Oni koji su u stabilnoj vezi imaju manji rizik za razvoj srčanih bolesti.
 Foto:iStock
U kojoj ste vi skupini?

Ljubavna veza može poboljšati, ali i narušiti vaše zdravlje

Nekvalitetan odnos s partnerom izlaže vas riziku od mnogih zdravstvenih oboljenja kojih možda i niste svjesni.

Svakodnevna briga i tjeskoba zbog ljubavnog života i odnosa u vezi mogu oslabiti naš prirodni obrambeni sustav i učiniti nas podložnijima bolestima, pokazalo je istraživanje provedeno na Ohio State Universityju.

Za potrebe istraživanja parovi su ispunili niz upitnika o svojoj vezi te dali uzorke krvi i sline, a znanstvenici su analizirajući podatke otkrili da postoji uska veza između straha od napuštanja te stalnog traženja znakova da vas partner voli i količine T-stanica koje su ključne za obrambeni sustav. Parovi koji nisu bili sigurni u uzajamne osjećaje i bili su opterećenjii strahovima imali su 11 posto višu razinu hormona stresa kortizola koji potiče i pojačano stvaranje T-stanica.

Nesanica i prejedanje

Nesigurnost u vezi može dovesti i do problema sa spavanjem, a briga i tjeskoba najčešći su okidači nesanice. Problemi sa spavanjem mogu prouzrokovati niz drugih zdravstveni problema. Osobe koje spavaju manje od šest sati imaju veći rizik obolijevanja od dijabetesa, srčanih bolesti...

Utjehu zbog neuzvraćene ljubavi ili lošeg odnosa mnogi pronalaze u hrani zbog čega dolazi do emocionalnog prejedanja. Naglo debljanje znak je da konflikta u vezi smatraju znanstvenici.

Tjeskoba

Ako u vezi ima više stresa nego ljubavi, partneri će biti skloniji depresijama i anksioznom ponašanju. U takvoj vezi dolazi do pada samopouzdanja jer se partneri počnu podcjenjivati i postaju nemarni.

Dobar brak jača srce

S druge strane, oni koji su u stabilnoj vezi ili braku imaju manji rizik za razvoj srčanih bolesti. Naime, Istraživanje provedeno na Princeton Universityju pokazalo je da osobe u braku imaju 13 posto niži rizik za razvoj bolesti srca od razvedenih osoba ili udovaca i udovica.

Zanimljivo je i da je zaštita srca to veća što brak dulje traje, pa oni koji su u braku deset i više godina imaju najmanji rizik za razvoj srčane bolesti.

Foto: iStock
Kad vas rastura glavobolja, seks je vjerojatno zadnje što vam je na pameti, no znanstvenici sa Sveučilišta u Münsteru, u Njemačkoj, smatraju da je baš seks odličan lijek protiv migrene.

Seks liječi

Kad vas rastura glavobolja, seks je vjerojatno zadnje što vam je na pameti, no znanstvenici sa Sveučilišta u Münsteru, u Njemačkoj, smatraju da je baš seks odličan lijek protiv migrene. Više od 50 posto osoba s migrenom koje su sudjelovale u istraživanju i koje su tijekom napadaja migrene imale spolni odnos izjavilo je da su nakon toga primijetili značajno poboljšanje, a čak svaka peta osoba rekla je da je bol nakon seksa posve nestala.

Znanstvenici vjeruju da je razlog tome lučenje endorfina do kojeg dolazi tijekom i nakon seksa, a ti hormoni djeluju poput prirodnih analgetika.

Ublažava bolove

Američki znanstvenici proučavali su odnos između ublažavanja boli, osjećaja romantične ljubavi i aktivacije sustava nagrade u mozgu. Testirali su 15 studenata koji su tvrdili da su ludo zaljubljeni. Podvrgnuli su ih blagim dozama bolova. Na dlan su dobili zagrijani predmet, i istovremeno su promatrali fotografiju voljene osobe i fotografiju nepoznate, ali jednako privlačne osobe.

Rezultati su pokazali da ih im je fotografija voljene osobe odvratila pažnju od boli, ali slika nepoznate osobe nije imala efekta. Snimke njihovih moždanih aktivnosti potvrdile su povećanu aktivnost u dijelu mozga koji procesuira nagrade, a smanjenu aktivnost u području zaduženom za bol za vrijeme dok su promatrali fotografiju voljene osobe.

Linker
23. travanj 2024 08:59