Čini se da postoje i drugi razlozi zbog kojih žene dižu glas...
 Getty Images
Načuli uši

KOJI UDARAC NA MUŠKOST Dokazano je zašto žene stenju u seksu, i nije (samo) zato što uživaju

Da žene glasno izražavaju svoje zadovoljstvo tijekom seksualnog odnosa i da je to jedna od stvari koje najviše uzbuđuje muškarce poznato je odavno. Ipak, koliko god to prijalo muškarcima, ne može se zaobići pitanje je li toliko buke zapravo neophodno.

Svima je dobro poznato, bilo da ste to vidjeli u nekom ljubavnom filmu, možda kakvoj seriji koja uključuje vruću akciju ili pak nekom porniću u kojima žene u zanosu strasti ponekad glasno otkrivaju svoje zadovoljstvo, kako to zvuči kad žena pod utjecajem seksualnog naboja - stenje.

No, je li to samo iluzija ili stvarno postoji nešto bitno u bučnom seksu? Upravo tu činjenicu analizirali su stručnjaci, a ekipa sa Sveučilišta Lancashite izdala je i publikaciju na tu temu, tehnički poznatu pod nazivom 'kopulatorna vokalizacija'.

Znanstvenici s britanskog Sveučilišta Lancashire, naime, proveli su zanimljivo istraživanje 2011. godine. U ispitivanju o glasnosti tokom seksa sudjelovala je 71 žena u starosti od 18 do 48 godina.


Stenju li žene samo zbog muškarca?

Istraživači su otkrili da većina žena proizvodi zvukove u krevetu, međutim, ne nužno dok doživljavaju orgazam. Umjesto toga, 66 njih je priznalo kako stenju da ubrzaju partnerov orgazam, dok 87 posto žena to čini kako bi se osjećale više seksi i samopouzdanije.


A kad su najglasnije?

- Dok se ženski orgazmi najčešće postižu tijekom predigre, glasno (žensko) stenjanje je na najvišem nivou prije i simultano s orgazmom muškarca - zaključili su istraživači.

Osim toga, dodaju kako žene ubacuju glasanje kako bi smanjile "dosadu" uzrokovanu tišinom u krevetu.

Shot of a beautifully seductive young woman lying on her bed in black lingerie
Getty Images
Ponekad žensko stenjanje ma uopće nema veze s tim da joj je dobro u krevetu.

Jedno je ideja, drugo je zbilja

- Ne postoji toliko puno istraživanja na ovom području, no ideja je da je stenjanje povezano s orgazmom i dobrim seksom - kaže Kristen Mark sa Sveučilišta Indiana.

Zato, stenjanje je poprilično mudra strategija glumljenja orgazma, no zapravo nema ništa mudro u tome.

- Ako stenjete, partneru dajete do znanja da sve radi dobro, a to očito nije tako - kaže autorica i tzv. seksualna edukatorica Patty Brisben, koja savjetuje ženama da se koriste stenjanjem i uzvicima samo kad je nešto dobro, a ne kad se želi prikriti ono što nije da prije završi.

Vokalizacija tijekom seksa svakako je odličan način da žene dobiju ono što žele u krevetu, a očigledno je kako su danas žene glasnije nego ikad prije jer ih se na to potiče.

- Žene se uči da preuzmu odgovornost nad vlastitim užitkom, a one mogu učiniti i korak više te postati učiteljice svom muškarcu - kaže Brisben, koja ističe kako je dokazano da stenjanje potiče i ženski orgazam, odnosno uzbuđenje.

Linker
25. travanj 2024 17:22