Otvorena veza, kažu stručnjaci, može funkcionirati ako joj pristupite na pravi način.
 Foto: Istock
Pitamo za frendicu

Mogu li i otvorene veze biti uspješne i ispunjavajuće?

Sve je više parova koji se odlučuju da svoj privatni život dijele sa više osoba u isto vrijeme. Donosi li im to zaista sreću?

Otvorena veza je naziv za intimni odnos dvoje partnera koji su se sporazumjeli kako jedan od njih ili oboje mogu, ako to žele, imati intimne ili seksualne odnose i s drugim osobama.

Iako su otvorene veze povijesno stigmatizirane kao tabu i mnogi vjeruju da tu nema sreće, nova istraživanja pokazuju da su jednako zadovoljavajuće kao tradicionalne veze između dvoje monogamnih ljudi.

Jesu li sretni?

Studija provedena na Sveučilištu u Kanadi, a koja je objavljena u časopisu Journal of Social and Personal Relationships pokazala je da seksualna motivacija određuje zadovoljstvo, a ne nužno struktura odnosa.

U istraživanju je sudjelovalo 140 osoba koji su u otvorenim vezama i više od 200 ljudi u monogamnim. Sudionike su ispitivali o zadovoljstvu koje su osjećaju u trenutačnoj vezi (oni u otvorenim vezama su odgovarali na pitanja o njihovom glavnom partneru).

Odgovarali su na pitanja poput: Koliko često razmišljaju o prekidu, vjeruju li partneru i općenito jesu li sretni.

Rezultati su pokazali da su parovi u otvorenim vezama jednako zadovoljni kao i oni koji nisu.

Iste razine zadovoljstva

- Došli smo do zaključka da parovi u otvorenim odnosima doživljavaju iste razine zadovoljstva u vezi, psihološkog blagostanja i seksualnog zadovoljstva kao oni u monogamnim - objašnjava doktorica Jessica Wood, glavna autorica studije. Dodaje kako ovo razotkriva društvene stavove o monogamiji kao idealnoj strukturi odnosa.

Pored saznanja da otvoreni odnos može biti jednako ispunjen kao monogamni, studija je također istražila seksualnu motivaciju sudionika. Otkrili su, da bez obzira na strukturu odnosa, osobe koje se seksaju sa svojim partnerima kako bi im bili bliže i kako bi ispunili svoje seksualne potrebe, zadovoljniji su od onih koji se seksaju iz drugih razloga, poput izbjegavanja sukoba.

- Ovo istraživanje nam pokazuje da naš izbor strukture odnosa nije pokazatelj koliko smo sretni ili zadovoljni u našim primarnim odnosima - kaže Wood.

Čini se da sve dok vi i vaš partner (ili partneri) jedan drugome ispunjavate emocionalne i tjelesne potrebe, bit ćete sretni bez obzira na kakav ste se oblik veze odlučili.

Linker
19. travanj 2024 09:38