Da bi drugi brak funkcionirao, morate shvatiti što je krenulo po zlu u prvom slučaju...
 Getty Images
evo što kažu brojke

Iza sebe već imate jedan brak? Ako je vjerovati statistikama, ulazak u novi baš i nije dobra ideja

Evo što znanost kaže o drugom braku i njegovim šansama za uspjeh.

Propali brak, odnosno razvod mogu zaista promijeniti vaše poimanje veze, kao i očekivanja koja uz nju idu. Više ne vjerujete u vječnu ljubav i bajke te smatrate kako je svaki brak, prije ili kasnije - osuđen na propast. Skeptični ste prema svemu i to je normalno.

No, unatoč tom skepticizmu i svojevrsnom strahu od novih odnosa, ljubav ipak može pronaći način da se ušulja, pa čak i u najzatvorenija srca.


Spremni na rizik

Znate kako ide ta priča. Upoznate nekog novog, osjetite stvari koje godinama niste i odjednom sve opet preispitujete. Bez obzira na to koliko mislimo da smo nešto naučili iz prošlih veza, koje nam govore da budemo oprezni, taj topli osjećaj zvan ljubav može nas iznenaditi i učiniti spremnim na nove rizike. I to nije loša stvar. Divno je opet imati osjećaje koji su toliko jaki da smo spremni na potencijalne posljedice.

I kad smo se već dotaknuli posljedica, evo što znanost kaže o drugom braku i njegovim šansama za uspjeh.

Istraživanja pokazuju da otprilike polovica brakova završi razvodom, te da ta brojka skače na 60 posto kada je riječ o drugom braku, odnosno 65 posto kada govorimo o trećem i četvrtom.

Jedno drugo istraživanje iz Velike Britanije pokazuje kako je rizik od razvoda drugi put tek 31 posto. I takvih istraživanje je zaista mnogo.

Pravi odgovor čini se ne postoji.


Zašto brakovi propadaju

Mnogi se ljudi rastaju okrivljujući pritom drugu osobu i nikada se ne bave sami sobom. I u drugom braku često stvaraju iste probleme, a onda misle da su ponovno 'krivo izabrali', umjesto da malo stanu i sagledaju sebe, svoje ponašanje te nedostatak ljubavi prema samome sebi, kažu stručnjaci.

Da bi drugi brak funkcionirao, morate shvatiti što je krenulo po zlu u prvom slučaju, uključujući razumijevanje vašeg udjela u raspadu odnosa. Morate biti spremni sve detaljno analizirati kako biste bili sigurni da ne donosite iste probleme u novu vezu.

Za propast veze najčešće su krive obje strane te ako niste postigli nikakav osobni napredak od prekida, zašto mislite da će vaša sljedeća veza biti nešto drugačija?


ČITAJE I:

Linker
19. travanj 2024 09:01