metar u ruke

Kondom glavu čuva... Da, ali jedino ako znate izabrati pravu veličinu

Pravilna veličina kondoma je iznimno važna, ne samo zbog zadovoljstva već i kako bi se izbjegla neželjena trudnoća i spolno prenosive bolesti.

 

Pronalaženje prikladnog kondoma je mnogo teže nego što mislite i nisu svi kondomi stvoreni jednaki (baš kao što srednja veličina jedne marke odjeće nije ista kao srednja veličina neke druge marke). Mali, srednji, veliki - muškarci često imaju problema s procjenom svoje veličine, odnosno najčešće se precjenjuju.

Pravilna veličina kondoma je iznimno važna, ne samo zbog zadovoljstva već i kako bi se izbjegla neželjena trudnoća i spolno prenosive bolesti.

 

Duljina i obujam penisa

Ako nosite prezervativ koji je premalen, ne samo da ćete se osjećati nelagodno, već je i veća vjerojatnost da će puknuti. Ako koristite prevelik, lako može skliznuti.
Jednom kad znate koja je vaša prava veličina, možete istražiti koje će vam marke najbolje odgovarati.

Kondomi su najčešće obilježeni sa 'slim', 'snug', 'wide', 'large' i 'extra large', što označava razlike u duljini i obujmu penisa koji se mjere u milimetrima, a zatim u 'thin' i extra thin' što opisuje debljinu samog kondoma.

Foto: charles deluvio/unsplash

Mjerenje

Ako niste sigurni koju veličinu trebate nositi, najbolji prvi korak je, kažu stručnjaci, mjerenje penisa u erekciji od stidne kosti do vrha. Također izmjerite obujam i izmjerite penis na najdebljem dijelu. Standardni kondomi obično imaju duljinu od 140 do 170 milimetara. Širina kondoma je također važna, a većina standardnih prezervativa ima širinu od 45 do 60 milimetara

Ako vam se dogodilo da kondom sklizne ili pukne, nabavite nekoliko različitih te je najbolje da ga prvo isprobate masturbirajući. Je li vam kondom prevelik možete odmah vidjeti.

 

Gumica na kraju kondoma mora biti na koži penisa i on se, kada ga stavite, ne smije micati. Ako se može pomaknuti ili ako opada, znači da vam treba manja veličina. 

 

S druge strane, ako kondom teško navlačite na penis, a kada ga i uspijete staviti, ne osjećate se ugodno jer vas pritišće, to je znak da trebate potražiti veće kondome.

Kliknite na kalkulator i saznajte vašu pravu veličinu.

 

Kondomi ne utječu na kvalitetu orgazma

Uvriježeno mišljenje da kondomi smanjuju intenzitet orgazma ili otežavaju njegovo postizanje nije točno. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Indiani pokazalo je da je vjerojatnost da žena doživi orgazam jednaka kad partner koristi kondom i kad ga ne koristi.

Štoviše, kondomi mogu pomoći parovima da dulje i opuštenije vode ljubav, tvrde autori studije, jer se muškarac ne mora brinuti o tome da na vrijeme izađe iz partnerice ako ne planiraju postati roditelji.

 

 Ako ste zaboravili kako ga koristiti, evo općepoznatih uputa

  1. Kondomi dugo traju, ali biste uvijek trebali provjeriti rok trajanja. Pažljivo ih otvarajte kako ih ne biste oštetili - nemojte koristiti zube ili škare.
  2. Pobrinite se da se kondom može odrolati u pravom smjeru. Ako kondom stavljate naopako on će se početi opirati u jednostavnom odmotavanju.
  3. Uhvatite vrh kondoma i stavite ga na glavić penisa (direktnije ne može ). Ostavite malo mjesta na vrhu.
  4. Odrolajte kondom do kraja. Možete staviti i malo lubrikanta. 
  5. Spremni ste za akciju.
  6. Nakon što ste postigli vrhunac, primite kraj kondoma i izvadite penis iz vagine. Napravite ovo prije nego što penis omlohavi :)
  7. Pažljivo ga skinite kako ne biste napravili još veći nered (hi hi hi).


 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo