Postoji razlika između 'glup si' i 'to što si učinio je glupo'...
 Getty Images/iStockphoto
ima li spasa?

ISPECI PA RECI: 11 okršaja nakon kojih parovi najčešće prekidaju vezu

Možete li prepoznati je li vaš odnos došao do faze koju većina stručnjaka za veza opisuje kao opasnu.

Svađe i svađice nekome su dio svakodnevice, netko se opasno zakači samo jednom mjesečno, netko na tjednoj bazi... Naravno, svi smo mi drugačiji, no, ono što je zajedničko svima, su zasigurno znakovi upozorenja koji mogu značiti da je vašoj vezi došao kraj. Kaže se 'gdje ima ljubavi ima i načina'' te je na vama hoćete li si dati truda i pokušati popraviti odnos ili ćete si zauvijek reći zbogom.


Ne poštujete partnera i volite vrijeđati

Uglavnom sve počinje blagim prigovorima poput 'Nisi oprao suđe'. No, to uskoro eskalira u kritiku 'Ne pomažeš u kućanstvu' te se, kažu stručnjaci, pretvara u puno opasnije kritike 'Ti si sebičan, lijen, niškoristi...' Stručnjaci navode kako svađe nikad ne bi smjele započeti s 'TI'. Naime, lako se može dogoditi da dođe do još većeg nepoštovanja, da uopće ne slušate jedan drugoga i da se stvari koje ste trebali riješiti uopće ne riješe.

Kako se ne treba svađati:

  • napad na njegov karakter (postoji razlika između 'glup si' i 'to što si učinio je glupo')
  • zauzimanje obrambenog stava
  • izbjegavajte prezir i ponižavanje
  • probajte izbjeći vrijeđanje i pogrdna imena (znamo, teško je),
  • ne spominjite stare svađe u novoj svađi,
  • niste uvijek u pravu


Kad se svađate, uvijek vi morate biti u pravu

Znamo da je teško reći 'Da, u krivu sam', ali u vezi se to ipak mora napraviti. Nitko nije uvijek u pravu. Umjesto da tražite krivca, trebali biste naći načina da stvari popravite. Kad se svađate oko sitnica, ne bi bilo loše, s vremena na vrijeme, popustiti. Bitke treba pametno birati. Naravno, ne treba popuštati kad se svađate oko stvari koje su vam jako bitne i koje su važne, ali rasprava treba biti mudra. Potreba da uvijek budete u pravu može, kažu stručnjaci, utjecati na vašu vezu. Kada ste usred svađe, jesu li vaši komentari usmjereni na rješavanje problema ili tražite nastavak sukoba i izazivate?

Ako su vaši komentari pogrešni i cilj im je da podbadate partnera, najbolje je da duboko udahnete i promijenite strategiju. Pristup treba biti drugačiji. Ako nastavite reagirati na isti način koji vam je donio bol i nesreću u prošlosti, ni ovaj put ne možete očekivati drugačiji rezultat.


Ne slažete se oko toga hoćete li imati djecu

Vjerojatno ste pričali o djeci na početku veze, pa i prije braka ili zajedničkog života, ali osjećaji se mogu promijeniti. Možda se jedna strana želi usredotočiti samo na karijeru, ili nakon neuspjelih pokušaja više ne želite pokušavati.

- Ako niste na istoj valnoj duljini kad govorimo o imati ili nemati djecu, to može dovesti do gorčine, a na koncu i do prekida - kažu stručnjaci. Dodaju da se ovo ne može riješiti kompromisom i da obje strane moraju to željeti. Roditeljstvo je samo po sebi dovoljno teško, čak i kad su obje svim srcem u tome.


Stalno se svađate oko istih stvari

Mnogi parovi, koji mi dolaze na terapiju, godinama prolaze kroz jedno te iste svađe. S godinama u njim raste i gorčina. Kad žene počnu osjećati da ne mogu napraviti promjenu, nerijetko govore partneru da ih nikad ne sluša, da su njegove isprike šuplje i da ništa ne znače, kaže bračna terapeutkinja Olga Bloch. Dodaje da na kraju žene dignu ruke od svega, jer ostanak u takvom braku/vezi za njih više nije opcija.


Svađate se oko seksa...

Ako jedan od vas želi seks, a drugi ne, taj nedostatak intimnosti može značiti da ste u platonskoj vezi (mada to može biti i posljedica tjeskobe, depresije ili fizičkog zdravstvenog stanja).

- Zbog urođene fizičke i emocionalne ranjivosti seksa, ovo može biti veliki problema. Bez fizičkog dodira mogli biste stvoriti osjećaj odbijanja, što može dovesti do nesigurnosti, ogorčenosti, bijesa i pobune - govore stručnjaci za veze. Intimnost je važan dio svake zdrave veze.

S partnerom trebate razgovarati o nedostatku seksa kada ste oboje mirni i na mjestu gdje možete biti otvoreni i ranjivi. Ali nemojte samo govoriti o činjenici da se ne seksate. Razgovarajte o tome zašto ne seksate. Otkrijte je li to zbog dosade, nezainteresiranosti, prioriteta, nesigurnosti ili je možda fizički problem.


... kućanskih poslova

Prepuna košara za rublje može naštetiti vašem braku više nego što to mislite. Studija iz 2015. pokazala je da su ravnopravni parovi sretniji te da se češće seksaju od onih koji to nisu. Ako ste u vezi za koju smatrate da je fer i uravnotežena, obično vam nije teško preuzeti određene odgovornosti ili poslove. Ali ako smatrate da je veza neuravnotežena, oduprijet ćete se pranju rublja. Želite se osjećati shvaćeno i cijenjeno na dubokoj emocionalnoj razini.


... obitelji

Ne morate ih baš sve voljeti, ali je važno da ih poštujete. I sami se ne bi osjećali ugodno kad bi vaš partner kritizirao vama bliske ljude. Nemojte to onda i vi njemu raditi. Otvoreno neprijateljstvo, samo otvara vrata neželjenim svađama, a nerijetko vodi i do prekida.


... životnog stila

Jedan partner voli stalno izlaziti i družiti se s prijateljima, drugi je kućni tip. Ako jedna osoba u vezi stalno partija, a druga ne, vjerojatno će doći do problema. Suprotnosti se mogu privlačiti, ali različiti životni stilovi znače da morate pronaći kompromis.


... novca

Problemi s novcem mogu se javiti zbog raznih razloga, i to mnogo prije nego što i službeno ozakonite svoju vezu. Financijski savjetnici preporučuju da parovi koji imaju novčanih problema duboko udahnu i ozbiljno razgovaraju o financijama.Iskreno izložite svoju trenutačnu financijsku situaciju. Ako su stvari otišle predaleko, a vi preduboko zaglibili u crveno, nastavak dosadašnjeg stila života potpuno je nerealan. Nemojte započinjati razgovor o novcu kada vam je glava usijana zbog problema. Umjesto toga, odvojite vrijeme za razgovor kad ste oboje smireni i raspoloženi za komunikaciju.

Nerijetko je jedan partner čuvar novca i onaj tko kontrolira financije, a drugi je sklon trošenju. Ako je tako i u vašoj vezi, pokušajte prihvatiti da ćete oboje imati koristi ako pristanete učiti jedno od drugoga. Nemojte skrivati prihode ni dugove. Donesite kući listić od plaće, izvješća o kreditima, bankovne izvještaje, police osiguranja, potvrde o dugovima i ulaganjima. Sjednite i sastavite zajednički financijski plan koji, ako je moguće, uključuje i stanovitu mjesečnu štednju.

Odlučite tko će biti odgovoran za plaćanje mjesečnih računa. Dopustite i sebi i partneru neovisnost i neka svatko ima određenu svotu koju može potrošiti po svojoj želji. Također odredite kratkoročne i dugoročne ciljeve, potpuno je legitimno imati i pojedinačne ciljeve, ali trebali biste odrediti i obiteljske ciljeve. Ako je potrebno, razgovarajte i o drugim financijskim potrebama, brizi o roditeljima i slično.


... nedostatka ljubavi

Ako netko od vas ne osjeća istu povezanost kao nekada, vašoj vezi su dani najvjerojatnije odbrojeni. Možda niste toliko povezani kao nekada, možda više vjerujete svojoj najboljoj prijateljici/prijatelju nego partneru. Emotivna povezanost srce je svakog odnosa. Svakodnevno maštanje o životu u kojem vaš partner nije prisutan ili uspoređivanje vašeg života s onim iz mašte u kojem ste udani za nekog drugog (i pritom se osjećate dobro) je znak da prema partneru ne gajite više jake osjećaje i da vas više ne privlači.


Nikad se ne svađate

Svađe od prvog dana su definitivno loš znak, ali tek nakon što se 'uljuljate' u odnos, prava dinamika izlazi na svjetlost. To je ona faza u odnosu kad se otkrivaju 'prava lica'. Ako ne dođe do prepirke, to može biti pokazatelj nezainteresiranosti.

Istraživanje je pokazalo da ako se u tri godine veze niste posvađali, da je riječ o nezdravoj vezi. Tada su se parovi već opustili i ako se ne svađate, to je čest znak povlačenja. Prepirke i jadikovanja u intimnoj vezi znači da vam je stalo.

Naravno, nitko ne bi trebao biti nesretan u vezi, ali emocionalno inteligentne svađe su znak da ste uložili u vezu i da ste spremni za komunikaciju i na to da se vaš odnos još više učvrsti. Držati stvari u sebi, rijetko je kome, na duge staze, pomoglo.

Linker
03. travanj 2024 02:26