Probajte razgovarati s partnerom o problemu, promijenite položaj, igrajte se... Samo nemojte šutjeti i sami u tišini patiti.
 Foto: iStock
Mučite se doživjeti orgazam?

Muškarcima je problem u mozgu, ženama u položaju

Oni koji češće imaju problem doživjeti orgazam najčešće krivnju svaljuju na veličina muškog spolovila, partnerovu umješnost vođenja ljubavi ili pak, problem traže u sebi. Međutim, znanstvenici kažu kako je to daleko od istine.

Čista je zabluda da sposobnost doživljavanja orgazma ovisi o nama samima, od povjerenja prema partneru ili o seksualnoj otvorenosti. Neki vjeruju i da doživljavanje orgazma zavisi o veličini penisa ili partnerovoj seksualnoj talentiranosti, a osobe koje nikako ne uspijevaju postići vrhunac često u sebi traže grešku.

Znanstvenici su otkrili da postizanje orgazma u velikoj mjeri ovisi o vlastitoj anatomiji. Kod muškaraca to znači da im signali između mozga, leđne moždine i penisa moraju ispravno funkcionirati, a poremećaju u odašiljanju tih signala mogu utjecati na erekciju i ejakulaciju. Kod žena pokretanje klitorisa tijekom seksa određuje da li one mogu doživjeti orgazam, a sposobnost postizanja vrhunca ovisi i pod kojim kutem splovilo ulazi.
Autor studije dr. Jason Siegel s Klinike Mayo za Daily Mail je izjavio da je povezanost postizanja orgazma i veličine penisa čista anegdota, jer je sve u živčanom sustavu.

- Mora postojati ravnoteža između parasimpatičkog živčanog sustava koji kontrolira tijelo u mirovanju i simpatičkog živčanog sustava koji upravlja tjelesnim odgovorom. Osjetilni podaci obrađuju se u leđnoj moždini i mozgu, a penis prima odgovor što i kako dalje. Kad su u pitanju žene za postizanje orgazma penis treba ulaziti s prednje strane. Veća je vjerojatnost da će ga postići u misionarskom položaju u kojem dolazi do snažnije vaginalne stimulacije.

Linker
18. travanj 2024 15:52