Kažu liječnici barem tri puta tjedno!
 Getty Images
PREPORUKE

Muškarci koji su kročili u 40-te i upražnjavaju ovu aktivnost imaju 50 posto manje šanse za srčani!

Iako je uvriježeno mišljenje da sredovječni muškarci imaju veću šansu doživjeti srčani udar tijekom seksa, istraživači kažu da se radi o potpuno pogrešnoj tvrdnji.

Je li seks opasan ili zapravo donosi više koristi za zdravlje sredovječnih muškaraca i za njihovo srce, sigurno nam je barem jednom u životu svima "prošlo kroz glavu". Ako ste čuli oprečna mišljenja ili još uvijek mislite kako se apstinencijom zapravo čuvate, vrijeme je da doznate što kaže jedno nedavno istraživanje i "skratite si muke".

Muškarci s redovnom seksualnom aktivnošću - a to se smatra tri ili više puta tjedno (da, dobro ste pročitali), imaju čak 50 posto manju šansu da će doživjeti srčani i/li moždani udar, rezultati su istraživanja Queen's Sveučilišta u Belfastu (QUB), provedenom na uzorku od tisuću muškaraca.

Iako je uvriježeno mišljenje da sredovječni muškarci imaju veću šansu doživjeti srčani udar tijekom seksa, istraživači kažu da se radi o potpuno pogrešnoj tvrdnji.


Kritične godine

Profesor Peter Valberg objašnjava da su tijekom istraživanja došli do podataka koji dokazuju kako muškarci između 40. i 50. godine definitivno imaju veću šansu doživjeti srčani ili moždani udar.


ČITAJTE I:

VELIKI VODIČ 'BOLESTI SRCA I KRVIH ŽILA' Sve što trebate znati u više od 40 najčešćih pitanja i odgovora

Upravo zbog spomenutog rizika, seksualna aktivnost se smatra fizičkom vježbom koja muškarcima može pomoći u prevenciji od nastanka ovih bolesti koje, svi znamo, mogu imati i kobne posljedice. A kako je prosječan seks jednak šetnji od kilometar i pol ili penjanju do drugog kata, jasno je kako se smatra poželjnom aktivnošću.

Stoga, ako je netko u stanju popeti se na drugi kat ili prošetati 1.500 metara, može upražnjavati i seks bez problema.

Međutim, ako pacijent ne zna da boluje od određenog kardiološkog oboljenja i pretjera s "vježbom" onda seks, posebno pri doživljavanju orgazma, može biti opasan.


Riječ stručnjaka

Naš ugledni kardiolog, prof. dr. Hrvoje Pintarić, specijalist hitne i interne medicine, subspecijalist kardiolog iz zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice, objašnjava više o seksualnom žiotu srčanih bolesnika.

Čitajte i:


Više o infarktu miokarda možete pronaći u našem videu iz serijala Medicinski video leksikon u nastavku.



Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 milijuna smrti u svijetu godišnje (više nego HIV, malarija ili rak) te se procjenjuje da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti. U Hrvatskoj su također najčešći uzrok smrti, a od njih je 2018. godine prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo umrlo 23 048 osoba, odnosno čak 43,7 % ukupno umrlih. Analiza po spolu pokazuje da su kardiovaskularne bolesti uzrok smrti 49 % umrlih žena (13 093) i 38,3 % umrlih muškaraca (9 955). Vodeće dijagnostičke podskupine su ishemijska bolest srca s udjelom od 19,3 % (10 159) i cerebrovaskularne bolesti s udjelom od 11,6 % (6 137) u ukupnom mortalitetu.

Linker
19. travanj 2024 20:46