Intimna ordinacija

Je li dužina penisa presudna za seks?

Penis, kao i bilo koji drugi dio tijela, kod svakog je muškarca drukčije veličine, boje, oblika, stupnja zakrivljenosti. No, muškarci su više osjetljivi na izgled penisa nego na izgled prsta ili nosa. Većina se više zabrine kad primijete neku promjenu na penisu nego kad sličnu promjenu vide na licu.

Ivica ima 32 godine i do sada nije imao seksualni odnos sa ženom. Muči ga što mu je penis premalen i izbjegava svaku mogućnost intimnijeg druženja. Boji se da bi ga partnerica mogla zbog malog penisa ismijavati, ali se također boji da seksualni odnos možda ne bi bio uspješan, da je ne bi mogao zadovoljiti, pa čak i da bi mu on 'ispao' tijekom odnosa. Tijekom masturbiranja nema nikakvih problema, lako postiže erekciju i može svršiti. Veličina penisa mu je 10,5 cm.

Branko ima 41 godinu i javlja se u ambulantu za seksualne smetnje zato što smatra da njegov penis nije normalnog izgleda. Opisuje da je penis bio zakrivljen u jednu stranu, a kad se komentira da nije ništa neobično da penis nije posve ravan u erekciji, dodaje da ne samo da je zakrivljen nego je i neobičnog izgleda, ima izražene vene, više nego što je to vidio u pornićima. Na pitanje kako je bilo u seksualnim odnosima, kaže da u odnosu nije imao nikakvog problema, čak i da su mu partnerice znale reći da je njegov penis posve u redu i da ne vide nikakav problem. Međutim, on smatra da su ga samo htjele umiriti jer on zna da penis može izgledati i drugačije. Tražio je sve dok nije uspio naći urologa koji je pristao obaviti dvije operacije - obrezivanje i 'ravnanje' penisa, što je Branko i učinio. Međutim, i dalje nije zadovoljan izgledom penisa. Više ne želi ići na kirurške zahvate, ali bi htio naučiti kako se nositi s činjenicom da mu penis nije normalnog izgleda.

 

Prosječna dužina između 12 i 15 cm

Veličina penisa je posebice važna većini muškaraca. U pubertetu gotovo da nema dječaka koji nije mjerio svoj penis i pitao se hoće li mu biti normalne veličine. Neki muškarci zabrinuti su po tome pitanju i u odrasloj dobi. U svijetu su provedena brojna istraživanja o veličini penisa i pokazalo se da je njegova prosječna dužina u erekciji između 12 i 15 cm.

Istraživanja u kojima su muškarci sami mjerili dužinu penisa dala su nešto više vrijednosti nego ona u kojima je ispitivač mjerio dužinu penisa ispitanika (drugim riječima, kad se muškarcima pusti da sami izmjere dužinu, u odgovorima dodaju koji centimetar).

 

S fizičkog gledišta, svaki penis duži od 8 cm u erekciji je funkcionalan i s fiziološke strane nema nikakvih prepreka za zadovoljavajući seksualni odnos. Također, pokazalo se da veličina penisa u opuštenom stanju ne govori ništa o tome kakva će biti dužina penisa u erekciji.

Postavlja se i pitanje je li dužina penisa bitna za seksualni užitak žene. Odgovor je i da i ne. S organske, fizičke strane dužina je nevažna. Od dužine penisa u erekciji puno je važnija njegova širina. Naime, osjetna tjelešca u rodnici i stidnici nalaze se gušće raspoređena na vanjskom dijelu rodnice, tako da je ženi za njezin užitak puno važnije koliko se podražuje klitoralno tkivo koje se nalazi oko ulaza u rodnicu, a ne koliko se podražuje duboko tkivo. Dakle, dužina penisa nevažna je za ženino fizičko uzbuđenje. No, s druge strane, dužina penisa bitna je u psihološkom smislu jer su muškarci s dužim samouvjereniji i sigurniji u svoju seksualnost. Međutim, ovo je isključivo psihološki doživljaj.

 

Veličina fizički nevažna za seksualno uzbuđenje

Ovo pitanje veličine penisa slično je pitanju veličine grudi kod žena. Mnoge žene s malim grudima pitaju se koliko mogu biti seksualno uzbudljive i uzbuđujuće svojim partnerima. Međutim, u fizičkom smislu veličina grudiju nema nikakva značenja za seksualno uzbuđenje žene ili njezina partnera (kao što i veličina penisa nema nikakvo značenje za seksualno uzbuđenje muškarca ili njegove partnerice). S druge strane, veličina grudiju može biti psihološki važna samoj ženi ili njezinu partneru (kao i veličina penisa).

 

Foto: iStock

Penis manji od 8 cm dužine u erekciji u medicini se smatra mikropenisom i kad je manji od toga, zaista može biti problem u seksualnom odnosu jer će takav kraći penis imati i manji opseg, što je važno za seksualno podraživanje.

 

Zanimljivo je spomenuti kako je jedno istraživanje utvrdilo da je dužina penisa homoseksualnih muškaraca nešto veća od dužine penisa heteroseksualnih muškaraca (razlika je bila oko 1 cm u prosjeku). Nije jasno zbog čega postoji ova razlika.

Kod nekih bolesti (npr. nakon operacije karcinoma prostate) moguće je smanjenje veličine penisa za oko 0,5-1 cm.

Neki muškarci traže načina da produže penis. Većina tehnika kojima se produžuje penis zapravo ne stvara veći penis, već samo daje dojam veličine (npr. presijecanjem tetive koja ide od donjeg dijela trbušne stijenke prema penisu dobit će se vizualno izgled dužeg penisa, no on u stvarnosti nije povećan).

 

Dizmorfofobija - zamišljeni deformitet

Osim brige za dužinu penisa, muškarci mogu biti zabrinuti i zbog izgleda penisa. Stanje u kojem muškarac smatra da njegov penis nije normalnog izgleda (a zapravo nema stvarnih anomalija i nenormalnosti) naziva se dizmorfofobija. Dizmorfofobija ne mora uvijek zahvaćati penis, već osoba može smatrati da joj neki drugi dio tijela nije normalnog izgleda (npr. nos, uši ili što drugo).

 

Kod dizmorfofobije osoba smatra da je penis deformiran, a nitko drugi ne dijeli njezino mišljenje. Osoba stalno brine o ovom svom zamišljenom deformitetu, brine je kako će drugi reagirati te ovo može dovesti i do izbjegavanja seksualnih odnosa. Također, može dovesti do nepotrebnih kirurških zahvata.

Kao u slučaju Branka iz našeg primjera, osoba s dizmorfofobijom ne vjeruje razuvjeravanjima drugih ljudi te smatra kako mu drugi govore da je sve u redu samo zato da ga umire, a ne zato što uistinu tako i misle. Osoba s dizmorfofobijom posve je uvjerena da joj je taj dio tijela čudan, nenormalan, deformiran, izvitoperen, defektan. Kad kod liječnika naiđu na nevjericu ili uvjeravanja da je sve u redu, u pravilu traže drugo mišljenje, sve dok ne naiđu na onoga tko će biti spreman pokušati im kirurški ispraviti ovaj deformitet. No, u pravilu, nezadovoljni su rezultatima kirurškog zahvata (što i ne treba čuditi, jer zapravo pravog razloga za zahvat i nije bilo, nije se imalo što ispravljati).

Kad se radi o dizmorfofobiji koja se odnosi na penis, muškarci najčešće brinu da im je penis nenormalno zakrivljen (mali stupanj zakrivljenosti posve je normalna pojava, no kad je penis jače zakrivljen, može ometati seksualni odnos i može se raditi o nekim patološkim stanjima, npr. Peyronijeva bolest, zbog čega je važno da urolog procijeni stupanj zakrivljenosti), da je nenormalnog izgleda ili boje.

 

Savjet za kraj

Ne brinite se o tome kako izgleda vaš penis, već razmišljajte o tome jeste li zadovoljni svojim seksualnim funkcioniranjem. Je li vam stimulacija penisa izaziva ugodne osjećaje? Postižete li erekciju kad ste seksualno uzbuđeni? Možete li svršiti tijekom seksualnog podraživanja? Možete li svojoj partnerici ili partneru proizvesti ugodne osjećaje i ugodne senzacije? Uživa li vaš partner ili partnerica u vašem društvu i vašoj stimulaciji? Ako je odgovor na ova pitanja potvrdan, nije važno kolika je dužina vašeg penisa i kakvog je izgleda. 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo