazivao prije.

Bit ćemo prijatelji, pa ćemo vidjeti što će vrijeme pokazati

U pravilu je prijateljstvo između bivših partnera slabe kvalitete. Takvi odnosi ne zasnivaju se na emocijama i povjerenju, a najčešće jedna strana želi nešto više i nada se promjeni.

Popili smo nekoliko pića, poljubili se i odlučili otići skupa doma

U istraživanju u kojem je sudjelovalo 1000 muškaraca i žena, čak 43 posto žena i 47 posto muškaraca spava s bivšim parterom. Ako se to dogodi i vama, samo zapamtite da vaš slučaj nije jedinstven i da to nije razlog da opet započnete vezu. Samo nemojte dopustiti da vam to pređe u naviku, jer redoviti seks s bivšim je velika prepreka da konačno krenete dalje.

Nitko nije savršen

Nitko nije savršen, ali tko želi savršeno? U vezi se trebate dobro osjećati dobro i međusobno se nadopunjavati. Prekinuli ste ne zato što je jedan od vas bio daleko od savršenog, već jednostavno niste bili jedno za drugo. Prihvatite ovo i krenite dalje.

Bivši me ne ostavlja na miru

Nakon prekida, jedan od partnera može početi iznenada pokazivati stranu koju nije pokazivao prije. Pozivi, poruke, komentari na društvenim mrežama, neočekivani posjeti... I najčešće se tada pomisli 'ovo je ljubav, ne može me zaboraviti'. No, najčešće je to potreba za kontrolom i velika povreda ega i ponosa.

Možda pretjerujem

Možda i da. Ako ste prekinuli zbog rodbine, posla ili drugih vanjskih razloga, drugi pokušaj može biti uspješan. No, nažalost, najčešći uzrok prekida je ozbiljniji, i ako znate da preko nekih stvari nećete moći preći, nemojte si ni davati novu šansu.

Linker
16. travanj 2024 18:56