Lekcija koja se pamti

Kako i kada s djetetom razgovarati o seksu

Od nas bi trebali naučiti koje vrijednosti bi trebali cijeniti u životu i kod drugih ljudi, trebali bi biti uz njih dok grade samopouzdanje, upoznaju sebe, pa i uče na pogreškama..., a sve to kako bi jednog dana donijeli ispravnu odluku o životnom partneru ili bliskom prijatelju, svim onim osobama koje će pustiti u svoj život.

U glavi svakog roditelja prolaze slične misli, brige i pitanja. Kada u kući imate adolescenta samo je pitanje vremena kada će doći do situacije da sa svojim djetetom popričate o ozbiljnim životnim temama i pitanjima. Uostalom, kao roditelji ne smijemo takve situacije prepustiti slučaju.

Djecu treba pripremiti na ozbiljan život jer tko bolje od nas zna da nije sve kao u bajci. A mi, roditelji, dobro znamo i kako roditeljstvo zahtjeva naš cjelodnevni angažman i da, kako su mnogi već i sami zaključili, samo uz dijete ne dobivamo upute za korištenje.

Treba ih učiti da polako počnu preuzimati odgovornost za svoje postupke i u konačnici za svoj život.

Od nas bi trebali naučiti koje vrijednosti bi trebali cijeniti u životu i kod drugih ljudi, trebali bi biti uz njih dok grade samopouzdanje, upoznaju sebe, pa i uče na pogreškama..., a sve to kako bi jednog dana donijeli ispravnu odluku o životnom partneru ili bliskom prijatelju, svim onim osobama koje će pustiti u svoj život.

Pubertet je, vjerujemo da ćete se složiti, pakao. No, kao što je vama teško, jednako teško je i njima, pa se, prije nego zagrmite i uđete u svađu, trebate prisjetiti sebe u tim godinama.

No zaboravimo sada njihove promjene ponašanja, iznenadnu razmaženost ili bahatost i slične simptome puberteta... Ono što nas treba više zanimati je pitanje seksualnosti jer je to pitanje koje posebno teško pada i djevojkama i dečkima, ali i nama roditeljima.

Posljedično, sve češće se govori o tinejdžerskim trudnoćama, o spolnim bolestima u ranoj adolescentskoj dobi, a to nitko od nas ne želi za svoje dijete, zar ne? Stoga, olakšajte i sebi i njima - razgovarajte.

Nije lako, i nitko to ne tvrdi, ali to nam je dužnost. U protivnom, seksualnom će ih odgoju učiti jednako neiskusni vršnjaci, televizijske serije ili magazini za odrasle koji baš i ne stavljaju naglasak na seksualnu edukaciju.

 

Najvažnije je...

... da kroz čitav život gradite povjerenje sa djetetom, jer kada dođe vrijeme i za delikatnije teme, među vama neće biti tabua te će dijete prvo vama pristupi sa pitanjima koja ga muče.

... da dijete ima osjećaj sigurnosti da ga nećete osuditi. Naime, djeca koja su informirana i samopouzdana puno kasnije stupaju u seksualne odnose te po tom pitanju nema situacija koje bi ih iznenadile.

... da ih upozorite na ozbiljnost situacije kada ulaze u seksualne odnose. Morate im pričati o mogućim posljedicama kao što su spolne bolesti i neželjena trudnoća.

... seksualnost im predstaviti kao jedan prirodan i normalan čin, koji dolazi u paketu s ljubavi.

 

Vi ste roditelj, vi ste pokretač, vi ste odgovorni za svoje dijete. Djeca moraju imati osobu koja će im dati odgovore na sva njihova pitanja. Sve dok je dijete u vašoj kući imate mogućnost učiti ga životu. Onog dana kada ode, već je prekasno. Tada će neke životne lekcije naučiti samo. Nasreću, a možda i nažalost..

 

Kako ih pripremiti?

Započnite iskren razgovor kada osjetite da je vrijeme. Pričajte s partnerom kakvu poruku djetetu želite prenijeti, a kada se usuglasite, iznesite taj stav svome djetetu na najblaži mogući način. Naime, agresijom, vikom i lupanjem po stolu ništa nećete postići. Dakle, ne propovijedajte, već razgovarajte i to na način kako biste voljeli da je netko s vama u toj dobi razgovarao.

Prije razgovora se svakako pripremite, uostalom vi ste ti, htjeli ili ne, koji će izabrati trenutak kada će se otvoriti ova tema. Zapamtite, djeca nas dobro poznaju i jednim pitanjem mogu nas dovesti u situaciju u kojoj nećemo znati što im reći. Stoga se držite ideje u koju vjerujete i oko nje gradite priču. Svakako u nju uključite pozitivne i negativne primjere kojih se možete sjetiti.

Iako to može biti ozbiljan razgovor, učinite ga privlačnim svojim pričama iz mladosti. Ispričajte djetetu savjete koje ste sami izvukli iz vlastitih i iskustava drugih ljudi jer ćete na taj način spriječiti da povjeruje u krive savjete svojih vršnjaka i informacija koje pronalazi na internetu ili na televiziji. Na ovaj način i dijete će se lakše otvoriti te možda i otkriti o čemu razmišlja.

Nećemo se lagati, svi bismo voljeli da nam djeca čim duže ostanu netaknuta, da njihovi životi budu bolji nego naši, da ne iskuse što znači biti povrijeđen i/ili iskorišten, no dužni smo dati im do znanja i jasno reći kako je odluka o stupanju u seksualni odnos samo i jedino njihova. Međutim, moramo im naglasiti kako bi bilo ispravno da to učine tek i kada se fizički i psihički osjećaju zrelima za to i svakako s osobom u koju imaju povjerenje i za koju ih veže ljubav.

Također, vrlo je važno poticati djetetovo samopouzdanje, svjesnost o njegovim ili njezinim kvalitetama. Naime, događa se da mladi pod utjecajem vršnjaka čine svašta kako bi se uklopili, kako bi bili dio ekipe, ili, kako oni vole reći - cool. Ni jedno dijete ne bi se smjelo dokazivati drugima na ovaj način stoga je vrlo važno dati mu do znanja koliko vrijedi, što sve može i koliko nam je dragocjeno.

Nikada za ovu temu ne birajte vrijeme kada ste ili vi ili dijete napeti, potišteni ili loše volje. Seksualnost je bitna tema i ne bismo je trebali samo odraditi s nogu. U trenucima rastresenosti govoriti o važnim pitanjima nije dobro, pa radije odgodite razgovor, nego da završi u suzama, svađi ili galami.

Foto: iStock

 

Savjet više!

Iako bismo očekivali kako bi majke trebale razgovarati s kćerima, a očevi sa sinovima, bolja je taktika da otac razgovara s kćeri, a majka sa sinom. Na taj način otac može objasniti svojoj mezimici zašto je posebna, zašto neki dečki možda nisu dovoljno dobri za nju i kako bi se trebao ponašati dečko kojemu je iskreno stalo do nje. S druge, pak, strane, majka može sinu bolje objasniti kako cure očekuju da im dečki pristupe, koliko su važne emocije i zašto nije prihvatljivo iskorištavati djevojke na ovaj način.

 

Pet poruka koje je važno izreći djetetu na glas:

1. Tvoje je pravo izabrati ljude s kojima se želiš ili ne želiš družiti. Nikada i nikome ne duguješ svoje vrijeme.

2. Sam odaberi s kim želiš ili ne želiš ući u seksualne odnose.

3. Uvijek zaslužuješ izbor.

4. Svaki čovjek zaslužuje da se prema njemu odnosi sa dostojanstvom.

5. Uvijek ću biti tu za tebe i voljeti te bez obzira na sve.

 

S obzirom na činjenicu kako u našem školstvu postoji mnogo rupa, dužni smo ne zatvarati oči pred pitanjima koja su važna za budućnost naše djece, jer nitko drugi neće.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo