Nos prepoznaje poziv na seksualnu igru

Možemo li doista mirisati na seks? O daaa! A je li moguće potaknuti da tako mirišemo? Itekako!

Osjećate ga u zraku, opija vas i uzbuđuje. Partnerova i vaša koža šalju niz poruka koje uključuju spolnu želju i osjećaje. Za njihovo tumačenje zaslužno je osjetilo mirisa: neka vrsta osobnog kemijskog laboratorija.


Miris kože: jedinstven i osoban znak prepoznavanja. Na njegov sastav utječu dob, boja kože, tjelesna konstitucija, način prehrane, spol.

Muškarci imaju jači i intenzivniji miris nego žene, jer je u njihovu znoju veća količina hormona koji daju karakterističan miris koji podsjeća na mošus.

 

U stvaranju posebne note osobnog mirisa sudjeluju apokrine žlijezde znojnice: smještene su na najintimnijim dijelovima tijela (bradavice, genitalije, pazuh), počinju raditi u pubertetu i proizvode znoj čiji miris daje toplu i zavodljivu notu koži.


Vrijedi više od riječi

Miris je naslijeđe iz davnih vremena, kada su ga naši preci koristili da bi mogli prepoznati pripadnike svoje rodovske zajednice, ali i za odašiljanje spolnih signala. Iako to možda ne primjećujete, ti su mehanizmi i danas aktivni: mirisni signal često je jači od tisuću riječi. Miris može biti razlog da nam se neka osoba svidi ili ne svidi već kod prvog susreta. Dakle, u sentimentalnoj sferi života odgovarajući miris (za vaš nos) jedan je od faktora zbog kojih može planuti iskra privlačnosti, a onaj "pogrešni" može ugasiti i najjaču želju. Nije slučajno da su žene najosjetljivije na mirise u vrijeme ovulacije, dakle kada je organizam spreman za začeće. No, ako žena uzima hormonsku kontracepciju, ta će osjetljivost biti smanjena.


Bolje od fotografije

Jeste li primijetili da vam, kada je vaš partner daleko, svaki miris koji sliči njegovom jasno priziva u sjećanje njegov lik? Mirisi, posebno osobni, imaju vrlo jaku moć evokacije. To je stoga što se tijekom evolucije zona mozga koju koristimo za pamćenje razvila upravo oko tzv. olfaktivnog mozga, koji za prepoznavanje mirisa koriste slabije razvijene životinje, poput riba. I ne samo to: mirisi putuju "privilegiranim" živčanim vlaknima, bez psihološke cenzure. Upravo zato mogu u trenutku prizvati u sjećanje vrlo jasne slike.


Igra emocija

Čak i samo prisjećanje na miris vašeg partnera pobuđuje navalu emocija: nježnost, želju, ali i ljutnju ako je vaša veza ružno završila. Dio mozga koji prikuplja olfaktivne podražaje direktno je povezan s limfnim sustavom koji upravlja emocijama, osjećajima, strastima i instinktima. Upravo zato neke mirise koje povezujemo s pozitivnim iskustvima doživljavamo kao ugodne, a one povezane s neugodnim trenucima kao odbojne, ponekad do te mjere da smo skloni instinktivno odbaciti osobu na kojoj prepoznajemo takav miris.


Ako već pri prvom susretu s potencijalnim partnerom imate neki "feeling", velika je vjerojatnost da vas je opio miris njegova tijela.


Mirisni afrodizijak

Sigurno ste to osjetili: ponekad je dovoljan samo partnerov miris da u vama izazove spolnu želju. Što se događa? U epidermi se kriju nevidljive supstance koje pokreću neku vrstu kemijske komunikacije koja može uzbuditi i najvećeg mlakonju. To su feromoni, tvari pomiješane sa znojem erogenih zona (pazuha, bradavica, genitalija) koje mogu zapaliti iskru seksualnog uzbuđenja. Izlučivanje tog mirisa, zajedničko muškarcima i ženama, usko je povezano s razinom hormona u organizmu, a kod žena je pojačano oko sredine menstrualnog ciklusa. I ne samo to: u to vrijeme žena je osjetljivija na feromone koje izlučuje njezin partner.


Njušim vruću noć

Trik za buđenje erosa? U ljubavnoj predigri dajte više prostora osjetilu mirisa. S partnerom otkrivajte mirise koje šire vaša tijela. To je igra koja pridonosi produbljivanju prisnosti, ali u prvom redu jača želju. Prirodni miris tijela (posebno najtoplijih dijelova) ne izaziva samo seksualnu reakciju, nego šalje signale i mozgu. Za to su zaslužni neuroni: potaknuti koktelom mirisa koji se šire iz kože, pokreću niz kemijskih reakcija.

Top view of beautiful young couple making love while lying in the bed
Getty Images/iStockphoto

Nemojte upropastiti ljubavni susret mijenjajući miris svoje kože gušeći ga jakim parfemima.

 


Poput oluje

Neuroprijenosnik dopamin otvara mnoga "vrata" mozga omogućujući da olfaktivne senzacije dopru do "pravih" centara. Poput dirigenta koji ravna orkestrom, okuplja endorfine (hormoni užitka), ali i oksitocin, hormon uzbuđenja i orgazma. Upravo oksitocin pokreće promjene koje su uvod u ljubavni čin: ukrućivanje bradavica i vlaženje vagine. I konačno, nadbubrežne žlijezde počinju proizvoditi adrenalin, hormon koji uzbuđenje dovodi do vrhunca. Rezultat: povećanje krvnog tlaka, ubrzani rad srca, jače znojenje i osjećaj uzbuđenja, a u izazivanju takvog stanja veliku ulogu ima osobni miris.


Feromoni - gospodari ciklusa

Koliko je važna uloga feromona? Izuzetno, jer uspijevaju uravnotežiti menstrualni ciklus žena. Iako ih ne primjećujemo, ovi mirisi šalju kemijsku poruku hipotalamusu (centar u mozgu koji regulira razinu spolnih hormona) koji utječe na proizvodnju estrogena i progesterona (hormoni ciklusa), poput neke vrste biološkog sata. Žene koje žive s muškarcem imaju pravilniji ciklus: čini se da muški feromoni potiču bolji rad ženskog reproduktivnog sustava. Cilj? Veća mogućnost oplodnje.


Ne zatomljujte svoj ljubavni miris

Kada se spremate za ljubavni sastanak, iskušenje da na sebe stavite hrpu mirisa je vrlo jako. Psiholozi takvo ponašanje objašnjavaju strahom, danas vrlo raširenim, da pokažemo ono što jesmo, posebno u intimnim trenucima. No, nemojte upropastiti ljubavni susret mijenjajući miris svoje kože gušeći ga jakim parfemima. Dajte prednost blagim sapunima nježnog cvjetnog mirisa koji imaju opuštajući učinak. Ili posegnite za lavandom: prema nekim istraživanjima muškarcima je to jedan od omiljenih mirisa. Ipak, prirodni mirisi tijela bude eros učinkovitije od najskupljih parfema.

Prije seksualnog susreta dovoljno je kratko tuširanje (zbog higijenskih razloga), a sve ostalo prepustite nosu.


Žene su osjetljivije

Jeste li znali da je ženski nos osjetljiviji na mirise tijela nego muški? Neka istraživanja pokazuju da žene jače osjećaju miris znoja i zadah iz usta. Ta je osjetljivost navodno povezana s većom sklonošću žena da osluškuju poruke svog instinkta. Ne samo to: osjetilo njuha pomaže ženama u stvaranju posebne veze s djecom upravo zahvaljujući većoj sposobnosti prepoznavanja mirisa. Čini se da je sposobnost razlikovanja mirisa povezana i s većom osjetljivošću na registriranje feromona, što ovisi o razini ženskih spolnih hormona. Eto zašto s menopauzom i naglim padom razine estrogena nos gubi dio te sposobnosti. Neki stručnjaci smatraju da je upravo to jedan od uzroka gubitka ili smanjenja spolne želje.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo