Nakon što doživi orgazam, muškarac obično skida tu odjeću jer mu nošenje ženske odjeće više ne služi nikakvoj svrsi.
 Getty Images/iStockphoto
INTIMNA ORDINACIJA

Otkad je otkrila njegovu tajnu, misli da je 'lud'! Marica je prvo pomislila da suprug ima ljubavnicu, a nakon mnogo svađa sve je priznao...

Transvestitski fetišizam podrazumijeva seksualno uzbuđenje koje proizlazi iz odijevanja ženske odjeće. Muškarac oblači neke ženske odjevne predmete (najčešće najlonke, cipele, suknje, haljine) i pritom osjeća seksualno uzbuđenje. Odijevanje ženske odjeće za njega ima seksualnu konotaciju. Najčešće se radi o heteroseksualnim muškarcima.

Ivica i Marica došli su u seksološku ambulantu zbog toga što Marica smatra da Ivica "nije normalan", da je "lud" i da seksualni terapeut treba s njim nešto učiniti, pomoći mu da se izliječi, jer ona ne zna što bi otkad je saznala Ivičinu tajnu. Naime, Ivica se odijeva u žensku odjeću i to ga seksualno uzbuđuje. Voli obući najlonke, ženske cipele i suknju i kad to obuče, osjeća se seksualno napaljeno i masturbira. Kada svrši, skida tu odjeću.

Sram ga je tog njegovog seksualnog uzbuđenja i o tome nikada nikome nije pričao. U seksualnom odnosu sa svojom suprugom, Maricom, nikad nije koristio žensku odjeću jer se sramio to tražiti od nje, no to mu je bila tajna želja. Marica je saznala za njegove sklonosti jer je našla ženske čarape u autu te je pomislila da Ivica ima ljubavnicu. Nakon mnogo svađa i prijetnji (da će ga napustiti, da će se razvesti) Ivica je na kraju priznao istinu. Nije prevario svoju suprugu, nema ljubavnicu, no ima seksualnu sklonost da se odijeva u žensku odjeću.


Vrsta parafilije

Transvestitski fetišizam spada u skupinu poremećaja seksualnih sklonosti koje se još nazivaju parafilije. Parafilije su takvi oblici seksualnog izbora kod kojeg osobu (najčešće mušku, jer 95 posto svih osoba s parafilijom su muškarci) seksualno uzbuđuje nešto drugo osim genitalija i pripremnog maženja sa seksualno zrelom odraslom osobom koja može za to dati pristanak. Postoji mnogo vrsta parafilija: ekshibicionizam, voajerizam, seksualni sadizam, seksualni mazohizam, fetišizam, pedofilija, telefonska skatologija i mnoge druge.

Karakteristika transvestitskog fetišizma je seksualno uzbuđenje koje proizlazi iz odijevanja ženske odjeće. Muškarac koji ima transvestitski fetišizam oblači neke ženske odjevne predmete (najčešće najlonke, cipele, suknje, haljine) i pritom osjeća seksualno uzbuđenje. Odijevanje ženske odjeće za njega ima seksualnu konotaciju. Najčešće se radi o heteroseksualnim muškarcima (kao i u primjeru našeg Ivice), no ova parafilija moguća je i kod homoseksualnih muškaraca. Obično muškarac masturbira dok ima odjeću na sebi. Nakon što svrši, tj. doživi orgazam, obično skida odjeću jer mu nošenje ženske odjeće više ne služi nikakvoj svrsi.

Nerijetko muškarci koji su u braku nakon toga bacaju ovu odjeću jer se boje da ih žena ili djeca ne otkriju, tj. da je ne nađu. Kada partnerica muškarca s transvestitskim fetišizmom nađe žensku odjeću, najčešće pomisli da njezin partner ima ljubavnicu, tj. drugu partnericu. Katkad se muškarci s transvestitskim fetišizmom slikaju u ženskoj odjeći i izmjenjuju fotografije s drugim muškarcima ili pretražuju na internetu stranice koje nude fotografije muškaraca u ženskoj odjeći.

U tim slučajevima partnerice katkad za njihovu parafiliju saznaju tako što naiđu na njihove fotografije na kompjutoru, odnosno naiđu na ovakve sadržaje u povijesti pretraživanja. Transvestitski fetišizam treba razlikovati od fetišizma i od transseksualnosti. Fetišizam je, kao i transvestitski fetišizam, vrsta parafilije. Kod fetišizma osobu seksualno uzbuđuje neki predmet ili neki dio tijela koji obično nema seksualnu konotaciju i ne služi zadovoljenju seksualne potrebe. Tako fetiši mogu biti određeni predmeti (npr. ženske cipele, hlače) i neka vrsta materijala (npr. koža) ili pak neki dio tijela osim genitalija (npr. stopala ili kosa).


Stvaranje seksualne ugode

Kod osoba s fetišizmom prisutnost ovog predmeta izaziva seksualno uzbuđenje. No, za razliku od transvestitskog fetišizma, kod fetišizma osoba ne odijeva ove predmete, već ih odijeva partnerica ili ih osoba s fetišizmom ima uza se dok masturbira. Dakle, kod transvestitskog fetišizma osoba će obuti ženske cipele jer joj to stvara seksualnu ugodu. Kod fetišizma osobu će uzbuditi ako partnerica nosi ženske cipele tijekom seksa ili ako osoba drži ili ima pred sobom žensku cipelu dok masturbira.

Za razliku od transseksualnosti, koja uopće nije parafilija, transvestitski fetišizam je poremećaj seksualnog izbora. Transseksualnost je poremećaj rodnog identiteta, tj. osoba ima doživljaj da je rođena u pogrešnom tijelu. Tako biološki muškarac zna da je rođen u muškom tijelu, ali da ima ženske interese, ženski način razmišljanja, ženske porive i potrebe i smatra se ženom.

Muškarac koji je transseksualan pokušat će svoje tijelo promijeniti tako da ono postane žensko, pokušat će promijeniti ime u žensko i u različitim situacijama "proći" kao žena. Dakle, transseksualna osoba želi promijeniti svoje tijelo i odijeva žensku odjeću zato što zna da je žena (u duši, u umu) i želi raditi sve što rade žene. Transseksualnoj osobi odijevanje ženske odjeće nema nikakvu seksualnu konotaciju. Za razliku od toga, osoba s transvestitskim fetišizmom odijeva žensku odjeću jer je to uzbuđuje, jer to ima seksualno značenje. Osoba s transvestitskim fetišizmom ne želi biti žena, ne misli za sebe da je žena i najčešće ima muški rodni identitet. Takva osoba ne želi nositi žensku odjeću izvan seksualnog konteksta.

Linker
15. travanj 2024 22:31