Iskoristimo ovo neobično vrijeme za obnovu partnerskih odnosa.
 Getty Images/iStockphoto
ljubav u izolaciji

Osam savjeta seksualne terapeutkinje: kako ponovno otkriti ljubav koju smo možda prije izolacije uzimali zdravo za gotovo

Kako se snalaze naši parovi? Točne podatke nemamo, no ono što možemo čitati na društvenim  mrežama ili što čujemo putem sredstava javnog priopćavanja, nisu se svi lagano priviknuli na ovakav način života

I eto nas, u trećem tjednu socijalnog distanciranja i preporuke da ostanemo doma. Već treći tjedan živimo u uvjetima kojima bismo se pred, ne tako dugo vremena, čudili i smatrali ih nemogućim.

Parovi su već treći tjedan uglavnom zajedno u svojim domovima. Ako imaju djecu, i djeca su tu jer već treći tjedan nastava je od kuće.

Kako se snalaze naši parovi? Točne podatke nemamo, no ono što možemo čitati na društvenim mrežama ili što čujemo putem sredstava javnog priopćavanja, nisu se svi lagano priviknuli na ovakav način života. Svima je ovo prvi puta da žive u ovakvim uvjetima. I nama, koji radimo s parovima, ovo je prvi puta da razgovaramo o problemima ljudi koji žive zajedno na ovako poseban način, ogoljeno od tako puno toga što je bilo lijepo, važno, uobičajeno. Nije to lako ali se može.

Pa kako učiniti taj zajednički život u socijalnoj distanci lakšim? Evo nekoliko preporuka a vaša kreativnost neke bude granica onome što ćete sami dodati:


1. Pokušajte jedno drugome omogućiti neko vrijeme koje će svatko od vas imati samo za sebe

Ako nemate djece to će biti lakše organizirati, bilo da je jedno u šetnji, drugo doma ili da je svatko u svojoj prostoriji. Ako imate djecu, povremeno jedno od vas neka preuzme odgovornost za djecu kako bi ona druga osoba mogla imati malo vremena samo za sebe. Izmjenjujte se ravnopravno. Važno je da oboje imate osjećaj da postoji neko vrijeme u kojem svatko može sami sebi odrediti što i kako će činiti.


2. Nemojte jedno drugome nametati svoje standard i stavove

Ono kako vi mislite da bi trebalo organizirati i živjeti ove neobične dane, nije nužno i ideja osobe s kojom živite. Svatko treba ispričati svoju viziju kako bi bilo najbolje organizirati život, no VAŽNO je poslušati što misi i kako želi i druga osoba. I onda pronaći način kako uskladiti te dva različita viđenja.


3. Budite otvoreni za različitost doživljaja i ideja koje su prisutne

To što osoba s kojom živite ima drugačije ideje o npr. vremenu odlaska na počinak, ustajanja, hranjenja ili sl., to ne znači da je protiv vas. Probajte eksperimentirati i jedan dan činiti kako bi jedna osoba htjela a drugi dan kako bi druga osoba željela. Probajte se osjećati kao istraživači koji istražuju neke nove dinamike zajedničkog življenja.


4. Budite kreativni

Izmišljajte igre ili pogledajte na internetu, nudi se mnoštvo ideja kako biti zajedno u “izolaciji”. Možete “putovati” u različite dijelove svijeta, možete “posjetiti” muzeje i galerije, možete ”biti na koncertima” svjetskih filharmonija, predstavama mnogih kazališta … sve je to sada dostupno on-line besplatno.


5. Nemojte po cijeli dan ili veći dio dana gledati vijesti o širenju bolesti i brojevima koji zastrašuju

Ozbiljna je zdravstvena situacija u svijetu, važno je biti informiran ali gledanje i slušanje samo takvih vijesti po cijeli dan, nije dobro. Naročito nemojte da djeca čuju i gledaju takve vijesti. Informiranost DA, oprez DA, pretjerano izlaganje sebe ili članova obitelji teškim vijestima NE.


6. Komunicirajte jedno s drugim

Ako ste i do sada imali laganu komunikaciju, vjerojatno ćete i u ovim, zahtjevnim uvjetima moći komunicirati. Ako ste prije malo komunicirali, ako ste više komunicirali s kolegama, prijateljima, rodbinom nego jedno s drugome, nastojte to promijeniti. Iskoristite ovo vrijem da se vrati komunikacija u vaš odnos. Nemojte komunicirati samo s mobitelom, komunicirajte i jedno s drugim. Važno je da se čujete. Važno je da jedno i drugo imate osjećaj da ima prostora za vaša razmišljanja, vaše emocije (ma kakve bile). Važno je da znate da možete izgovoriti ono što vam je važno bez da se vaše riječi odbace, omalovaže ili ismiju. Ovo je vrijeme za toleranciju i prihvaćanje ne za odbacivanje i ismijavanje.


7. Organizirajte on-line druženja s prijateljima

Možete kuhati svatko u svojoj kuhinji ista jela i onda zajedno jesti i komentirati process kuhanja i okus hrane. Možete napraviti on-line kvizove s prijateljima ili slične igre.


8. Organizirajte romantičnu večer (za one koji imaju djecu, kad djeca zaspu)

Obucite se lijepo, uredite se, pustite neku romantičnu glazbu … plešite ako ste raspoloženi. Istražite koliko možete dati prostora romantici u ovima neobičnim vremenima.


Neobična su vremena, neobičan je način kako sada živimo. Iskoristimo ovo neobično vrijeme za obnovu partnerskih odnosa. Budimo parovi-heroji koji u teškim vremenima čine dobro jedno drugome. Budimo parovi-heroji koji će zajedno prebroditi sve izazove i ponovo otkriti ljubav koju smo možda prije uzimali zdravo za gotovo. Budimo parovi-heroji koji će unijeti radost, ljubav i sreću u zajedničku život.



Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Linker
25. travanj 2024 14:36